Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 10:38

“Απόπλους” – Τεύχος 88 για τον Γιώργο Μαρκόπουλο

Γράφτηκε από την
“Απόπλους” – Τεύχος 88 για τον Γιώργο Μαρκόπουλο

Αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στον πολυβραβευμένο ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο, από τους σημαντικότερους της γενιάς του ’70, κατέπλευσε ο καλοκαιρινός 88ος “Απόπλους” της Σάμου.

Οι επιβάτες του, 46 ποιητές και δοκιμιογράφοι από όλη την Ελλάδα, γράφουν για την ποίηση και την ποιητική του, για τον άνθρωπο, την αγαπητική σχέση τους μαζί του, τον χαιρετούν με μια υπενθύμιση, ένα στιγμιότυπο από την κοινωνική συνύπαρξή τους, ακόμα και με ένα ποιητικό ξάφνιασμα. Κι εκείνος, βαθιά συγκινημένος από το γεγονός, εξομολογείται διάφορα γνωστά και άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του, καταθέτει τις σκέψεις του, τις σχέσεις του με πρόσωπα και πράγματα, με τρόπο αυθόρμητο και τρυφερό για όλους και για όλα. Επιπλέον, επιστρέφει – τρόπος του λέγειν – στην ποίηση (στο ποιητικό προσκήνιο) με ένα ανέκδοτο εκτεταμένο πεζοποίημά του, το «Ονειρο», για να μας υπενθυμίσει ότι στην υπερδεκάχρονη σιωπή του κυοφορούσε, με αίσθημα ευθύνης και βασανιστικά αργό ρυθμό, τη νέα δουλειά του, μέρος της οποίας αποτελεί το «Ονειρο».

Το αφιέρωμα του “Απόπλου” αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύνολο του έργου του καταγόμενου από τη Μεσσήνη ποιητή, ο οποίος εκτός από τις ποιητικές συλλογές έχει δημοσιεύσει κριτικά δοκίμια για πολλούς άλλους ομοτέχνους του, προσεγγίζοντας το έργο τους με κριτική διάθεση και αγάπη. Το τεύχος κοσμούν 37 δημοσιευμένες και αδημοσίευτες φωτογραφίες από το προσωπικό και οικογενειακό αρχείο του ποιητή. Η φωτογράφισή του για το εξώφυλλο έγινε από τον αδερφό του, Προκόπη Μαρκόπουλο.

 

 


NEWSLETTER