Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 21:24

"Το Ταξίδι ενός έθνους": Ψηφιακό έκθεμα από σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
"Το Ταξίδι ενός έθνους": Ψηφιακό έκθεμα από σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (βίντεο)


Επισκέψιμο είναι από σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Ψηφιακό Εκθεμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, που ζωντανεύει την ιστορία της πόλης, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Μέσω του έργου ζωντανεύει ο πίνακας “Δοξολογία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα” του Ευάγγελου Δράκου, που εκτίθεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.

Το Ψηφιακό Εκθεμα παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικού τουρισμού “Μοριάς ’21” που δημιουργήθηκε από ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και την ΤΕΜΕΣ, για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Οι πολίτες μπορούν να το επισκεφθούν καθημερινά στο Πνευματικό Κέντρο, 9 με 1 το πρωί και 5 με 8 το απόγευμα.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το ίδρυμα “Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια” και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί η σπονδυλωτή έκθεση Ελληνικών ενδυμασιών «”Ο Μοριάς της Ελευθερίας”, παρουσιάζοντας παραδοσιακές τοπικές φορεσιές της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού.

Σε δηλώσεις του κατά την παραλαβή του έργου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Καλαμάτα αποτελεί σημείο εκκίνησης της απελευθέρωσης και της εθνικής παλιγγενεσίας, ένα σημείο ιστορικής αναφοράς που μας κάνει όλους υπερήφανους. Ο δήμαρχος που αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα “Μοριάς ‘21”, κάλεσε ντόπιους και επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία και να δουν την ιστορία να ξαναζωντανεύει μπροστά τους.
Η Δέσποινα Μουζάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, παρατήρησε ότι “είναι ένα πολύ σύγχρονο, πολύπλοκο έργο και δημιουργείται μέσα από τρισδιάστατες τεχνικές και από εξειδικευμένα μηχανήματα ήχου και εικόνας. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να ζωντανέψουμε την ιστορία, δημιουργώντας συγκίνηση και αισθητική και να φέρουμε στη μνήμη μας την ιστορία. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι στο πλευρό μας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα φέρει πάρα πολύ κόσμο στην περιοχή και θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους, αλλά και τους ξένους επισκέπτες. Η προβολή γίνεται και στα ελληνικά και στα αγγλικά”.
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι “γνωρίζουμε σήμερα τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για την προβολή περιεχομένου με έναν διαφορετικό τρόπο. Αυτό ακριβώς για μας, στο Δήμο Καλαμάτας είναι ο οδηγός μας. Δηλαδή, το πως θα χρησιμοποιήσουμε και θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και στα επόμενα έργα, τα οποία έχουμε προγραμματίσει. Κάποια από αυτά είναι τα Info points που θα προβάλλουν τουριστικές πληροφορίες στους επισκέπτες της πόλης και θα στεγαστούν στο Ιστορικό Δημαρχείο και την Παραλία, αλλά και αργότερα το μεγάλο έργο που έχουμε υποβάλει ως πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, το Ψηφιακό μας Μουσείο”.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας είπε ότι “στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, σε ένα κτήριο με πολλούς συμβολισμούς που είναι πάντοτε φιλόξενο στον κόσμο της πόλης και τους επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να επισκεφθούν, να εμβυθίσουν στο παρελθόν αυτής της πόλης, της πόλης πρώτης ελευθερίας. Πιστεύουμε ότι αυτή η εμπειρία θα είναι μια εμπειρία ζωής, εμπειρία ελευθερίας για τον καθένα”.

 

“ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ’

“Το ταξίδι ενός έθνους” είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, που γίνεται εφικτό χάρη στη σύγχρονη υψηλή τεχνολογία.
Μέσω μίας εξελιγμένης αφηγηματικής τεχνοτροπίας, που συνδυάζει τα πιο προηγμένα στοιχεία του κινηματογράφου, του animation και της σύνθετης εικόνας CGI, για να δημιουργήσει μοναδικές ψηφιακές αναπαραστάσεις που προβάλλονται σε ειδικούς χώρους περιμετρικής προβολής. Ειδική ηχητική διάρθρωση θα αποδίδει με μέγιστο τρόπο την ηχητική μίξη εκφώνησης, μουσικής και ηχητικών εφέ συνδυασμένων με τρόπο ώστε να δημιουργείται συγκινησιακή φόρτιση και να αναδεικνύεται στο μέγιστο βαθμό η ψυχοακουστική διάσταση του έργου. Η αίθουσα προβολής, για περιορισμένο κάθε φορά αριθμό θεατών, λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία, δημιουργήθηκε με ειδικές προδιαγραφές, για κάθε μία πόλη.
Τα Ψηφιακά Εκθέματα προβάλλονται σε ενιαία οθόνη, που εκτείνεται περιμετρικά σε 3 πλευρές του χώρου (αριστερή πλευρά, κεντρική και δεξιά πλευρά) με ταυτόχρονη επιπλέον προβολή στην οροφή και στο πάτωμα του εκθεσιακού χώρου.
Με τον τρόπο αυτό η Καλαμάτα θα ξαναζήσει μετά από 200 ολόκληρα χρόνια, τις ένδοξες στιγμές της επαναστατικής τους ιστορίας.
‘Το ταξίδι ενός έθνους” τιμά τους αγωνιστές της Επανάστασης του ’21 και κρατάει ζωντανή την ιστορική μας μνήμη. Μας φέρνει σε άμεση επαφή με την ιστορία, έτσι όπως ποτέ μέχρι τώρα δεν την έχουμε βιώσει.


NEWSLETTER