Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 08:29

Θερινό σινεμά Καλαμάτας: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του - Οι ταινίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις τη σεζόν 23-24

Θερινό σινεμά Καλαμάτας: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του - Οι ταινίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις τη σεζόν 23-24

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει φέτος το θερινό σινεµά της Καλαµάτας, στο χώρο του Παλιού Σιδηροδροµικού Σταθµού.

Με τη βοήθεια του καιρού, η αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια των σινεφίλ επιστρέφει, φέρνοντας μια σεζόν γεμάτη ταινίες για κάθε γούστο. Ο θερινός κινηματογράφος στην Ελλάδα άλλωστε έχει μακρά παράδοση και συνδέεται με ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές μιας άλλης εποχής, η οποία με κάποιο τρόπο συναντά το σήμερα, παρότι η τεχνολογία έχει αλλάξει τις συνήθεις πολλών ως προς την θέαση.

Yστερα από µία χειµερινή σεζόν που θύμισε εποχές προ πανδημίας από πλευράς προσέλευσης κόσμου, η καλοκαιρινή εκδοχή του Cine Center ετοιμάζεται για 7η συνεχόμενη χρονιά να ανοίξει τις πόρτες της, αποτελώντας παράγοντα στη θερινή ατζέντα της Καλαμάτας, όπως συμβαίνει παραδοσιακά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Μιλώντας στην «Ε» ο υπεύθυνος προγραµµατισµού για το “Cine Center” Καλαµάτας Βασίλης Μουλάς ανέφερε πως µε γνώμονα την ομαλοποίηση του καιρού, το πλάνο τείνει το θερινό σινεµά της Καλαµάτας να ανοίξει μετά τις 15 Ιουνίου, όπως συνέβη και πέρυσι. 

ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Σχετικά με το πως κύλησε η περσινή θερινή σεζόν, ο ίδιος μίλησε για μια ικανοποιητική σε γενικές γραμμές περίοδο, η οποία ενισχύθηκε κατά πολύ από το φαινόμενο “Barbie”, το οποίο έσπασε όλα τα ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας λόγο για μια ανέλπιστη εξέλιξη για το καλοκαίρι του 2023. «Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και το “Oppenheimer”, η πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία όλων των εποχών, καθώς και το πάντα αγαπημένο “Mission: Impossible”» πρόσθεσε, παρατηρώντας πως σταθερή στήριξη για το θερινό κινηματογράφο αποτελούν οι νεότερες ηλικίες, ακλουθώντας οι μεγαλύτερες, ανάλογα με την ταινία. «Γενικότερα, το περσινό πρόγραμμα ήταν πολύ καλό, με κινηματογραφικές εκπλήξεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως μένει να φανεί αν θα ακολουθήσει τους ίδιους ρυθμούς η φετινή θερινή σεζόν, με τα κινηματογραφικά βλέμματα όπως είπε να είναι παράλληλα στραμμένα στη φθινοπωρινή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθούν πολυαναμενόμενα φιλμ. «Στα προσεχώς του καλοκαιριού, ξεχωρίζει το “Deadpool 3” της Marvel το οποίο αναμένεται στα τέλη Ιουλίου, καθώς και κάποια θρίλερ που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά τον Ιούνιο, όπως το πολλά υποσχόμενο prequel “Quiet Place: Day One” και ο "Εξορκισμός", η νέα ταινία υπερφυσικού τρόμου με τον Russell Crowe. Στα αξιοσημείωτα ακόμα είναι το “The Bikeriders”, με ένα all-star καστ που περιλαμβάνει τους Austin Butler, Tom Hardy, Norman Reedus και Jodie Comer» ενημέρωσε. 

ΚΛΕΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΑ Η ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ

Αναφορικά με τη χειμερινή σεζόν που βαδίζει προς το τέλος της, ο Βασίλης Μουλάς γνωστοποίησε πως οι εμπορικές ταινίες επιβεβαίωσαν τη φήμη τους σε συνάρτηση με τον κόσμο που τις παρακολούθησε, λέγοντας πως σημειώθηκαν κινηματογραφικές εκπλήξεις και προς τα πάνω και προς τα κάτω. «Ο φετινός χειμώνας είχε θετικό πρόσημο, ενώ μας ικανοποίησε το γεγονός πως οι πιο μεγάλες ηλικιακές ομάδες επέστρεψαν σε ένα βαθμό στις αίθουσες μετά την covid-εποχή. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “Poor Things” ξεχώρισε τους περασμένους μήνες, όπως και η “Φόνισσα”, η καλύτερη ελληνική ταινία των τελευταίων ετών, κρίνοντας από το συνεχόμενο ενδιαφέρον του κόσμου» υπογράμμισε. 

ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές των εισιτηρίων και αν οι κινηματογράφοι έχουν επηρεαστεί λόγω της γενικότερης ακρίβειας, ο κ. Μουλάς έκανε λόγο για μια μηδαμινή διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, κινούμενη στη βιωσιμότητα του εκάστοτε χώρου. «Για τους ανθρώπους που αγαπούν και στηρίζουν το σινεμά, το κόστος έρχεται σε δεύτερη μοίρα, απολαμβάνοντας το θέαμα που προσφέρει η μεγάλη οθόνη. Κάποιες καλές ταινίες αναπόφευκτα θέλουν το σινεμά τους, όπως για παράδειγμα το “Dune” ή “Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων” όπου δύσκολα μπορεί να αντιληφτεί κανείς το μεγαλείο τους μέσα από μια μικρή οθόνη» δήλωσε, ευελπιστώντας όπως είπε η φετινή θερινή περίοδος να είναι τουλάχιστον εφάμιλλη της περσινής. «Η αλήθεια είναι πως ο θερινός κινηματογράφος έλειπε για πολλά χρόνια από την Καλαμάτα, αλλάζοντας ενδεχομένως οι συνήθειες και ο τρόπος ψυχαγωγίας για τους ντόπιους, ιδίως σε μια πόλη όπου μαγνητίζει με τη θάλασσα και τις επιλογές της εκεί. Ωστόσο, επειδή η πόλη τις βραδινές ώρες έχει σημαντική κίνηση και στο κέντρο, προσδοκούμε να επαναφέρουμε το θερινό σινεμά στο dna των Καλαματιανών, μέσα από έναν τρόπο διασκέδασης όπου σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα έχει την τιμητική του. Μια ρομαντική έξοδος άλλωστε ένα καλοκαιρινό βράδυ με ταινίες κάτω από τα αστέρια αποτελεί διαχρονικά μια ευχάριστη εμπειρία, με την Καλαμάτα που είναι έτσι και αλλιώς ρομαντική πόλη να μπορεί να στηρίξει και αυτό το εγχείρημα» κατέληξε.