Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 23:14

Επιστολή – καταγγελία Κώστα Χαλκιά

Γράφτηκε από την
Επιστολή – καταγγελία Κώστα Χαλκιά

 

Καυστική επιστολή με την οποία καταγγέλλει την χωρίς τη συναίνεσή του χρήση σκηνικών και μάλιστα παραποιημένων από τη  Θεατρική Ομάδα Ν.Α. Πυλίας "Οδύσσεια" σε πρόσφατο φεστιβάλ στη Μονεμβασιά, απέστειλε στην “Ε” ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς με αφορμή χθεσινή δημοσίευση για σχετική βράβευση του εν λόγω θεατρικού σχήματος.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

Στο σημερινό φύλλο (1/9/2021) της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύεται μια ανακοίνωση για μια βράβευση σκηνικών, με το 1ο βραβείο μάλιστα, παράστασης της Θεατρική Ομάδα Ν.Α. Πυλίας "Οδύσσεια", Λογγά Μεσσηνίας που συμμετείχε στο διαγωνιστικό « 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Μονεμβασίας» με την παράσταση «Τίμια πράματα: Η Ψεύτρα, Ο Κλέφτης»(sic).

Το βραβείο δόθηκε στο σύνολο της εν λόγω θεατρικής ομάδας κι όχι σε κάποιον σκηνογράφο που εμπνεύσθηκε, σχεδίασε και κατασκεύασε το σκηνικό. Θα εντοπίσετε τις αιτίες  έλλειψης του ονόματος ενός υπεύθυνου σκηνογράφου του συγκεκριμένου σκηνικού, στις παρακάτω αιτιάσεις μου (…και εικαστικές, θα έλεγα κυρίως…) που απέστειλα δημοσίως κι επίσημα στην οργανωτική και κριτική επιτροπή για την αποκατάσταση της αλήθειας στο 5ο Π.Φ.Ε.Θ.Μονεμβασίας.

 

«…. ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ 1ο βραβείο ΕΡΗΜΗΝ ΜΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΦΡΙΚΤΑ ΚΙ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΟΥ!!!! (..με τα καδρόνια στήριξης φάτσα φόρα.. Κύριε των δυνάμεων... μιλάω φυσικά και για την αισθητική της "κριτικής επιτροπής" του 5ου Π.Φ.Ε.Θ. Μονεμβασιάς...τρομάρα τους...) Κι όλα αυτά χωρίς να ενημερωθώ στο ελάχιστο!!!

Φυσικά γελάει και το "παρδαλό κατσίκι" μ αυτό το τραγελαφικό γεγονός που... συνέβη στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Μονεμβασιάς... Δημοσιεύω το αρχικό σκηνικό μου που σχεδίασα και κατασκεύασα με τα "χεράκια" μου για τη "ΒΕΓΓΕΡΑ" σε σκηνοθεσία μου, το 2018 για την θεατρική ομάδα "Οδύσσεια" στη Λογγά Μεσσηνίας (τρομάρα τους). Κατάντια... Σκηνικό που έστησα πάνω σ’ ένα πατάρι 100 τ.μ. στο προαύλιο του Γυμνασίου της Λογγά. Περιμένω εξηγήσεις για τα περαιτέρω... από τους συντελεστές της παράστασης που "διαγωνίσθηκε" στο εν λόγω φεστιβάλ... Κι όλα αυτά με την "πρωτοτυπία" να μην ξέρει κανείς ποιος σχεδίασε και κατασκεύασε αυτό το "υπόλοιπο" του σκηνικού μου...   »

 

...ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 5ου Π.Φ.Ε.Θ. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

 

Αξιότιμε κύριε Χαλκιά,

Η ιδέα και η υλοποίηση κατασκευής σκηνικών, όπως και κάθε δημιουργία (κοστούμια, μουσική κ.τ.λ.), που συντελεί στην παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης θεατρικής παράστασης, αποτελεί αναμφίβολα πνευματικό δικαίωμα του δημιουργού. Υπ' αυτήν την έννοια συμμεριζόμαστε με απόλυτη ευαισθησία την αντίδρασή σας και δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τα όσα καταγγέλλετε και να ενημερώσουμε σχετικά την Κριτική Επιτροπή, ώστε να πράξει ανάλογα. Βέβαια, πιστεύουμε να κατανοείτε πως ούτε η Οργανωτική ούτε η Κριτική Επιτροπή μπορούν να ελέγξουν την ακρίβεια των όσων (σε Υπεύθυνη Δήλωση που τους ζητούμε) δηλώνουν οι θεατρικές ομάδες που υποβάλλουν υποψηφιότητα στο Φεστιβάλ μας. Θα εξετάσουμε λοιπόν το θέμα και θα σας ενημερώσουμε σχετικά με την εξέλιξή του.

Και σας ευχαριστούμε για τη δημόσια (και όχι παρασκηνιακή) παρέμβαση”.


NEWSLETTER