Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 10:40

Oλγα και Τάνυα-Μαρία Γεριτσίδου συστήνουν το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας για Vegan μενού 

Γράφτηκε από την

 

 

“Μέσα από το «ευ ζήν» έρχεται και η «φιλευσπλαχνία»”

Στο βιβλίο ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ Σπιτικά Φαγητά της Οικογένειας, γραμμένο για vegan και την Σαρακοστή, οι Τάνυα-Μαρία και Ολγα Γεριτσίδου παρουσιάζουν πάνω από 300 συνταγές «της οικογένειας», ορισμένες από τις οποίες είναι από τα τέλη του 1800! Μιλώντας στην “Ε” λένε ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής. “Μέσα από το «ευ ζήν» έρχεται και η «φιλευσπλαχνία» προς το περιβάλλον και τα ζώα. Όταν δεν κακοποιούμε, επιβαρύνουμε και παιδεύουμε τον εαυτό μας εκ φύσεως δεν θέλουμε να το κάνουμε και στις άλλες υπάρξεις”, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Συστήνουν το ελαιόλαδο για vegan μενού και λένε ότι είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που έχουμε εξαιρετικές παραγωγές ελαιολάδου όπως αυτό της Μεσσηνίας, και το χαρακτηρίζουν ως γαστριμαργικό και θρεπτικό θησαυρό. Ακόμη, μας προτρέπουν να μην συνηθίζουμε στην σπατάλη πρώτων υλών και δώρων της φύσης αλλά να “αυγατίζουμε” και να διατηρούμε φρούτα και λαχανικά, χωρίς να τα πετάμε.

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Στο βιβλίο ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ Σπιτικά Φαγητά της Οικογένειας  παρουσιάζονται αναλυτικά πάνω από 300 συνταγές της παραδοσιακής, σύγχρονης, και μετανεωτερικής Ελληνικής Κουζίνας. Από που προήλθαν τόσες πολύτιμες συνταγές

Όπως λέει και ο τίτλος όλες αυτές οι συνταγές είναι «της οικογένειας»: δηλαδή της οικογένειας μας σε βάθος μέχρι και τεσσάρων γενεών.

Πρόκειται δηλαδή για συνταγές που είτε δημιουργήθηκαν είτε περιήλθαν στην οικογένεια και υπήρχαν σε πολλά τεφτέρια, τετράδια και ντοσιέ, από την προγιαγιά, την γιαγιά, την μαμά. Ορισμένες από τις συνταγές είναι από τα τέλη του 1800!

 

 

- Μπορεί ο κόσμος να αλλάξει προς το καλύτερο μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής; Να γίνει "φιλεσπλαχνικός" απέναντι στο περιβάλλον και τα ζώα;

Βεβαίως και μπορεί! Για να γίνουμε «φιλευσπλαχνικοί» προς το περιβάλλον και τα ζώα πρέπει πρώτα να γίνουμε «φιλευσπλαχνικοί» προς τον εαυτό μας και την οικογένεια μας. Με αυτόν τον οδηγό μαγειρικής πρωτίστως σκοπεύουμε να δώσουμε «ευ ζήν»: να δώσουμε δηλαδή την δυνατότητα στο καθένα να μαγειρεύει οικονομικά, πολύ νόστιμα και με απλά /εργονομικά βήματα που θα οδηγήσουν στην σίγουρη επιτυχία του πιάτου ακόμα και αν δεν υπάρχει πείρα στην κουζίνα.

Μέσα από το «ευ ζήν» έρχεται και η «φιλευσπλαχνία» προς το περιβάλλον και τα ζώα. Όταν μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε πολύ νόστιμα αλλά οικονομικά, στην ουσία μαθαίνουμε να μην είμαστε σπάταλοι με ό,τι μας προσφέρει το περιβάλλον χωρίς όμως να στερούμαστε τίποτα. Όταν γευτούμε μεγάλη νοστιμιά που συνήθως έχουμε συνδυάσει με το κρέας ενώ το τραπέζι μας έχει τις ίδιες γεύσεις και υφές αναίμακτα, υγιεινά και “καθαρά” αρχίζουμε πλέον να σεβόμαστε και να μην επιζητούμε τον θάνατο των ζώων για την απόλαυση ή την επιβίωση μας.

Όταν δεν κακοποιούμε, επιβαρύνουμε και παιδεύουμε τον εαυτό μας εκ φύσεως δεν θέλουμε να το κάνουμε και στις άλλες υπάρξεις.

- Τα καρυκεύματα δίνουν την αίσθηση ευχάριστης γεύσης και οσμής σε επεξεργασμένα κρέατα και τα παιδιά επιδίδονται στην κατανάλωση τους ανεξέλεγκτα. Είναι εύκολο ένα παιδί να ακολουθήσει μια vegan διατροφή τρώγοντας χάμπουργκερ και πίτσες μιας άλλης μορφής; 

Κατ’ αρχάς είναι μύθος ότι τα υποκατάστατα κρέατος, εάν παρασκευαστούν σωστά, διαφέρουν ουσιαστικά ή έστω και λίγο σε γεύση και υφή από το κρέας. Ιδίως στην περίπτωση του κιμά, των αλλαντικών καθώς και του κοτόπουλου (δηλαδή τα υλικά που μπαίνουν σε χάμπουργκερ και πίτσες) δεν υπάρχει καμία ανιχνεύσιμη από την γεύση μας διαφορά.

Επί πλέον αυτά ακριβώς τα καρυκεύματα και η σωστή προετοιμασία, κάτι που έχουμε με λεπτομέρεια συμπεριλάβει στο βιβλίο, μπορούν να δώσουν την υφή και την γεύση και φιλέτου, ακόμα και τύπου “χοιρινού” και “μοσχαριού”, διότι ο εγκέφαλος μας κωδικοποιεί την αίσθηση και την γεύση του κρέατος κυρίως από την οσμή και την γεύση των καρυκευμάτων και σε δεύτερη φάση της υφής.

Με το σωστό μαγείρεμα η υφή επιτυγχάνεται σε σημείο που και μη Vegan όταν το τρώνε δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορά. Συνεπώς. Όχι μόνο είναι δυνατό αλλά πανεύκολο για ένα παιδάκι να ακολουθήσει vegan διατροφή και να κεράσει και τους φίλους σνάκ και σάντουϊτς με τεράστια επιτυχία.

- Με ποιον τρόπο ένας vegan μπορεί να εξασφαλίσει πρωτεΐνη;

Οι μελέτες έχουν πλέον επίσημα πιστοποιήσει ότι συγκεκριμένες φυτικές τροφές όχι μόνο είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών αλλά μας προσφέρουν αυτές τις πρωτεΐνες και με λιγότερες θερμίδες ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν και πλούτο άλλων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, κ.ά.

Ορισμένες μάλιστα φυτικές πηγές πρωτεϊνών είναι πλήρεις, όπως η σόγια: έχουν δηλαδή και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε.

Φρούτα και λαχανικά όπως σπανάκι, μανιτάρια, γλυκοπατάτες, διατροφική μαγιά, σεϊτάν (δηλαδή ένα είδος σιταριού), όσπρια όπως φακές, ρεβύθια, φασόλια, κλπ, καθώς και ρύζι, ξηροί καρποί και ψωμί ζυμωμένο με αλεύρι από αρχαίους κόκκους (δηλαδή σαν το κριθάρι) είναι θαυμάσιες και πλούσιες πηγές πρωτεϊνών χωρίς την επιβάρυνση του οργανισμού που επιφέρουν αντίστοιχες ζωϊκές.

Εάν υπάρχει ποικιλία στην διατροφή (κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να έχουμε είτε είμαστε vegan είτε όχι) θα έχουμε όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και με το παραπάνω.

- Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο είναι ξεκάθαρα ανώτερο από κάθε άλλη λιπαρή ουσία. Θα συστήνατε σε ένα εστιατόριο με vegan μενού που σερβίρει τις συνταγές σας το ελαιόλαδο που προέρχεται από τη Μεσσηνία;

Βεβαίως! Το ελαιόλαδο είναι γαστριμαργικός και θρεπτικός θησαυρός και είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που έχουμε εξαιρετικές παραγωγές ελαιόλαδου όπως αυτό της Μεσσηνίας.

- Τα άτομα που τηρούν ευλαβικά τις νηστείες της χριστιανικής παράδοσης νηστεύουν σχεδόν τη μισή διάρκεια του έτους. Μπορεί η περίοδος της Σαρακοστής να είναι μια ευκαιρία για το κοινό να υιοθετήσει μια πιο σωστή διατροφική συμπεριφορά και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου; 

Ναι και όχι. Η νηστεία, όπως αναλύουμε και στην εισαγωγή του βιβλίου μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό φαινόμενο τόσο κοινωνικοοικονομικά όσο και προσωπικά σε επίπεδο υπαρξιακό και της σχέσεως του ατόμου με το Θείο.

Εξαρτάται δηλαδή σε έναν μεγάλο βαθμό από το γιατί κάποιος νηστεύει, πώς νηστεύει, και πώς εισέρχεται και εξέρχεται της νηστείας.

Εάν η νηστεία είναι συνδυασμένη με μια αίσθηση πένθους ή γίνεται με εξαιρετικά περιορισμένο εύρος και είδος τροφών, τότε οι πιθανότητες είναι ότι δεν μπορεί και ούτε ενδείκνυται.

Εάν η νηστεία γίνεται με αίσθηση χαράς, κάθαρσης και ανέλιξης- αυτοβελτίωσης τότε σαφώς υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί έξυπνα και στρατηγικά ως ένα εφαλτήριο για μια εκτός νηστείας πιο υγιεινή, «ανθρώπινη» και απελευθερωμένη διατροφή.

- Η μοναδική λύση ανέκαθεν για τη διατήρηση μη εποχικών φρούτων ήταν οι κομπόστες. Το βιβλίο σας έχει μερικά πολύ σπάνια γλυκά του κουταλιού με αναλυτικές οδηγίες. Η όλη διαδικασία μπορεί να μας μάθει πώς να είμαστε πλούσιοι αν επενδύουμε σωστά, χωρίς να πετάμε;

Βεβαίως και μπορεί! Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν όχι μόνο μοναδικό πολιτισμικό στοιχείο της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και κοινωνικής ζωής αλλά και μια μοναδική κατηγορία εξαιρετικά υγιεινών και διαιτητικών γλυκών που όμως δίνουν ενέργεια και ευεξία λόγω της πλούσιας γεύσης τους εάν γίνουν σωστά (και με τις οδηγίες μας από τις γιαγιάδες μας γίνονται πάντα σωστά).

Επίσης, διατηρώντας αντί να αφήσουμε να πεταχτούν ή να σαπίσουν φρούτα (και ακόμα και λαχανικά όπως τα ντοματάκια, μελιτζανάκια, κολοκύθα, κ. ά.) μαθαίνουμε να μην συνηθίζουμε στην σπατάλη πρώτων υλών και δώρων της φύσης αλλά να “αυγατίζουμε” και διατηρούμε τις ύλες αυτές. Έτσι όντως γινόμαστε πλούσιοι γιατί αντί να επενδύουμε πολλές φορές στο ίδιο πράγμα, με ένα κλάσμα της τιμής έχουμε πολλαπλές απολαβές στην καθημερινότητα μας.

Εάν ακολουθούσαμε αυτή την λογική και για τον Εθνικό μας πλούτο και παράδοση, προωθώντας έτσι τα μοναδικά μας προϊόντα, θα μιλούσαμε για μια άλλη Ελλάδα με ένα άλλο ΑΕΠ.

    

- Οι παραδοσιακές συνταγές «ξεσκονίζονται» από τις νέες γενιές ή είναι μια βαρετή διαδικασία που την αποφεύγουν; 

Οι νέοι πειραματίζονται εκ φύσεως και δεν είναι τυχαίο που στην μόδα (όχι μόνο του ρουχισμού) υπάρχουν ολόκληρα κινήματα αξιοποίησης της παράδοσης, του “ρετρό”, των παλιών καλών “vintage” πρακτικών, της επιστροφής στις ρίζες και της ανάδειξης της προσωπικής και γενικής κουλτούρας επικαιροποιημένα για την σύγχρονη εποχή.

Για αυτό και η ανεξαρτησία, η γνώση και η ισότητα στα φύλα, με τον άντρα εξ ίσου ικανό στην κουζίνα και γαστριμαργικό γνώστη ακριβώς όπως και η γυναίκα παραδοσιακά, είναι η νέα “γοητεία” της εποχής για όλους.

- Ποιος είναι ο εκδοτικός Οίκος Mindpower;

Ο εκδοτικός Οίκος MindPower είναι η έκφραση της Μετανεωτερικής προσέγγισης στην ζωή, την εκπαίδευση αλλά και την κοινωνικοπολιτική ερμηνεία της πραγματικότητας τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην διασκέδαση και την συμμετοχή στα κοινά.

Για αυτό όλοι μας οι τίτλοι στοχεύουν στο να λύσουν προβλήματα, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να εισάγουν τον Άνθρωπο στην εποχή της συμβίωσης και συνεργασίας με αυτοδιάθεση, έξυπνη διαχείριση και πλούτο χωρίς σπατάλη και πόνο: στους στόχους δηλαδή και τις συνθήκες της Μετανεωτερικής εποχής σε αντίθεση με την εποχή της εκμετάλλευσης, υποδούλωσης, καταπίεσης και φτώχειας διαφόρων ειδών και επιπέδων από την οποία εξερχόμαστε και που ήταν η Νεωτερική.