Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 19:23

Ο “Mr Dem” στην "Ε": "Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα χόρευα"

Γράφτηκε από την
Ο “Mr Dem” στην "Ε": "Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα χόρευα"

 

Διακρίσεις σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς πετυχαίνει το τελευταίο διάστημα ο Καλαματιανός χορευτής – χορογράφος Δημήτρης Αναστασόπουλος, ενώ είχε φτάσει και πολύ κοντά στο να μπει στο τηλεοπτικό σόου “So you think you can dance”.

Ο “Mr Dem”, όπως είναι το καλλιτεχνικό του όνομα επί σκηνής, δεν κουράζεται να προετοιμάζει τις συμμετοχές τόσο του ίδιου όσο και των μαθητών του, σε διάφορα χορευτικά είδη. Πιστεύει ότι ο χορός είναι μέσο εξέλιξης, που πρέπει να το ανακαλύψουν όχι μόνο όσοι έχουν κλίση, αλλά και όλοι όσοι θέλουν μια νέα διέξοδο.

- Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το χορό και πώς θα περιέγραφες την ενασχόληση αυτή ως τρόπο έκφρασης;

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα χόρευα. Ξεκίνησα από μικρή ηλικία με παραδοσιακούς χορούς, μόλις άρχισα να μπαίνω στην εφηβεία γνώρισα λίγο από τη hip hop κουλτούρα και μπήκα σε μια ομάδα γκράφιτι (90’s). Η ομάδα λεγόταν S.S.T. Οταν έψαξα να δω περισσότερα για την κουλτούρα αυτή είδα και το χορευτικό της κομμάτι που είναι το breakin. Αμέσως ενθουσιάστηκα και ζήτησα από τους γονείς μου να με πάνε να μάθω αυτόν το χορό. Δυστυχώς τότε στη Καλαμάτα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο, όποτε ξεκίνησα μόνος μου να χορεύω χωρίς να ξέρω τι ακριβώς έκανα... Αυτό κράτησε 2-3 χρόνια και υπήρχε μια μικρή εξέλιξη. Λίγο πριν ενηλικιωθώ έφυγα από το σπίτι κρυφά για να πάω στην Αθήνα, που οι χορευτικές επιλογές ήταν πολλές! Αναμενόμενο ήταν φυσικά οι γονείς μου να ανησυχήσουν για εμένα και να με βρουν για να γυρίσω σπίτι, πράγμα που έγινε.

Οταν τελικά ενηλικιώθηκα πήγα στην Αθήνα και ξεκίνησα να ασχολούμαι καθαρά με τα street styles. Ο χορός στη ζωή μου είναι απαραίτητος! Με αυτόν εκφράζω τα συναισθήματά μου. Νιώθω πολύ τυχερός που διάφορες καταστάσεις της ζωής, χαρά, λύπη, θυμό, μπορώ να τις βιώνω και να τις ξεπερνάω χορεύοντας.

-Τι διαφορές παρατηρείς απ’ την πρώτη χρόνια που άνοιξες τη σχολή μέχρι και σήμερα σε όλα τα επίπεδα;

Τα street styles τα γνωρίζουμε καλά τα τελευταία 7-8 χρόνια στην Ελλάδα. Εξελισσόμαστε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και κερδίζουμε έδαφος στην παγκόσμια χορευτική κοινότητα. Η αλήθεια είναι ότι άνοιξα μια σχολή σε μικρή ηλικία, όταν ήμουν 23 χρόνων, όποτε σίγουρα έγιναν λάθη που για καλή μας τύχη τα ξεπεράσαμε. Τώρα πλέον έχω μάθει να πατάω στα πόδια μου και να κάνω σωστές κινήσεις, ώστε να εξελίσσω διαρκώς αυτό που αγαπώ τόσο πολύ. Εύχομαι όσοι χορεύουν να μην σταματήσουν ποτέ. Εύχομαι αυτοί που αγαπούν την κίνηση και δεν το γνωρίζουν να το μάθουν σύντομα!

- Φέτος ξεκίνησες να παραδίδεις σεμινάρια χορού σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό 
(Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Αθήνα, Λονδίνο, Ιταλία). Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία αυτή;

Ξεκίνησε όλο αυτό με λίγο άγχος για το πώς θα με αντιμετωπίσουν οι μαθητές που θα έβλεπα για πρώτη φορά και αν θα τους αρέσει το στυλ που διδάσκω. Σύντομα κατάλαβα άτι είναι από τα πιο όμορφα πράγματα το να βλέπεις να χορεύουν αυτό που έχεις δημιουργήσει με το μυαλό σου, χορευτές που θα τους δεις για μία φορά! Μέσα σε μιάμιση ώρα μαθήματος ο χορός μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πολύ όμορφα συναισθήματα για τον άλλον, ακόμα και αν τον βλέπεις πρώτη φορά. Αρκεί να ξέρει να σ’το μεταδώσει ο εκπαιδευτής και να μπορείς να το δεχτείς εσύ!

- Μετράς ήδη 10 χρόνια στο χορευτικό διαγωνιστικό κομμάτι. Τι πετυχαίνει κανείς μέσα από τους διαγωνισμούς και τα φεστιβάλ;

Τις θέσεις που κερδίζει κανείς (1η-2η-3η) θα τις σχολιάσω στο τέλος, γιατί αυτό το κομμάτι νομίζω ότι είναι αυτό με την μικρότερη σημασία. Αρχικά νικητής είναι κάποιος που μπαίνει στη διαδικασία να προπονηθεί για αυτό το σκοπό, γιατί πραγματικά χρειάζονται πολλές ώρες και πολλές θυσίες για να καταφέρεις αυτόν το στόχο. Οι προπονήσεις σε κάνουν πιο επιμελή στη ζωή σου και σου δίνουν περισσότερη υπομονή και επιμονή. Τη μέρα του αγώνα σίγουρα γεμίζεις χορευτικές εμπειρίες και μέσα από αυτές εξελίσσεσαι χορευτικά - επίσης μπορείς να έχεις μια άποψη για το τι πρέπει να βελτιώσεις και το τι είναι δυνατό πάνω σου, αφού υπάρχει κριτική από γνώστες του είδους του street style.

Ο διαγωνισμός είναι ένας τρόπος να αποβάλεις το άγχος σου και αμέσως μετά να τονιστεί το ηθικό σου, καθώς εκτίθεσαι χορευτικά σε θεατές και κριτές. Μαθαίνεις να ανταγωνίζεσαι και να συναγωνίζεσαι σωστά και με ευγένεια και σεβασμό προς τον αντίπαλο ή συν-χορευτή σου. Και τέλος, αν υπάρξει πρόκριση; Τότε λίγη ακόμα αυτοπεποίθηση και χαρά ικανοποίησης σε πλημμυρίζει!

- Ζεις στην Καλαμάτα έχοντας τη δική σου σχολή χορού “Just dance”. Πώς είναι να μεταδίδεις την αγάπη σου για το χορό σε νέους ανθρώπους;

Μετά από τόσα χρόνια και έχοντας... μεγαλώσει παιδιά, από τα οποία κάποια έχουν εξελιχθεί σε μεγάλα ταλέντα, κατάλαβα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία ενός ανθρώπου, ακόμα και να επηρεάσει την προσωπικότητα του πάντα προς το καλύτερο! Εχω δει παιδιά να αλλάζουν μέσα από το χορό, και αυτό πάντα θα είναι συναρπαστικό γιατί το παν είναι να μπορείς να μεταδώσεις πρώτα να χορέψει η ψυχή σου και μετά το σώμα σου! Τρώμε ατέλειωτες ώρες με τους μαθητές μου και τους δάσκαλους κουβεντιάζοντας για το τι ανακαλύπτουμε μέσα από το χορό... είτε αυτό είναι κίνηση, είτε συναισθήματα, είτε αίσθηση – ή γενικά συζητάμε για την αγάπη μας αυτή.

- Οι μαθητές σου θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χορό; Τι θα έλεγες σε ένα παιδί που θέλει να σπουδάσει;

Εχω μαθητές που τους μάθαινα ποιο πόδι είναι το δεξί και ποιο το αριστερό και αυτή τη στιγμή είναι χορευτικά... τέρατα! Νομίζω ότι θα ήταν κρίμα και για αυτά τα παιδιά, αλλά και για εμένα, να μην τα προωθήσω επαγγελματικά! Είναι ένας από τους στόχους μου να αποκαταστήσω επαγγελματικά μαθητές μου που έχουν μάθει από εμένα. Το σημαντικότερο για να πετύχεις είναι όταν δεν χορεύεις να είσαι ταπεινός. Οταν μπαίνει η μουσική όμως και ξεκινά η ψυχή και το σώμα να χορεύει, να μπορείς να τραβήξεις όλα τα βλέμματα επάνω σου. Και όταν σταματήσεις... να είσαι και πάλι ταπεινός! Αυτή είναι η επιτυχία για τον ίδιο σου τον εαυτό.

- Τι περιλαμβάνουν τα άμεσα σχέδιά σου και τι θα δούμε από εσένα το επόμενο διάστημα;

Μόλις ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο μου όνειρο: Να κάνω ένα dancecamp, το “Jdc”. Εγινε στη Στούπα 12-14 Ιουλίου, όπου μαζευτήκαμε αρκετοί χορευτές από Ελλάδα και εξωτερικό και περάσαμε 3 χορευτικές μέρες με πολλά μαθήματα, διαγωνισμό και σόου! Το κεφάλι μου έχει πολλές ιδέες! Στα πιο άμεσα σχέδια είναι να ετοιμαστούμε για τη χορευτική χρόνια που έρχεται ώστε να υποδεχτούμε τους μαθητές μας και να μπορούμε να τους γεμίσουμε γνώσεις, χαρά, εμπειρίες, συναισθήματα! Επόμενος στόχος είναι να διοργανώσω ένα μεγάλο χορευτικό συνέδριο στην Αθήνα όπου θα καλέσω πολύ γνωστούς χορευτές από το εξωτερικό και θα δούμε τις ιδέες τους.

Επίσης, ετοιμάζουμε και το αδερφάκι του “Just Dance School” στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

 


NEWSLETTER