Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 13:10

Φώτης Παπαναστασίου: «Η απουσία πρακτικών βιβλίων για τη θετική γονεϊκότητα ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του «365».

Γράφτηκε από την
Φώτης Παπαναστασίου: «Η απουσία πρακτικών βιβλίων για τη θετική γονεϊκότητα ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του «365».

Η απουσία πρακτικών βιβλίων για τη θετική γονεϊκότητα ήταν για τον ειδικό παιδαγωγό - συγγραφέα Φώτη Παπαναστασίου το έναυσμα για τη δημιουργία του «365 Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες». Το νέο του βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους γονείς με παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας.

Διαρθρώνεται σε 12 μήνες, χωρίς να είναι ημερολόγιο ή ατζέντα και ο κάθε μήνας είναι αφιερωμένος κι έχει το όνομα ενός τομέα-στόχου που θα πρέπει να κατακτήσουν οι γονείς.

Απώτατος σκοπός του βιβλίου λέει ο κ. Παπαναστασίου, είναι η οικοδόμηση μιας δεμένης και υγιούς οικογένειας, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά θα νιώθουν αναπόσπαστα και δημιουργικά μέλη της.

Το νέο του έργο, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους σκέφτονται να γίνουν γονείς ώστε να προετοιμαστούν σωστά αλλά και για εκπαιδευτικούς μιας και πολλές από τις συμβουλές και τις τεχνικές διαπαιδαγώγησης του βιβλίου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο σχολικό πλαίσιο.

Η γονεϊκότητα είναι ένα ταξίδι που ίσως δε τελειώνει ποτέ. Οι 365 ημέρες είναι μία καλή αφετηρία για να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι από μία σωστή βάση και προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

 

 

Συνέντευξη

στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

 

- Πώς γεννήθηκε η ανάγκη για να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο και ποιος είναι ο σκοπός του;

Η απουσία πρακτικών βιβλίων για τη θετική γονεϊκότητα από την ελληνική πραγματικότητα ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του «365». Η καθημερινή μου επαφή με γονείς, λόγω της ειδικότητας μου, με έκανε να αντιληφθώ πως έχουν μεγάλη ανάγκη για εκπαίδευση αλλά ελάχιστο χρόνο για κάτι τέτοιο λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Έτσι, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα διαδραστικό βιβλίο που θα δώσει την ευκαιρία στους γονείς να γίνουν πιο θετικοί ως προς την ανατροφή των παιδιών τους χωρίς να κουραστούν να διαβάζουν ατέρμονα θεωρητικά κείμενα.

Σκοπός του βιβλίου είναι να παρουσιάσει έξυπνες ιδέες και να προσφέρει στους γονείς συμβουλές που θα τους βοηθήσουν στην ανατροφή συναισθηματικά υγιών και υπεύθυνων παιδιών. Απώτατος σκοπός του είναι η οικοδόμηση μιας δεμένης και υγιούς οικογένειας, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά θα νιώθουν αναπόσπαστα και δημιουργικά μέλη της.

- To 365 "Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες", έχει τη μορφή ημερολογίου χωρίς να είναι. Διαρθρώνεται σε 12 μήνες και οι δύο γονείς ασχολούνται με το κέντρο της ύπαρξής τους, το παιδί. Φτάνουν 365 ημέρες για να αλλάξουν τα πάντα;

Διαρθρώνεται όντως σε 12 μήνες, χωρίς όμως να είναι ημερολόγιο ή ατζέντα. Οι μήνες δεν έχουν τα κλασικά ονόματα  των μηνών αλλά κάθε μήνας είναι αφιερωμένος κι έχει το όνομα ενός τομέα-στόχου που θα πρέπει να κατακτήσουν οι γονείς, όπως είναι η αποτελεσματική επικοινωνία, η θετική πειθαρχία, η οριοθέτηση, ο ποιοτικός χρόνος, η συνεργασία, η συναισθηματική αγωγή, η αυτοεκτίμηση κα πολλοί ακόμη.

Η γονεϊκότητα είναι ένα ταξίδι που ίσως δε τελειώνει ποτέ. Οι 365 ημέρες είναι μία καλή αφετηρία για να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι από μία σωστή βάση και προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι γονείς πάντα θα μαθαίνουν και θα εξελίσσονται όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Με αυτό το βιβλίο θα θέσουν τις σωστές βάσεις για να χτίσουν πάνω το οικοδόμημα μιας ευτυχισμένης οικογένειας.

- To νέο σας έργο είναι ένα καθημερινό βοήθημα με κατανοητή γλώσσα και πολύ καλά μηνύματα. Είναι ο στόχος του η αυτοεξέλιξη των γονιών και η υιοθέτηση νέων συμπεριφορών απέναντι στο παιδί;

Βασιζόμενο στη θετική ανατροφή, μια σύγχρονη προσέγγιση που επιτρέπει στους γονείς να αναπτύξουν και να διατηρήσουν ισχυρούς δεσμούς με το παιδί τους, σε όλα τα στάδια της αναπτυξιακής του πορείας, στόχος τους είναι η αυτοέξελιξη των γονέων και η ανάπτυξη υγιών κι ευτυχισμένων παιδιών.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να το διαβάζουν και να το συμπληρώνουν, θα έχουν δώδεκα μήνες για να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους ως γονείς κι έναν θετικό τρόπο ανατροφής των παιδιών τους.

- Η εμπλοκή των παιδιών και η συμμετοχή τους στην συμπλήρωση του ημερολογίου “δένει” τα μέλη της οικογένειας;

Φυσικά και δημιουργεί νέους οικογενειακούς δεσμούς αλλά και ενισχύει τους ήδη υπάρχοντες. Επίσης, ενισχύεται σημαντικά η σύνδεση μεταξύ γονέων και παιδιού. Πρόκειται για τον δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ του παιδιού και των γονέων. Είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού και τις διαπροσωπικές σχέσεις που θα αναπτύξει. Όταν δημιουργηθεί μία ασφαλής σύνδεση, νιώθει και το παιδί ασφάλεια. Η από κοινού συμπλήρωση του βιβλίου θα δώσει σε όλα τα μέλη της οικογένειάς το κίνητρο για να επιδιώξουν τους κοινούς τους στόχους και ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

- Κυκλοφορεί σε δύο υπέροχα σχέδια και χρώματα εξωφύλλου και είναι διαδραστικό. Απευθύνεται μόνο σε γονείς;

Κυκλοφορεί με δύο διαφορετικά εξώφυλλα (μωβ και βεραμάν) για να επιλέξει ο κάθε γονέας αυτό που του ταιριάζει και του αρέσει. Απευθύνεται σε όλους τους γονείς με παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας. Επίσης, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους σκέφτονται να γίνουν γονείς ώστε να προετοιμαστούν σωστά αλλά και για εκπαιδευτικούς μιας και πολλές από τις συμβουλές και τις τεχνικές διαπαιδαγώγησης του βιβλίου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο σχολικό πλαίσιο.


NEWSLETTER