Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 19:48

Λιάνα Δενεζάκη: "Να καταστήσουμε τα παιδιά δημιουργούς"

Λιάνα Δενεζάκη: "Να καταστήσουμε τα παιδιά δημιουργούς"

 

Η εικονογράφος, συγγραφέας και συνιδρύτρια των εκδόσεων «Κίτρινο Πατίνι» στην «Ε»

Είναι μαγικό όταν ένα βιβλίο, μια ιστορία, μια στιγμή μέσα από ένα λογοτεχνικό κείμενο συναντιέται με εκείνο το κομμάτι της ψυχής ενός αναγνώστη -μικρού ή μεγάλου- που είναι έτοιμο να αλλάξει προς το καλύτερο, λέει μιλώντας στην “Ε” η εικονογράφος, συγγραφέας και συνιδρύτρια των εκδόσεων “Κίτρινο Πατίνι” Λιάνα Δενεζάκη. Με τη βαθιά πεποίθηση πως ένα παιδί ικανό να πλάσει με την φαντασία του έναν ολόκληρο κόσμο, είναι σε θέση και να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο γύρω του, η κ. Δενεζάκη πιστεύει ότι στα παιδιά, ευτυχώς, οι αλλαγές είναι πιο εύκολο να συμβούν και τα βιβλία αποτελούν ισχυρά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το βιβλιοτετράδιο φαντασίας «Τα τερατάκια», μέσα από την εικονογράφηση, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γίνουν τα ίδια οι δημιουργοί των δικών τους ιστοριών. Επίσης από τις εκδόσεις “Κίτρινο Πατίνι” τα παιδιά εμπνέονται να φτιάξουν τα δικά τους παραμύθια με το επιτραπέζιο παιχνίδι Παραμυθοκάρτες.

Παράλληλα είναι κι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια δασκάλων, λογοθεραπευτών, ψυχολόγων και άλλων ειδικών. Η δημιουργός τους Λιάνα Δενεζάκη εμπνέεται όπως η ίδια λέει από τη μυρωδιά του βρεγμένου γρασιδιού, το γουργουρητό μιας γάτας, μια εικόνα, μια είδηση της επικαιρότητας, ένα όνειρο, μια ανάμνηση, μια βόλτα στην εξοχή, τη βοή της πόλης. Το θέμα είναι η στιγμή και το που θα σε οδηγήσει κάθε φορά...

 

 

Το βιβλίο «Ένα Δώρο για τη Μελένια» δημιουργήθηκε από την επιθυμία της εθελόντριας κ. Ελένης Αναστασίου και υποστηρίχθηκε θερμά από τον καθηγητή κ. Στέλιο Γραφάκο και τη Λιάνα Δενεζάκη που το έγραψε και το εικονογράφησε.
Στόχος του βιβλίου που εξέδωσε το Σωματείο Εθελοντικής Αρωγής και Φροντίδας «Νέοι Ορίζοντες» είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συστράτευση εθελοντών δοτών μυελού των οστών για τη θεραπεία παιδιών που νοσούν από καρκίνο του αίματος.

Μπορείτε να κατεβάσετε το pdf εδώ

 

 

Aνοίξτε τα φτερά σας και πετάξτε,

το δώρο της ζωής σε όλα τα μέρη ψάξτε!

Σε πόλη κοντινή ή μακρινή θα βρείτε

τον συμβατό μ' ένα παιδάκι δότη.

Μην αργείτε!

 ~~~~~~

Αν όλοι τις καρδιές ενώσουν

και τα χεράκια τους απλώσουν,

θα ζωγραφίσουμε πολύχρωμο τον ουρανό,

με τα πινέλα μας θα γράψουμε παντού το

Σ' ΑΓΑΠΩ!

«Ενα παιδί ικανό να πλάσει με την φαντασία του έναν ολόκληρο κόσμο, είναι σε θέση και να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο γύρω του»

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Τι περιλαμβάνουν κατά βάση οι παραμυθοκάρτες και πού στοχεύουν;

Οι Παραμυθοκάρτες είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, που εμπνέει τα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους παραμύθια. Στοχεύουν στην καλλιέργεια του λόγου, της ενσυναίσθησης και στην ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας.

 

Εκτός από ειδικούς, το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους γονείς στο σπίτι;

Ναι, οι Παραμυθοκάρτες εκτός από ένα «παιχνίδι» για τη δημιουργία παραμυθιών στο σπίτι, παράλληλα είναι κι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια δασκάλων, λογοθεραπευτών, ψυχολόγων και άλλων ειδικών.

 

Η θεματολογία των βιβλίων σας καλύπτει και πιο "δύσκολους" και πιθανόν διασπαστικούς χαρακτήρες παιδιών;

Φιλοδοξούμε τα βιβλία των εκδόσεών μας να απευθύνονται σε όλα τα παιδιά, ακόμα και σε μεγάλους που φυλούν προσεκτικά μέσα τους το παιδί που υπήρξαν κάποτε. Χωρίς διακρίσεις και ταμπέλες σε «εύκολα» και «δύσκολα».

 

Το οπτικοποιημένο υλικό για τις κάρτες βοηθά και περιπτώσεις παιδιών με προβλήματα λόγου;

Οι Παραμυθοκάρτες έχουν ιδιαίτερη εφαρμογή στο λογοθεραπεία και γι’ αυτό έχουν αγκαλιαστεί τόσο θερμά από τους λογοθεραπευτές. Με μια αρχική μικρή βοήθεια και παρότρυνση από τον λογοθεραπευτή, το παιδί καλείται να περάσει από την απλή περιγραφή και το «τι βλέπω» στην ανάπτυξη χαρακτήρων και καταστάσεων.

 

Πιστεύετε πώς ο τίτλος και το εξώφυλλο ενός παιδικού βιβλίου παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην επιλογή του από έναν εκπαιδευτικό;

Ένας εκπαιδευτικός λογικά θα σταθεί σε πολλά περισσότερα από αυτά, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζεται στο ελάχιστο η δύναμη της εικόνας και η σημασία του τίτλου.

 

Η Δέσποινα Τζιάκη μέσα από την ιστορία του βιβλίου "Ανοιξη παντού", αναδεικνύει  πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η ποικιλία των ζώντων οργανισμών σε αυτό τον πλανήτη.

Το βιβλίο καλλιεργεί στα παιδιά οικολογική συνείδηση;

Η Δέσποινα Τζιάκη είναι νηπιαγωγός. Αγαπά τα παιδιά και βρίσκει την ηρεμία και τη χαρά μέσα στη φύση.Το βιβλίο της «Άνοιξη, παντού!» καλλιεργεί τη σχέση των παιδιών με το φύση, ενώ μεταφέρει το ισχυρό μήνυμα πως η Άνοιξη μπορεί να έρθει όλο τον χρόνο ακόμα και όταν ζούμε στις πόλεις. Κι είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση που έχουμε για τη δουλειά που κάνει όλα αυτά τα χρόνια στο σχολείο της: βοηθά τις παιδικές ψυχές να ανθίσουν! Μέρος των εσόδων του βιβλίου στηρίζουν το έργο της ΑΝΙΜΑ, για την προστασία της Άγριας Ζωής.

 

Είναι απίστευτη η αδιαφορία για οτιδήποτε ζωτικό για την ύπαρξη της ζωής. Η προστασία των ζώων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για εσάς;

Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη ενσυναίσθησης και της καταπάτησης του δικαίου από μια σεβαστή μερίδα συμπολιτών μας. Και, φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε ακόμα πολύ πίσω σε ότι έχει σχέση με τις κακοποίησεις και εγκαταλείψεις ζώων. Υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να αλλάξουν αυτές οι νοοτροπίες, όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο! Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, η ηθική απέναντι σε κάθε μορφή ζωής, η ισότητα, τα δικαιώματα των ζώων είναι στοιχεία που υπάρχουν μέσα σε όλα μας τα βιβλία.

 

Ο μικρός αναγνώστης γίνεται ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης;

Είναι μαγικό όταν ένα βιβλίο, μια ιστορία, μια στιγμή μέσα από ένα λογοτεχνικό κείμενο συναντιέται με εκείνο το κομμάτι της ψυχής ενός αναγνώστη -μικρού ή μεγάλου- που είναι έτοιμο να αλλάξει προς το καλύτερο, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στα  παιδιά, ευτυχώς, οι αλλαγές είναι πιο εύκολο να συμβούν και τα βιβλία αποτελούν ισχυρά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς;

Γονείς και εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τις εκδόσεις μας και χαιρόμαστε απίστευτα για την αγάπη που εισπράτουμε. Μας δίνει δύναμη και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε.

 

Με το "Σ’ αγαπάω! Ακούς;", ποιο είναι το μήνυμα που δίνει η συγγραφέας Αντωνία Μάμα μέσα από την ιστορία;

Το παραμύθι της Αντωνίας Μάμα είναι η αληθινή ιστορία ενός μικρού αγοριού, του Ουράνιου. Μιλά για τη θέληση και τη δύναμη των παιδιών με βαρηκοΐα ή κώφωση, που μέσα από τη δύναμη της τεχνολογίας, η αίσθηση της ακοής τους μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως. Το βιβλίο της η Αντωνία Μάμα το αφιερώνει στον Ουράνιο, αλλά και σε κάθε άλλο παιδί, μητέρα και πατέρα που πέρασε ή περνάει την ίδια διαδικασία.

 

Το βιβλιοτετράδιο φαντασίας «Τα τερατάκια», μέσα από την εικονογράφηση, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γίνουν τα ίδια οι δημιουργοί των δικών τους ιστοριών.

Αυτό είναι το πνεύμα και η φιλοσοφία που διατρέχει τις εκδόσεις μας. Εκτός από την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να καταστήσουμε τα παιδιά δημιουργούς. Με τη βαθιά πεποίθηση πως ένα παιδί ικανό να πλάσει με την φαντασία του έναν ολόκληρο κόσμο, είναι σε θέση και να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο γύρω του.

 

Μια ιστορία μπορεί να βοηθήσει τα παιδάκια και τους γονείς να συζητήσουν για όλα όσα τους απασχολούν;

Ένα βιβλίο είναι πάντα μια καλή αφορμή για συζήτηση. Μια καλή ιστορία, μέσω των καταστάσεων που «ζουν» οι ήρωές της δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να αναγνωρίσουν συναισθήματα και να εξωτερικεύσουν.

 

Από πού αντλείτε την έμπνευση για δημιουργία;

Η μυρωδιά από το βρεγμένο γρασίδι, το γουργουρητό μιας γάτας, μια εικόνα, μια είδηση της επικαιρότητας, ένα όνειρο, μια ανάμνηση, μια βόλτα στην εξοχή, η βοή της πόλης, τα πάντα μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση. Το θέμα είναι η στιγμή και το που θα σε οδηγήσει κάθε φορά...