Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 12:59

Στο περιοδικό "Vogue" και με ισχυρή παρουσία στα social media η Καλαματιανή Εύα Βαρβεροπούλου (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Εικόνες της “ντύνουν” το περιοδικό Vogue, και η ίδια μας λέει πως η ώρα της λήψης είναι ένα ταξίδι σ' έναν κόσμο διαφορετικό και μια μορφή απόδρασης από την πραγματικότητα.

Η Εύα Βαρβεροπούλου έλκεται από αυθόρμητες στιγμές της καθημερινής ζωής και αντλεί έμπνευση από τη φύση. Η κάθε φωτογραφία έχει άποψη και είναι ένα μέσο για να πει μια ιστορία ή ν’ αποκαλύψει τον εσωτερικό της εαυτό.

- Τι είναι εκείνο που σας οδήγησε στο δρόμο της φωτογραφίας; Τι φωτογραφίζατε όταν ξεκινήσατε;

Από μικρή, η φωτογραφία κέντριζε το ενδιαφέρον μου. Εγινε πάθος κυριολεκτικά σε μία μέρα, όταν έπεσα τυχαία πάνω σε μία φωτογραφία της Alexandra Sophie. Γοητεύτηκα από τον τρόπο που μπορούσε να συλλάβει μια συγκεκριμένη στιγμή. Ξεκίνησα το πρώτο μου project με προσωπογραφίες με θέμα την "Οφηλία".

- Η εικόνα μπορεί να απελευθερώσει ό,τι οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια;

Κάθε τι που φωτογραφίζω έχει αυτό το σκοπό, να πει μια ιστορία χωρίς λόγια, μόνο με την εικόνα…

- Οι ομορφότερες γειτονιές της Καλαμάτας βρίσκονται αναμφισβήτητα στην παλιά πόλη, γύρω από το Κάστρο των Βιλεαρδουίνων, την «Πλάκα της Καλαμάτας» όπως την αποκαλούν. Θα τη φωτογραφίζατε αναδεικνύοντας τις ομορφιές της;

Το Κάστρο και η οδός Βιλεαρδουίνου γύρω απ’ αυτό είναι η περιοχή που μεγάλωσα και περνάω ακόμα αρκετό χρόνο εκεί. Φωτογραφικά, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, δεν το έχω προσεγγίσει... Το ζω και τ' απολαμβάνω μόνο, έχοντας καθημερινά σκέψεις για τις εικόνες που θέλω να δημιουργήσω εκεί.

- Είστε ένας άνθρωπος που ξέρει να παρατηρεί τη ζωή. Η γυναίκα, η μάνα, το παιδί είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε σας κλικ. Το συναίσθημα καταγράφετε;

Για μένα η φωτογραφία είναι κάτι ποιητικό... κι έχω την ανάγκη, τα συναισθήματα που μου δημιουργούνται από το θέμα μου να τα εκφράσω και να τ’ αποτυπώσω όσο καλύτερα μπορώ μέσα απ’ αυτή.

- Είστε εξαιρετική στη φωτογράφιση πορτρέτου και η δουλειά σας «πρωταγωνιστεί» στο διάσημο περιοδικό Vogue. Μιλήστε μας γι’ αυτό; Πώς προέκυψε;

Η Photo Vogue είναι μία πλατφόρμα της Vogue Italia που επιμελείται η photo editor του περιοδικού, Alessia Glaviano, δίνοντας την ευκαιρία σε ταλαντούχους φωτογράφους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκθέσεις. Η δουλειά μου ταίριαξε με την αισθητική του περιοδικού κι έτσι επιλέγεται και δημοσιεύεται σ' αυτό. Νιώθω περήφανη μέχρι ένα σημείο γι' αυτό, κι επειδή κρίνω αυστηρά τον εαυτό μου, θεωρώ πως έχω πολύ δρόμο μπροστά μου.

- Αντλείτε έμπνευση από τη φύση; Τα χρώματα, οι ήχοι της, έχουν τη δύναμη να απελευθερώσουν την ψυχή του δημιουργού για να πετύχει η «αποφασιστική στιγμή»;

Ο,τι αισθάνομαι προκύπτει από τους ήχους και παρατηρώντας τη φύση και τους ανθρώπους γύρω μου. Ολα αυτά μου δίνουν έμπνευση και τα χρησιμοποιώ για να δημιουργήσω εικόνες.

- Τι αγαπάτε περισσότερο; Οταν γίνονται οι λήψεις ή όταν διαλέγετε στιγμιότυπα; Ποιο έχει μεγαλύτερη δύναμη να τέρψει την ψυχή ενός καλλιτέχνη;

Η ώρα της λήψης είναι ένα ταξίδι σ' έναν κόσμο διαφορετικό, μια μορφή απόδρασης από την πραγματικότητα, γι' αυτό είναι κάτι που τ’ απολαμβάνω - και είναι ικανό να σε κάνει να χάσεις την αίσθηση του χρόνου και του χώρου.

- Υπάρχουν φωτογράφοι τη δουλειά των οποίων θαυμάζετε;

Η Alexandra Sophie η οποία με ενέπνευσε ν' ασχοληθώ με τη φωτογραφία. Ο Tim Walker που οι γεμάτες φαντασία εικόνες του με κάνουν να ονειρεύομαι. Η Diane Arbus η οποία αποθέωσε τη διαφορετικότητα και ανέδειξε πως η ομορφιά είναι μέσα μας, τη βρίσκεις ακόμα και στο περιθώριο, με πορτρέτα ξεχωριστά.
Από Ελληνες φωτογράφους ξεχωρίζω τον Θανάση Κρίκη, θεωρώ τη δουλειά του μοναδική.

 

Γνωρίστε την Εύα Βαρβεροπούλου μέσα από τη σελίδα της www.evaphotography.eu και απολαύστε πλούσιο φωτογραφικό υλικό δημοσιευμένο στο περιοδικό Vogue.
fb: eva.varveropoulou photography
instagram: eva.varveropoulou photography