Κυριακή, 07 Ιουλίου 2019 08:52

Η ηθοποιός Χρυσόθεμις Αμανατίδη στην “Ε”: “Ο κινηματογράφος να αγγίζει τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και να προβληματίζει”

Γράφτηκε από την
Η ηθοποιός Χρυσόθεμις Αμανατίδη στην “Ε”: “Ο κινηματογράφος να αγγίζει τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και να προβληματίζει”

 

Το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Καλαματιανή ηθοποιός Χρυσόθεμις Αμανατίδη πριν από λίγες μέρες στο 1ο Cinergo International Film Festival, στην Αθήνα, για τη συμμετοχή της στην ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Κατσιμίρη «Fake news».

Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία της με το σκηνοθέτη στη μεγάλη οθόνη, μετά την επίσης μεγάλη επιτυχία της ταινίας «Τα γενέθλια»... Η Χρυσόθεμις μίλησε στην “Ε” για την πρόσφατη δουλειά της, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον από καλλιτεχνικής αλλά και κοινωνικής πλευράς.

- «Fake news», ένας επίκαιρος τίτλος, σε μια σκληρή και αφυπνιστική ταινία. Πώς είναι η πλοκή της ταινίας και τι επιχειρεί να πει στο κοινό;

Η ταινία αυτή προσπαθεί να μεταφέρει το θεατή στον σκοτεινό κόσμο των κατασκευασμένων ειδήσεων, κάνοντάς τον μάρτυρα ενός άγριου περιστατικού. Σε μια ωμή πραγματικότητα, όπου στο βωμό του εύκολου χρήματος και της δόξας θυσιάζονται τα πάντα.

- Μετά τα «Γενέθλια», ήρθε η δεύτερη συνεργασία σου με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κατσιμίρη. Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας και ποιο είναι το συστατικό εκείνο που σε κάνει να θες να συνεργάζεσαι μαζί του;

Με το Δημήτρη Κατσιμίρη γνωριζόμαστε ήδη από τα χρόνια της Δραματικής Σχολής. Εχουμε δηλαδή κοινές καταβολές και το καλλιτεχνικό μας γούστο συμβαδίζει. Είναι χαρά μου κάθε φορά που συνεργαζόμαστε. Το πάθος και ο ενθουσιασμός του με συμπαρασύρουν και οι οδηγίες του είναι πάντα ουσιαστικές και συγκεκριμένες, αφού έχει ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό του για το αποτέλεσμα που επιδιώκει, από την πρώτη κιόλας συνάντηση των συντελεστών.

- Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση, όταν διάβασες το σενάριο των «Fake news»;

Η αλήθεια είναι ότι με σόκαρε η σκληρότητα του κειμένου. Διαβάζοντάς το ξανά, άρχισα να σκέφτομαι πόσες φορές κι εγώ έχω γίνει δέκτης μιας ψευδούς είδησης, η οποία εμφανίστηκε στην "Αρχική μου σελίδα" με κάποιο φανταχτερό και εντελώς παραπλανητικό τίτλο.

- Οι ταινίες του Δημήτρη Κατσιμίρη («Γενέθλια», «Μαμά, γύρισα» και “Fake news”) θίγουν κάποια από τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, και μέσα σ’ αυτές βλέπουμε και ορισμένες σκληρές σκηνές. Πώς είναι να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους ταινίες; Ενιωσες ποτέ τα γυρίσματα να γίνονται μια επώδυνη διαδικασία;

Ναι. Η επιλογή του χώρου και των συναδέλφων ηθοποιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άμεση και φυσική ερμηνεία της -εξαιρετικής για μένα- Λένας Κιτσοπούλου, με έκαναν να μπω σ' αυτή την ιστορία, βιώνοντάς την έντονα. Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή όπου κατά τη γενική μας πρόβα, πριν το γύρισμα, έφτασαν στο χώρο δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι δεν γνώριζαν το σενάριο της ταινίας, και βλέποντας τη σκηνή να κορυφώνεται προσπάθησαν να παρέμβουν για να βοηθήσουν!

- Eχεις ασχοληθεί χρόνια με την υποκριτική, ενώ ταυτόχρονα ασκείς και τη δικηγορία. Δυο φαινομενικά ασυμβίβαστοι χώροι. Πώς τους συνδυάζεις; 

Φαίνονται ασυμβίβαστοι, όμως δεν έχουν τελικά και τόσες διαφορές! Παράσταση κάνουμε και στο Δικαστήριο (γέλια). Προσωπικά το θέατρο με έχει βοηθήσει σε όλους τους τομείς της ζωής μου, είμαι ευγνώμων που μπήκα στον κόσμο του.

- Είδαμε όλες τις ταινίες του Δημήτρη Κατσιμίρη να ξεχωρίζουν στα φεστιβάλ όπου συμμετείχαν. Το «Fake news» απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Media, Καλύτερης Μικρού Μήκους στο 6ο Open Air Dea Film Festival 2019 πρόσφατα. Μιλάμε για ένα σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, ο οποίος μέσα από την ωμότητα καινοτομεί και πάει τα πράγματα πιο μπροστά;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τα βραβεία, και ακόμα πιο χαρούμενοι όταν κάποιος φίλος/γνωστός/άγνωστος μοιράζεται μαζί μας τα συναισθήματα που του προκάλεσε η ταινία. Για μένα αυτή είναι η ουσία του σύγχρονου κινηματογράφου: Να αγγίζει τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και να προβληματίζει. Να φωτίζει όσα δεν μπορούμε ή αποφεύγουμε να δούμε γύρω μας.


NEWSLETTER