Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 10:10

Σε εξέλιξη οι εργασίες για μόνιμη έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Σε εξέλιξη οι εργασίες για μόνιμη έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του χώρου που θα στεγάσει τη μόνιμη έκθεση για τη Μαρία Κάλλας, στον 3ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Οι βάσεις μπήκαν στα τέλη του 2023 όταν ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου “Μαρία Κάλλας”, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της σπουδαίας σοπράνο και το έτος “Μαρίας Κάλλας 2023” από την Unesco. Η αφιερωματική έκθεση στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας από τον παλαιότερο μη κερδοσκοπικό σύλλογο στην Ελλάδα που φέρει το όνομα της Μαρίας Κάλλας, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο, ώστε η Καλαμάτα να αποκτήσει ένα σημείο αναφοράς πολιτισμού που μπορεί να γίνει πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες, υπενθυμίζοντας το μεγαλείο και την καταγωγή της. Για την πορεία των εργασιών, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποφοίτων Γιώργος Ηλιόπουλος ανέφερε στην “Ε” πως στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί η εξωτερική και η εσωτερική μόνωση του χώρου, η οποία κρίθηκε απαραίτητη. «Πλέον μπήκαμε στη δεύτερη φάση, περιλαμβάνοντας την προετοιμασία του υλικού, την συγκέντρωση των βιτρινών και των εκθεσιακών τραπεζιών για τα κειμήλια, ενώ στη συνέχεια σειρά θα πάρει ο φωτισμός με ειδικά σποτάκια. Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές, θα απομείνει το βάψιμο και η διαμόρφωση του πατώματος» ενημέρωσε. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν υπάρχει κάποια εκτίμηση σχετικά με την ολοκλήρωση του χώρου, ο ίδιος σχολίασε πως δεν έχει τεθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας πως θεωρητικά στις αρχές Οκτωβρίου του 2024 θα είναι έτοιμος.

ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

«Σκοπός μας είναι στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας αλλά και ίδρυσης του συλλόγου μας να κάνουμε τα επίσημα εγκαίνια. Την συγκεκριμένη μέρα άλλωστε πάντα κάτι πραγματοποιούμε, όπως έγινε και το 2023 με την ολοκλήρωση της αφιερωματικής έκθεσης για τη Μαρία Κάλλας στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης» πληροφόρησε ο Γιώργος Ηλιόπουλος. Σχετικά με τη χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό και τις εργασίες του χώρου, ο ίδιος ενημέρωσε πως ο Σύλλογος έχει επωμιστεί το βάρος, έχοντας λάβει θετική απάντηση για ενίσχυση από το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία. Ως προς το εκθεσιακό υλικό, ο χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, με σκοπό να φιλοξενηθεί το 80% του αρχειακού συνόλου που έχει ο Σύλλογος στην κατοχή του. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα γάντια της Μαρίας Κάλλας, τα προγράμματα και το αυτόγραφό της, ενώ ενδέχεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω μέσα από νέες δωρεές συλλεκτών.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ

Υπενθυμίζεται πως σε συνεργασία με το σχήμα “Ακροβάτες” ο  Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας θα διοργανώσει συναυλία τη Δευτέρα 15/7 στις 9 μ.μ.,  στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας. Η είσοδος στην συναυλία θα πραγματοποιηθεί αυστηρά  με αριθμημένα δελτία εισόδου τα οποία θα είναι διαθέσιμα (εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα) στο χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας (10 π.μ.-2 μ.μ.) και στο “Kyttaro Rock Bar Kalamata”, από τις 8 το απόγευμα έως αργά το βράδυ. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, οποιοδήποτε ποσό προκύψει από οικονομική ενίσχυση προς τον Σύλλογο θα χρησιμοποιηθεί για την ανακαίνιση του χώρου που θα στεγάζει την μόνιμη έκθεση του αρχείου της “Μαρίας Κάλλας”.

Τ.Αν.