Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 19:13

Τριήμερο εκδηλώσεων από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Τριήμερο εκδηλώσεων από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα "Συγγραφείς στο αίθριο", από την Πέμπτη 20 έως το Σάββατο 22 Ιουνίου, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο "Βιβλιόπολις", στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Πιπίνα Κουμάντου, πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, η Μάγδα Σουλιώτη, διευθύντρια της ΔΗΚΕΒΙ Καλαμάτας, και η φιλόλογος Δήμητρα Δημοπούλου μίλησαν για το πρόγραμμα του τριημέρου εκδηλώσεων "Συγγραφείς στο αίθριο", που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, καθώς και για τις δράσεις φιλαναγνωσίας και τα εργαστήρια ανάγνωσης που οργανώνονται.

«Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας προσφέρει φέτος το καλοκαίρι μια πληθώρα ενδιαφέροντων δράσεων για όλες τις ηλικίες. Τον Ιούνιο, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις, διοργανώνει το τριήμερο βιβλιοπαρουσιάσεων «Συγγραφείς στο αίθριο», όπου τρεις αναγνωρισμένοι Έλληνες συγγραφείς θα παρουσιάσουν τα νέα τους έργα. Τον Ιούλιο, συμμετέχουμε στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης, προσκαλώντας τους μικρούς αναγνώστες μας σε ένα ταξίδι αναζήτησης από τη Γη ως τον ουρανό, εξερευνώντας το απέραντο σύμπαν και αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που μας απασχολούν», είπε μεταξύ άλλων η Πιπίνα Κουμάνου, πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Η εκδήλωση "Συγγραφείς στο αίθριο" είναι μια γιορτή του βιβλίου, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τρεις Έλληνες συγγραφείς να παρουσιάζουν τα νέα τους βιβλία. Το πρόγραμμα του τριημέρου διαμορφώνεται ως εξής:
• Πέμπτη, 8 μ.μ.: «Ο Κήπος της Αμαλίας» της Καρολίνας Μέρμηγκα. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος και η συγγραφέας. Συντονίζει η Μάγδα Σουλιώτη, Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Έβελυν Σκαρπαλέζου.
• Παρασκευή, 8 μ.μ.: «Πράγματα που σκέφτεται η Παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο» της Αλεξάνδρας Κ*. Συνομιλεί η φιλόλογος Έφη Πράτη και αποσπάσματα θα διαβάσει η συγγραφέας.
• Σάββατο, 8 μ.μ.: «Αμήν. Προσευχές στο Κενό» του Μισέλ Φάις. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Χρύσα Φάντη και θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Πάρρυ Λουμίτη.
Μετά τις βιβλιοπαρουσιάσεις, οι συγγραφείς θα συνομιλήσουν με το κοινό και θα υπογράψουν τα βιβλία τους. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και των εκδόσεων "Πατάκη". Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Όσον αφορά τις δράσεις φιλαναγνωσίας και τα εργαστήρια ανάγνωσης, η κυρία Μάγδα Σουλιώτη, διευθύντρια της ΔΗΚΕΒΙ Καλαμάτας, σημείωσε: "Το θέμα και το σύνθημα της φετινής εκστρατείας ανάγνωσης είναι «Από τη Γη ως τον Ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...» με κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτό το καλοκαίρι, η βιβλιοθήκη μας μετατρέπεται σε κυψέλη εξερεύνησης και δημιουργικότητας και μας προσκαλεί σε μια περιπλάνηση, καθώς κάνουμε τον δικό μας γύρο του κόσμου και ξετυλίγουμε το νήμα της ζωής στον πλανήτη.
Θα πραγματοποιηθούν 12 εργαστήρια και η γιορτή έναρξης και λήξης της εκστρατείας. Τα εργαστήρια στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας θα πραγματοποιηθούν από 1 Ιουλίου έως και 2 Αυγούστου. Το πρόγραμμα των εργαστηρίων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης, όπου θα βρείτε και τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής."
«"Οι Συγγραφείς στο Αίθριο" έχουν τη χαρά και την τιμή το Σάββατο στις 8 μ.μ. να φιλοξενήσουν το Μισελ Φάις, έναν σύγχρονο πολυτάλαντο και βραβευμένο λογοτέχνη. Σας περιμένουμε να γνωρίσετε και να συνομιλήσετε με τους συγγραφείς μας. Στόχος μας είναι, παραφράζοντας μια έκφραση του Κωστή Παπαγιώργη που αποτέλεσε έμπνευση και για τον Μισελ Φάις στο παρελθόν, ότι: "Τα βιβλία έχουν ψυχή. Είναι πασίγνωστη η παράδοση που τα θεωρεί πρόσωπα: υπάρχουν βιβλία που γεννιούνται και ζουν, βιβλία που ταξιδεύουν, πάσχουν ή ευτυχούν, αρρωσταίνουν, βιβλία που, με φυσικό ή βίαιο τρόπο, πεθαίνουν." Εμείς είμαστε οι ενδιάμεσοι σε αυτό το μαγικό ταξίδι ενός βιβλίου προς τον αναγνώστη του... ένα αέναο μαγικό ταξίδι". Αυτό το καλοκαίρι αφήστε το δικό σας βιβλίο να σας βρει, δανειστείτε το από εδώ τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, ανταλλάξτε το με φίλους σας, επισκεπτείτε τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σας και αφήστε το να σας ανακαλύψει»
πρόσθεσε η φιλόλογος Δήμητρα Δημοπούλου.
Κ.Δρ.