Κυριακή, 17 Μαϊος 2020 11:10

Την “Μαγική πόλη” προτείνει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Την “Μαγική πόλη” μπορούμε να δούμε από το σπίτι αυτό το ΣΚ, όπως προτείνει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.


Στην πρώτη κινηματογραφική ταινία του, ο Νίκος Κούνδουρος, μας μεταφέρει στο προσφυγικό και εξαφανισμένο πια Δουργούτι της δεκαετίας του ’50, δίπλα στην Αθήνα των φωτεινών επιγραφών νέον, εκεί όπου ένας φτωχός φορτηγατζής προσπαθεί να επιβιώσει, στο μεταίχμιο δύο πόλεων, αλλά και δύο διαφορετικών κόσμων. Η ταινία προβάλλεται δωρεάν στο διαδίκτυο από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας (Δουργούτι) αποτελεί το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία ενός σκληρά εργαζόμενου νέου (Γιώργος Φούντας) που βρίσκεται μπλεγμένος σε μια παράνομη δοσοληψία με ένα απατεώνα (Στέφανος Στρατηγός). Με τη βοήθεια των γειτόνων του θα βγει αλώβητος από αυτήν την περιπέτεια και θα κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του (Μαργαρίτα Παπαγεωργίου).
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Κούνδουρου, διαθέτει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Τη χρονιά εκείνη ο Ελληνας δημιουργός είχε αποφυλακιστεί από τη Μακρόνησο και βρέθηκε στο Δουργούτι, μεταφέροντας ένα μυστικό μήνυμα στο συγκρατούμενό του ποιητή Αρη Αλεξάνδρου. Στην ταινία εξάλλου συμμετέχουν και οι συγκρατούμενοί του στην Μακρόνησο, Μάνος Κατράκης και Θανάσης Βέγγος.
Η ταινία είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα και διεκδικώντας τον Χρυσό Λέοντα της διοργάνωσης.
Σενάριο: Μαργαρίτα Λυμπεράκη. Παίζουν: Γιώργος Φούντας, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Μίμης Φωτόπουλος, Θανάσης Βέγγος, Μάνος Κατράκης, Στέφανος Στρατηγός.
Στο λινκ: http://www.tainiothiki.gr/el/tainies/282-magiki-poli.