Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 07:48

«Η Αόρατη Αλυσίδα» με τη Μίνα Χειμώνα στην Καλαμάτα

«Η Αόρατη Αλυσίδα» με τη Μίνα Χειμώνα στην Καλαμάτα

Με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, αυτό το Σαββατοκύριακο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό της Καλαμάτας, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ, «Η Αόρατη Αλυσίδα» του Κουβανού συγγραφέα Κάρλος Φερρέρα. 

Πρόκειται για μια παραγωγή του θεατρικού οργανισμού «Altera Pars» που το 2012 ανέβασε το έργο αυτό για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική σκηνή.

Η γνωστή ηθοποιός Μίνα Χειμώνα υποδύεται τους 3 πρωταγωνιστικούς ρόλους, τις τρίδυμες αλλά πολύ διαφορετικές αδερφές Ολγα, Ιρίνα και Μάσα, σ' έναν αφαιρετικό χώρο όπου ο χρόνος κι ο τόπος μπερδεύονται και μας ταξιδεύουν από το πραγματικό στο φανταστικό, κι από το παρόν στο παρελθόν και το μέλλον.

Ο Κάρλος Φερρέρα με την «Αόρατη Αλυσίδα» του ενώνει όχι μόνο τις 3 πρωταγωνίστριες του ομώνυμου έργου, αλλά όλες τις γυναίκες του κόσμου που ζουν μέσα σε μια οικογένεια η οποία... εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να διαφέρει τόσο πολύ από τις άλλες.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ενα σπίτι - μια οικογένεια - τρεις αδελφές: η Ολγα, η Ιρίνα και η Μάσα, που τις ενώνει ένα οικογενειακό μυστικό που ποτέ δεν θέλησαν να ομολογήσουν.

Τρεις αδελφές, τρίδυμες, που ενώ γεννήθηκαν με μόλις μερικά λεπτά διαφορά η μία απ’ την άλλη, είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Καθεμιά τους παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για την πραγματικότητα: Η μεγάλη, μανιώδης με τις ταινίες του Χόλιγουντ. Η μεσαία, εξαρτημένη από τις ραδιοφωνικές σαπουνόπερες. Και η τρίτη, επαγγελματίας πόρνη.

Στην "Αόρατη Αλυσίδα" η πραγματικότητα της μιας αδελφής διαψεύδει την πραγματικότητα της άλλης, συμπληρώνοντας το παζλ της πραγματικότητας του θεατή.

Η εξιστόρηση της μίας ανατρέπει την προηγούμενη και προλειαίνει το έδαφος για την έλευση της επόμενης. Και οι τρεις όμως συνδέονται με μια αόρατη αλυσίδα που είναι αδύνατον να σπάσουν, όσο κι αν ισχυρίζονται πως αυτό θέλουν. 

Η καθεμιά τους βιώνει διαφορετικά το σκοτεινό μυστικό της οικογένειας, που τις ενώνει και τις τρεις σαν μια αόρατη αλυσίδα. Τι κρύβεται όμως πίσω από μια φαινομενικά συνηθισμένη ζωή; Πού βρίσκεται η ουσία που διαπερνά σαν υπόγειο ρεύμα, αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα και αναδεικνύει ως πρωταρχική και ουσιώδη την εσωτερική διάσταση των πραγμάτων - άλλοτε με τραγικότητα και άλλοτε με χιούμορ;

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Κάρλος Φερρέρα γεννήθηκε στην Κούβα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Instituto Superior Politécnico José Antonio Echevarría (ISPJAE) της Αβάνας. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Βαρκελώνη και ασχολείται με τη σκηνοθεσία τηλεοπτικών προγραμμάτων. Γράφει κριτική για τον κινηματογράφο στην ιστοσελίδα YA.COM και αρθρογραφεί σε ισπανικά περιοδικά και εφημερίδες.

"Η Αόρατη Αλυσίδα" είναι το πρώτο θεατρικό του έργο. Παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη και στην Αργεντινή το 2009 και 2010-2011 αντίστοιχα, ενώ συνεχίζει ακόμα την πορεία του... Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Altera Pars» (2012). Εκτοτε  έχει περιοδεύσει σε πόλεις και νησιά της περιφέρειας και έχει φιλοξενηθεί σε φεστιβάλ καθώς και σε Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Κάρλος Φερρέρα. Μετάφραση από τα Ισπανικά: Μαρία Χατζηεμμανουήλ - Δημήτρης Ψαρράς. Σκηνοθεσία: Δήμητρα Αράπογλου. Σχεδιασμός  φωτισμών: Ομάδα«Altera Pars». Σκηνογράφος: Ελενα Χριστούλη. Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα. Μουσική / Σχεδιασμός Ηχων: Μάριος Αριστόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα. Ερμηνεύει η Μίνα Χειμώνα.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Στην Καλαμάτα θα δοθούν 2 παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοσθένους 2): μία το Σάββατο 19 και μία την Κυριακή 20 Μαρτίου. Και οι δυο θα ξεκινήσουν στις 8 το βράδυ.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ (κανονικά) και 10 ευρώ (φοιτητικά - ομαδικά - ανέργων).

Για κρατήσεις θέσεων μπορεί κανείς να επικοινωνεί στο τηλ. 27210 82616.