Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 18:35

Σύλλογος Διδασκόντων Λυκείου Κυπαρισσίας για Μίκη Θεοδωράκη

Γράφτηκε από την

«Η προσφορά του στην παγκόσμια μουσική άλλοτε ως ποιητής και άλλοτε ως μελωδός είναι ανυπολόγιστη όπως ανυπολόγιστη υπήρξε και η προσφορά του στον ελληνισμό» σημειώνει σε ομόφωνο ψήφισμά του ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Αναλυτικά σε αυτό αναφέρουν: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο τελευταίος των μεγάλων που μας άφησε πάνω στη 200ή επέτειο από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Μια κορυφαία μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ένας αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής. Ένας οικουμενικός δημιουργός με παγκόσμια ακτινοβολία ως μουσικός αλλά και ως σύμβολο αντίστασης. Με το έργο του έδωσε δύναμη σε όσους αγωνίζονται. Έβαλε με τη μουσική του, τους μεγάλους μας ποιητές σε κάθε λαϊκό σπίτι, στα χείλη του λαού. Η μουσική του θα ζει, θα εμπνέει και θα διαπαιδαγωγεί, οι γειτονιές του κόσμου θα δυναμώνουν από αυτήν.
Η προσφορά του στην παγκόσμια μουσική άλλοτε ως ποιητής και άλλοτε ως μελωδός είναι ανυπολόγιστη, όπως ανυπολόγιστη υπήρξε και η προσφορά του στον ελληνισμό, αφού στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της Ελλάδας «ντύνοντας» με τη μουσική του τα έργα των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως των Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Λόρκα, Σικελιανού, υπήρξε φάρος και οδηγός για τον λαό μας, δίνοντας φως στην ψυχή του και δύναμη στη φωνή του που ακούστηκε ως τα πέρατα της οικουμένης.
Κληρονομιά του τόπου μας αλλά και του κόσμου ολόκληρου που τον αναγνώρισε και δικαίως τον ανέδειξε ως πρότυπο δημιουργίας αλλά και αγώνα που θα ζει για πάντα στη μνήμη της Αντίστασης, στην τραγική μνήμη του Εμφυλίου και της εξορίας, στους αγώνες της δεκαετίας του ‘60, στη φυλακή του αντιδικτατορικού αγώνα…
Μα πάνω από όλα θα ζει για πάντα στην ψυχή του απλού λαού μέσα από την αιώνια, συναρπαστική και θυελλώδη μουσική του που κατάφερε να μιλήσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων… που έκανε τραγούδι τους καημούς και τα βάσανά τους… που έκανε την Ελλάδα πασίγνωστη στα πέρατα της οικουμένης…
Σήμερα, η Ελλάδα και όλος ο κόσμος με ιδιαίτερη συγκίνηση υποκλίνονται και υμνούν την ανθρώπινη φύση και το μεγαλείο του ανδρός που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα με το έργο και την αγωνιστικότητά του, του ανδρός που στην παγκόσμια ιστορία το όνομά του θα συνοδεύεται με τη λέξη "Έλληνας!"».