Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 11:00

Νίκος Πορτοκάλογλου στην “Ε”: Βιώνω την αγάπη του κόσμου ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στη ζωή μου

Γράφτηκε από τον
Νίκος Πορτοκάλογλου στην “Ε”: Βιώνω την αγάπη του κόσμου ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στη ζωή μου

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου είναι ένας καλλιτέχνης με το δικό του ξεχωριστό και προσωπικό ύφος.

Από το 1982, όταν μπήκε στη δισκογραφία, μέχρι και σήμερα, τολμά το πάντρεμα του ροκ ήχου με τα λαϊκά ηχοχρώματα προηγούμενων δεκαετιών.

Φτάνοντας να έχει γράψει πάνω από 300 τραγούδια στην διάρκεια της καριέρας του, όπως το «Να με προσέχεις», «Θάλασσα μου σκοτεινή», «Δίψα», «Τα καράβια μου καίω», «Άσωτος υιός» και πολλά άλλα που αποτελούν επιτυχίες και μας συντροφεύουν, έχοντας γίνει πια διαχρονικά, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικούς εκπροσώπους της ροκ μουσικής στην Ελλάδα.

Στην Καλαμάτα, θα έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε με αφορμή τις συναυλίες που θα δώσει στις 7 και 8 Αυγούστου στο Κάστρο, με συνοδοιπόρο του σε αυτό το μουσικό ταξίδι τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Κάστρου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου μας μίλησε για την πορεία του στο τραγούδι, για τις συνεργασίες του αλλά και για τι θα δει το κοινό της Καλαμάτας στις δύο εμφανίσεις τους.

Έχετε μια σταθερά ανοδική πορεία στο τραγούδι, με κοινό που σας επευφημεί και σας στηρίζει σε κάθε σας παρουσία. Πώς αισθάνεστε γι' αυτό;

Ν.Π: Ευγνώμων φυσικά! Δεν θεωρούσα ποτέ φυσικό και αυτονόητο να αγαπάει ο κόσμος τα τραγούδια μου και μάλιστα σταθερά για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πια. Έχω δουλέψει και εξακολουθώ να δουλεύω πολύ σκληρά γι' αυτό αλλά ξέρω καλά πως αυτό πολλές φορές μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα ως προς την αποδοχή του κόσμου. Έτσι λοιπόν αυτή την αγάπη που εισπράττω την βιώνω ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στη ζωή μου.

Παρατηρώντας κανείς την καριέρα σας καταλαβαίνει πως κρατήσατε την αυθεντικότητα σας. Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη κάτι τέτοιο;

Ν.Π: Όσο δύσκολο είναι για έναν οποιονδήποτε άνθρωπο να κρατήσει την ψυχή του ζωντανή και καθαρή μέσα στις κακουχίες της καθημερινότητας. Να κρατήσει έναν ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο με τον βαθύτερο εαυτό του. Με τα συναισθήματα του, με τα ερωτήματα και τις αγωνίες του όσο βασανιστικό κι αν είναι μερικές φορές. Όλα αυτά νομίζω πως είναι μεγάλο στοίχημα για όλους, απλά σε ένα καλλιτέχνη καθρεφτίζονται άμεσα και στην δουλειά του. Όπως λέω σε ένα στίχο μου: «απ’ την καρδιά δεν γλυτώνεις μ’ ένα ψέμα».

Παρότι έχετε κάνει πολλές συνεργασίες, υπάρχουν κάποιοι τραγουδιστές που επιθυμείτε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Ν.Π: Βέβαια. Όταν ήμουν νεότερος ονειρευόμουν συνεργασίες με τους παλιότερους που θαύμαζα. Όσο μεγαλώνω όμως είναι η σειρά μου να συνεργάζομαι πιο πολύ με νεότερους. Εχω πολύ ωραίες εμπειρίες και από τους μεν και από τους δε.

 
 
Έχετε ερμηνεύσει πολλά αγαπημένα τραγούδια, υπάρχει κάποιο που ξεχωρίζετε;
 
Ν.Π: Από δικά μου θα έλεγα τα «Ψέματα» και το «Ταξίδι» που είναι νεανικά μου τραγούδια που νομίζω πως περιείχαν τους πρώτους σπόρους όλης μου της δουλειάς. Από τραγούδια άλλων το Ηπειρώτικο «Χαλασιά μου» και το Μικρασιάτικο «Τι σε μέλλει εσένανε» από τις διασκευές που έκανα σε τραγούδια που αγαπάω στο άλμπουμ «Λιμάνια ξένα».
 
Τι να περιμένει από εσάς το κοινό της Καλαμάτας στις δύο εμφανίσεις σας;
 
Ν.Π: Μια αναδρομή σε όλη μας τη δουλειά μας. Έχουμε παράλληλες διαδρομές σχεδόν σαράντα χρόνων ξεκινώντας ταυτόχρονα με τα συγκροτήματα μας, τους Φατμέ και τους Τερμίτες και μετά τις σόλο καριέρες μας με παρά πολλές συνεργασίες αλλά δεν είχαμε ποτέ μέχρι τώρα συνεργαστεί μεταξύ μας. Η φετινή συνάντηση μας είναι απολογισμός και γιορτή. Έξ ου και ο τίτλος «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά».
 
Η καλοκαιρινή σας περιοδεία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είναι από τα σημεία αναφοράς στην πολιτιστική ατζέντα της χώρας. Πώς θα χαρακτηρίζατε την χημεία σας πάνω στη σκηνή;
 
Ν.Π: Εκρηκτική θα έλεγα. Παρ’ όλο που παίζουμε πρώτη φορά μαζί το αποτέλεσμα είναι απίστευτα αβίαστο, φυσικό και απολαυστικό. Σαν να παίζαμε χρόνια στο ίδιο γκρουπ. Ελπίζω να το απολαύσετε και εσείς.
 


NEWSLETTER