Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 07:53

Επαναλειτουργία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας επανήλθε την περασμένη Τρίτη σε πλήρη λειτουργία για το κοινό, παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας που οφείλουν να τηρούν τόσο το προσωπικό, όσο και οι επισκέπτες, βάσει των σχετικών οδηγιών των αρμόδιων υπουργείων και φορέων.

Ετσι, προς αποφυγή συνωστισμού, τα μέλη της βιβλιοθήκης παρακαλούνται να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

- Τηρείται φυσική απόσταση 1,5 έως 2 μέτρα μεταξύ των ατόμων.

- Οποιοσδήποτε εργαζόμενος ή χρήστης με πυρετό ή βήχα δεν προσέρχεται στο χώρο της βιβλιοθήκης.

- Συνιστάται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ή χρήση αλκοολούχου διαλύματος μετά την επαφή με φυσικά αντικείμενα και αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

- Συνιστάται κάλυψη του προσώπου με χαρτομάντιλο σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος, ή, εναλλακτικά, χρήση του εσωτερικού του αγκώνα.

- Η χρήση γαντιών είναι υποχρεωτική από υπαλλήλους και χρήστες σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης. Τα μέλη υποχρεούνται να έχουν μαζί τους γάντια μιας χρήσης για την εξυπηρέτησή τους.

- Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική από υπαλλήλους και χρήστες σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης.

 

Προστασία

- Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1/6 και πριν την έναρξη λειτουργίας απολύμανση του χώρου και απολύμανση των υφασμάτινων καλυμμάτων του παιδικού δωματίου.

- Διατίθεται απολυμαντικό χεριών στην είσοδο της βιβλιοθήκης και στα τραπέζια του αναγνωστηρίου.

- Γίνεται απολύμανση των υπολογιστών και των συμπληρωματικών εξαρτημάτων τους (πληκτρολόγια, ποντίκια, καλώδια, ακουστικά) μετά από κάθε χρήση με ειδικό διάλυμα.

- Γίνεται καθημερινή απολύμανση των διαφόρων κοινόχρηστων επιφανειών με ειδικό διάλυμα.

- Τοποθετήθηκαν αυτοκόλλητες ενδείξεις στο δάπεδο για την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων και της σειράς προτεραιότητας.

- Εφαρμόζεται καραντίνα 72 ωρών για φυσικά τεκμήρια που επιστρέφονται από δανεισμό (βιβλία, DVD κ.λπ). Κατά την περίοδο αυτή, τα τεκμήρια που επιστρέφονται τοποθετούνται σε πλαστική σακούλα, ξεχωριστή για το υλικό του κάθε χρήστη και στη συνέχεια σε κουτιά με σημειωμένη την ημερομηνία παραλαβής, κλείνονται ερμητικά και αποθηκεύονται σε ξεχωριστό χώρο.

 

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

- Περιορισμός στην είσοδο του κοινού ανάλογα με τα τετραγωνικά της βιβλιοθήκης – 10 τ.μ. ανά χρήστη, ήτοι έως 20 άτομα (συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων) στους χώρους της βιβλιοθήκης. Κατά την είσοδο του κοινού, θα δίδονται σχετικές αριθμημένες κάρτες εισόδου. Ενας υπάλληλος της υπηρεσίας ανά βδομάδα ορίζεται υπεύθυνος για την τήρηση του αριθμού.

- Μείωση θέσεων αναγνωστών σε τραπέζια ανάγνωσης σε πέντε, προκειμένου να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Δεδομένης της μη λειτουργίας των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, θα δίδονται θέσεις αναγνωστών, με την εξής σειρά προτεραιότητας: α) Διδακτορικοί φοιτητές. β) Μεταπτυχιακοί φοιτητές. γ) Προπτυχιακοί φοιτητές. δ) Λοιποί αναγνώστες. Ο έλεγχος θα γίνεται με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας. Σε περίπτωση αναμονής των ως άνω κατηγοριών, ορίζεται μέγιστο χρονικό όριο παραμονής σε τραπέζι ανάγνωσης οι δύο ώρες.

- Μείωση θέσεων Η/Υ στο Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης σε πέντε, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις. Δεδομένης της μη λειτουργίας των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, θα δίδονται θέσεις αναγνωστών, με τη σειρά προτεραιότητας που αναφέρεται πιο πάνω. Σε περίπτωση αναμονής των ως άνω κατηγοριών, ορίζεται μέγιστο χρονικό όριο χρήσης Η/Υ τα 30 λεπτά.

- Η παραμονή στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης επιτρέπεται σε γονείς/κηδεμόνες και παιδιά μόνο για την εύρεση βιβλίων και όχι για δραστηριότητες/δημιουργική απασχόληση.

- Προτείνεται στους χρήστες να έχουν κάνει κράτηση (ηλεκτρονική ή τηλεφωνική) των τεκμηρίων που επιθυμούν να δανειστούν. Σε διαφορετική περίπτωση, συνιστάται να εξυπηρετούνται από τους υπαλλήλους της βιβλιοθήκης και να μην εισέρχονται στο αναγνωστήριο. Ο χρόνος παραμονής στο αναγνωστήριο για εύρεση βιβλίου ορίζεται στα 15 λεπτά.

- Για τους χρήστες που δεν επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το προσωπικό για την επιστροφή των τεκμηρίων που έχουν δανειστεί, έχει διευθετηθεί ειδικός χώρος με σήμανση «Επιστροφή βιβλίων» στην είσοδο της βιβλιοθήκης.

 

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς αποφυγή συνωστισμού

- Εύρεση βιβλίου ηλεκτρονικά (από τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης https://kalamata.publiclibrary.gr). Για τον εντοπισμό του στο ράφι, οι χρήστες σημειώνουν μόνο το barcode.

- Κράτηση βιβλίου ηλεκτρονικά (από τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης https://kalamata.publiclibrary.gr) ή τηλεφωνικά. Οι χρήστες που δεν γνωρίζουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό τους για την είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, καλούν στο 27210 96818. Η παραλαβή των κρατημένων τεκμηρίων μπορεί να γίνεται κατόπιν ραντεβού.

- Ανέπαφη έκδοση κάρτας μέλους. Οι χρήστες κατεβάζουν από την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης (http://vivlkkal.mes.sch.gr/website/wp-content/uploads/2017/07/%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-2.pdf), συμπληρώνουν και αποστέλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση έκδοσης κάρτας μέλους. Η έκδοση γίνεται από τους υπαλλήλους της βιβλιοθήκης. Η παραλαβή μπορεί να γίνεται κατόπιν ραντεβού.

- Ηλεκτρονική υποβολή πρότασης αγοράς βιβλίου (από τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης https://kalamata.publiclibrary.gr).

- Τηλεφωνική κράτηση χώρου ανάγνωσης.

- Τηλεφωνική κράτηση θέσης Η/Υ στο Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης.