Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 19:52

400.000 ευρώ για αποκατάσταση της Μονής Ελληνικών στην Ανθεια

Γράφτηκε από την

 

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση του καθολικού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Μονής Ελληνικών (Παλαιοκάστρου) στην Ανθεια.

Το συγκεκριμένο έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 400.000 ευρώ, θα εκτελεστεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν στα εξής:

Α) Εργασίες πεδίου: Αναμόρφωση της θύρας εισόδου στον νότιο περίβολο (τοξωτό ανώφλι κατασκευή δικλινούς επίστεψης, νέο ξύλινο κούφωμα). Πλακόστρωση της αυλής με λίθινες πλάκες, αποκατάσταση των 4 παρτεριών. Αποκατάσταση της λίθινης κλίμακας με προσθήκη αναβατορίου κλίμακας με πλατφόρμα για αμαξίδιο ΑΜΕΑ (αναδιπλούμενο) και κατασκευή ράμπας ανόδου ΑΜΕΑ εκτός περιβόλου.

Β1) Στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση καθολικού: Κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου περιμετρικά του ναού. Τοποθέτηση περιμετρικών ικριωμάτων, καθαίρεση σαθρών εξωτερικών επιχρισμάτων και νεότερων επισκευαστικών κονιαμάτων, επισκευή - αποκατάσταση τοιχοποιίας (ανάταξη της ΝΑ γωνίας του ανατολικού σταυρικού σκέλους, τοπικές ανακτίσεις, συρραφή της ρηγματωμένης λιθοπλίνθου στη ΒΑ γωνία του ναού, συρραφή ρωγμών, σφράγιση αρμών και τελικό αρμολόγημα με κονίαμα συμβατό με τα αρχικά αρμολογήματα, τοπικά ενέματα). Αποκατάσταση του κωδωνοστασίου. Καθαρισμός - συμπλήρωση των πώρινων αρχιτεκτονικών μελών τρούλου. Αποκατάσταση της μορφής των ανοιγμάτων και του κεραμοπλαστικού διακόσμου. Αποξήλωση των νεότερων τσιμεντοπλακιδίων του δαπέδου και κατασκευή νέου δαπέδου με λίθινες πλάκες. Καθαίρεση μεταλλικών κουφωμάτων και τέμπλου και τοποθέτηση ξύλινων θυρών και κατασκευή νέου τέμπλου. Αποκατάσταση της Αγίας Τράπεζας. Κατασκευή φραγμάτων από χυτό υλικό με διάτρητο γυαλί στους λοβούς των παραθύρων και ημιδιαφανούς ακρυλικού φύλλου στερεωμένου σε λεπτό μεταλλικό πλαίσιο στα παράθυρα του ιερού. Επιδιόρθωση στεγών και τρούλου: αποξήλωση της υπάρχουσας στέγης, ο καθαρισμός και η εξυγίανση των θόλων, η διαμόρφωση των κατάλληλων ρύσεων, η στεγανοποίηση των θόλων και η τοποθέτηση κολυμβητών βυζαντινών κεραμιδιών. Ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο εσωτερικό του ναού. Επίβλεψη έργου. Εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας με πεπερασμένα στοιχεία για το καθολικό.

Β2) Συντήρηση τοιχογραφιών και αρχικών κονιαμάτων: Καθαίρεση νεότερων εσωτερικών επιχρισμάτων από τσιμεντοκονίαμα με σκοπό τη διερεύνηση και οριοθέτηση των αρχικών τοιχογραφιών στους επιχρισμένους τοίχους, στερέωση σαθρού και αποκολλημένου υποστρώματος, στερέωση κονιοποιημένου ή απολεπισμένου ζωγραφικού στρώματος, περιμετρικές συγκρατήσεις και στερεώσεις των κονιαμάτων και της ζωγραφικής επιφάνειας με προσθήκη κονιάματος. Καθαρισμός ζωγραφικής επιφάνειας από: άλατα, αιθάλη, σκόνη και μικροοργανισμούς όπου απαιτείται οπλισμός και αντιστήριξη κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών. Συντήρηση και συμπλήρωση αρχικών αυθεντικών αρμολογημάτων στο εξωτερικό της τοιχοποιίας και του αυθεντικού κεραμοπλαστικού διακόσμου.

Γ) Ερευνα - τεκμηρίωση - πληροφόρηση: Αρχαιολογική τεκμηρίωση καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Πινακίδες έναρξης-ολοκλήρωσης και ενημερωτικής πινακίδας με απόσπασμα σε γραφή Braille, έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου με απόσπασμα σε γραφή Braille κ.λπ.

Δ) Λοιπές εργασίες: Βασικές προμήθειες, μικροεργαλεία, κ.λπ.