Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 11:57

Σπανακοκεφτέδες

Γράφτηκε από την

Με εύκολα, αναλυτικά βήματα και μυστικά "κόλπα" που θα κάνουν έμπειρο από την πρώτη στιγμή και τον πιο αρχάριο της κουζίνας!


Υλικά

1/2 κιλό σπανάκι, 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο, 1/4 - 1/2 ματσάκι άνηθο, 1/2 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, 2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder, αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο, 1/2 - 3/4 κουταλιά της σούπας διατροφική μαγιά, 1/2 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι σκόνη, 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού σόδα ή μπύρα, 1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό, καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα.


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε, ζεματίζουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το στύβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά να αποβάλλει όλα του τα υγρά.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
Σε ένα πλατύ τηγάνι ζεσταίνουμε το καλαμποκέλαιο (2 κουταλιές της σούπας) και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να είναι διαφανές και να έχει πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το σπανάκι και αφού το φέρνουμε 2 γύρες να αρχίσει να τσιγαρίζεται.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο μέχρι να τσιγαρισθούν, να πιούν, όλα τους τα υγρά και να μείνουν με το λάδι τους.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κρεμμύδι σκόνη, το bakind powder και την διατροφική μαγιά.
Προσθέτουμε στο αλεύρι με τα ανακατεμένα σε αυτό ξηρά υλικά το νερό και τη μπύρα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 10' περίπου.
Βάζουμε σε μέτρια-δυνατή φωτιά ένα βαθύ τηγάνι με λάδι, τόσο όσο να μπορεί να σκεπάζει τους κεφτέδες, να ζεσταθεί.
Το λάδι είναι έτοιμο όταν καθώς με ένα κουταλάκι του γλυκού ή της σούπας (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν οι κεφτέδες μας) ρίχνουμε μέσα λίγο από το χυλό και αυτός αμέσως αρχίζει να φουσκώνει, να πιάνει κρούστα από το κάτω μέρος του και να ανεβαίνει στην επιφάνεια του λαδιού. Τότε με ένα γεμάτο βαθύ κουτάλι της σούπας ή κουτάλι του γλυκού (ανάλογα στο ύφος του σνακ που χρειαζόμαστε: κεφτέ ή κεφτεδάκια) ρίχνουμε χυλό στο καυτό λάδι για να σχηματιστούν οι κεφτέδες.
Προσέχουμε να μην ρίχνουμε πολλούς κεφτέδες τη φορά, αλλά αφήνουμε χώρο για να φουσκώσουν κατά το τηγάνισμα και να μην κολλήσουν ο ένας με τον άλλο.

Οταν οι κεφτέδες φουσκώσουν, πάρουν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα και ανέβουν στην επιφάνεια, τους γυρίζουμε και από την άλλη μεριά και αφήνουμε να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσοκάστανο χρώμα.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τους αφήνουμε για 2'-3' σε χαρτί κουζίνας για να βγάλουν ό,τι περιττό λάδι έχουν απορροφήσει.
Συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να τελειώσει όλος ο χυλός και να τηγανισθούν οι κεφτέδες.

Τα Νόστιμα Σπιτικά Φαγητά της Οικογένειας: Τόμος 1
Κατάλληλα για vegan & Σαρακοστή