Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 15:34

Μεσσηνία: Αποχαιρετιστήριο της Αναστασίας Μηλίτση στον Θανάση Αλειφέρη

Μεσσηνία: Αποχαιρετιστήριο της Αναστασίας Μηλίτση στον Θανάση Αλειφέρη

 

 

Με θερμά λόγια για την προσωπικότητά του και την δωρεά του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η προϊσταμένη του Τμήματος Καλαμάτας Αναστασία Μηλίτση αποχαιρετά τον Θανάση Χρ. Αλειφέρη που έφυγε από την ζωή την περασμένη εβδομάδα.

Γιος του αείμνηστου εργάτη του φωτορεπορτάζ Χρ. Αλειφέρη που κατέγραψε με τον φακό του μεγάλο μέρος της ιστορίας του τόπου, ο Θανάσης - φαρμακοποιός-  δώρισε το τεράστιο αρχείο του πατέρα του το οποίο τα Γ.Α.Κ. αξιοποιούν με πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις.

Για τον φίλο των Αρχείων Θανάση Αλειφέρη που «έφυγε», η Αναστασία Μηλίτση γράφει:

«Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Μεσσηνία αποχαιρετούν με σεβασμό έναν φίλο των Αρχείων, τον Θανάση Χρ. Αλειφέρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή. Ενα άτομο που ευεργέτησε το 2012 την Υπηρεσία μας, χάρη στη δωρεά του ανέκδοτου φωτογραφικού αρχείου του πατέρα του Χρήστου Αλειφέρη. Η απόφασή του να καταθέσει το συγκεκριμένο αρχείο στα ΓΑΚ-Μεσσηνίας, παρότι είχε κι άλλες δελεαστικές προτάσεις, μαρτυρεί την ειλικρινή επιθυμία του να συμβάλει στη διεύρυνση της αρχειακής μνήμης της γενέτειρας πόλης του Καλαμάτας.

Το μέγεθος της προσφοράς του μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο αν γνωρίζει κανείς ότι η δωρεά του αφορά σε 30.000 περίπου αρνητικά και θετικά φιλμ, που απεικονίζουν σημαντικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, πολιτιστικά δρώμενα και πολεοδομικές εξελίξεις του 20ού αιώνα, που σημάδεψαν την πόλη της Καλαμάτας και του νομού, υφαίνοντας έτσι μια «οπτική αφήγηση» της τοπικής ιστορίας.

Η γνωριμία μου μαζί του με την ευκαιρία της παράδοσης του αρχειακού υλικού μου αποκάλυψε έναν άνθρωπο ευαίσθητο, πιστό και σταθερό στην πολιτική του ιδεολογία και αμετακίνητο στις ιδέες του περί δικαιοσύνης και ηθικής.

Αποχαιρετώντας με θλίψη τον Θανάση Αλειφέρη του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».