Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 07:50

Αναβίωσε το έθιμο τ’ Αρουσαλιού στο Ρίπεσι

Αναβίωσε το έθιμο τ’ Αρουσαλιού στο Ρίπεσι

Ξεχωριστές στιγμές βίωσαν όσοι βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Ρίπεσι (Κεφαλόβρυση), στην αναβίωση του εθίμου τ’ Αρουσαλιού μετά από 50 χρόνια.

Μια γιορτή που συνδέει ζωντανούς και νεκρούς, ένα αρχαίο έθιμο που είχε δεκαετίες να εορταστεί στην περιοχή.

Η μέρα ξεκίνησε με την συγκέντρωση όλων στο Νεκροταφείο, στον Αϊ Θανάση, όπου οι προσφορές υπέρ αναπαύσεως διαβάστηκαν μέσα στα κόκκινα υφαντά σακούλια, που σχεδόν κάθε οικογένεια έχει ως κειμήλιο.

Μετά τη θεία λειτουργία όλοι οι συγχωριανοί κέρασαν πάνω στους τάφους κόλλυβα, καρβελούτσες, ψωμί, λαλαγγίδες, τυρί, κρασί, ενώ ο παπάς πέρασε και διάβασε τη «μερίδα» σε κάθε τάφο.

Το σκηνικό συμπλήρωσε η παρουσία του Σπύρου Κατσίρα από τους Ελληνομνήμονες που μαζί με δύο συγχωριανούς με παραδοσιακές φορεσιές στάθηκαν και τίμησαν τον κάθε τάφο δίπλα στον παπά.

Λίγο πριν την «απόλυση» όλοι οι συγχωριανοί είπαν τρία δημοτικά τραγούδια με κλαρίνο και νταούλι.

Μετά το νεκροταφείο, το έθιμο συνεχίστηκε στην πλατεία του χωριού, κάτω από τον πλάτανο, με παρουσίαση του εθίμου τ’ Αρουσαλιού με ομιλητή τον δάσκαλο, συγγραφέα και λαογράφο Στάθη Παρασκευόπουλο.

Ακούστηκαν ηχητικά αποσπάσματα από προφορικές μαρτυρίες, αλλά και απαγγελίες από μοιρολόγια, ενώ οι νέοι του χωριού τραγούδησαν ένα από τα αγαπημένα τοπικά τραγούδια, το «Ζήμω το κόρη το ψωμί».

Στη συνέχεια ακολούθησε πανηγύρι με χορό, φαγητό, παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια, ενώ στο τέλος οι μεγαλύτεροι μαζί με τους νεότερους τραγούδησαν με το στόμα, όπως παλιά!

Την αναβίωση του εθίμου στήριξαν ο Δήμος Τριφυλίας και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ενώ οι διοργανωτές ευχαριστούν τον Σπύρο Κατσίρα και τους Ελληνομνήμονες.

Την ορχήστρα αποτελούσαν οι Φώτης Τζανέτος (κλαρίνο), Παύλος Μπατσίκουρας (βιολί), Αντώνης Κουτεριάρης (λαούτο), Γιώργος Τζανέτος (κρουστά) και η Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι).

Την εκδήλωσε χαιρέτισαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμητρα Αδρινοπούλου και ο πρόεδρος της κοινότητας Κεφαλόβρυσης Αρης Κόλλιας, ενώ το “παρών” έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριφυλίων Περιστερίου – Δυτικής Αττικής Γιάννης Ρούσσης, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής και ο συγγραφέας-συνεργάτης του Κυριάκος Μαργαρίτης.