Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 14:15

Καλαμάτα: Κατάμεστο το θέατρο του Κάστρου στον "Προμηθέα Δεσμώτη" - Καθηλωτική ερμηνεία Στάνκογλου

Καλαμάτα: Κατάμεστο το θέατρο του Κάστρου στον "Προμηθέα Δεσμώτη" - Καθηλωτική ερμηνεία Στάνκογλου

Καταχειροκροτήθηκε την περασμένη Κυριακή η παράσταση “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο κατάμεστο θέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Μετά από μία συναρπαστική περιοδεία με τριάντα τρεις παραστάσεις που είδαν περισσότεροι από 50.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα και τρεις θριαμβευτικές sold out παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η παράσταση παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχή καλοκαιρινή περίοδο σε επιλεγμένα φεστιβάλ και θέατρα στην Αττική, την περιφέρεια και την Κύπρο.

Το Θέατρο Πορεία σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης εμπιστεύτηκαν ένα από τα πιο αιχμηρά κείμενα στον σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη και κατάφεραν να κάνουν τον λόγο του Αισχύλου πιο επίκαιρο από ποτέ.  Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Το κοινό απόλαυσε μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος Θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Έναν ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας.

Πρωτίστως, τον θαυμασμό κέρδισε η καθηλωτική και επιβλητική ερμηνεία του Γιάννη Στάνκογλου ως Προμηθέας, καταφέρνοντας με πάθος και ψυχή μέσα από το ρόλο του να γίνει ο προστάτης των ανθρώπων. Πάνω σε ένα βράχο με δεμένα χέρια, αντιμετώπισε όλα τα πρόσωπα του έργου, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το υποκριτικό του ταλέντο.

Ο χορός των γυναικών, οι Ωκεανίδες Δήμητρα Βήττα, Ελένη Βλάχου, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Δάφνη Νικητάκη, Γρηγορία Μεθενίτη, Αλεξία Σαπρανίδου και Θάλεια Σταματέλου, όντας ένα από τα καλύτερα σχήματα που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, επωμίστηκαν σημαντικό μέρος της παράστασης, κερδίζοντας τους θεατές.

Ο Αλέκος Συσσοβίτης ήταν ένας νάρκισσος και εγωπαθής Ωκεανός που χτυπώντας τους ακολούθους του πρόσφερε ένα διπλωματικό χέρι βοηθείας στον Προμηθέα, ενώ ο Ιωάννης Παπαζήσης ως Ερμής, απαίτησε υποταγή και απαντήσεις από τον Προμηθέα. Η χημεία μεταξύ των ηθοποιών ήταν αρμονική χαρίζοντας ένα δυνατό κλείσιμο, το οποίο αναγνωρίστηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα των Καλαματιανών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης, Μουσική Σύνθεση: Φώτης Σιώτας, Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου, Επιμέλεια κίνησης - Χορογραφίες: Εύη Οικονόμου, Σύμβουλος δραματουργίας: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Μετρική ανάλυση πρωτοτύπου: Καίτη Διαμαντάκου, Επιστημονική συνεργάτης: Κατερίνα Διακουμοπούλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη, Βοηθός σκηνογράφου: Ξένια Παπατριανταφύλλου, Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Bοηθός φωτιστή: Ναυσικά Χριστοδουλάκου, Ειδικές κατασκευές – γλυπτική: Eργαστήριο Δήμητρα Καίσαρη, Επιμέλεια μακιγιάζ: Eύη Ζαφειροπούλου, Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλλα Γιοβάνη, Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Βασιλεία Τάσκου, Άννα Πασπαράκη.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου, Κράτος: Άρης Μπινιάρης, Βία - Ακόλουθος Ωκεανού και Ερμή: Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Ήφαιστος - Ακόλουθος Ωκεανού και Ερμή: Δαυίδ Μαλτέζε, Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης, Ιώ: Νάνσυ Μπούκλη, Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης, Ακόλουθοι Κράτους και Βίας: Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη. Χoρός (Αλφαβητικά): Δήμητρα Βήττα, Ελένη Βλάχου, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Δάφνη Νικητάκη, Γρηγορία Μεθενίτη, Αλεξία Σαπρανίδου, Θάλεια Σταματέλου, Μουσικός επί σκηνής: Σταμάτης Φουσέκης.

Διαβάστε επίσης: Ο Αλέκος Συσσοβίτης στην “Ε”: «Στα δικά μου μάτια αναδεικνύεται μέσα από τον “Προμηθέα Δεσμώτη” η αλαζονεία του ανθρώπου»