Σάββατο, 06 Αυγούστου 2022 13:01

Ο Πέτρος Καφαντόγιας για την κωμωδία «Αι Καρυάτιδαι»

Γράφτηκε από την
Ο Πέτρος Καφαντόγιας για την κωμωδία «Αι Καρυάτιδαι»

 

Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, έχοντας σαν θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Βράχος της Ακρόπολης. Παρθενώνας. Είναι νύχτα. Από το πουθενά εμφανίζεται ένας περίεργος τύπος, σέρνοντας βιαστικά ένα αυτοσχέδιο καρότσι. Μόλις έχει κλέψει από το Λονδίνο τα ιερά οστά του William Shakespeare και ψάχνει μέρος να τα κρύψει, ώσπου να διαπραγματευτεί με τους Άγγλους την ανταλλαγή τους με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία με τη σειρά τους εκείνοι έχουν κλέψει από την Ακρόπολη των Αθηνών. Κάποιος όμως τον κυνηγάει… Ξαφνικά ξεκινάει βροχή. Οι Καρυάτιδες ξυπνούν από  τον αιώνιο λήθαργό τους για να μαζέψουν με τις φιάλες τους βρόχινο νερό και στη συνέχεια να ποτίσουν την ιερή ελιά της Αθηνάς. Τον αντιλαμβάνονται αμέσως και η κωμωδία ξεκινάει.

 

Πέτρος Καφαντόγιας: «Είμαι ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους γύρω μας, 

που αγαπά ίσως λίγο παραπάνω την τέχνη»

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Τι πραγματεύεται το έργο "Αι Καρυάτιδαι";

Είναι ένα πολυεπίπεδο έργο, μια τριλογία για την ακρίβεια. Κωμικό στη βάση του, αλλά σχολιάζει και σατιρίζει πολλά σημερινά και παλιότερα πράγματα που μας ταλανίζουν ως λαό αυτής της χώρας. Ο βασικός του στόχος είναι φυσικά η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Αυτό με δυο λόγια, γιατί γίνονται πολλά ευτράπελα, πολλά χαριτωμένα και ακόμα περισσότερα αστεία γεγονότα που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι γιατί η παράστασή μας δεν έχει καθόλου βωμολοχία.

- Με χιούμορ λέει κανείς τα πιο σοβαρά πράγματα. Στόχος σας είναι ο θεατής να προβληματιστεί αλλά και να γελάσει;

Στόχος όλης της ομάδας είναι να περάσει κάποιος ευχάριστα, να γελάσει με την καρδιά του, αλλά και να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί και κάποια θέματα περισσότερο. Τα οποία όλοι τα ξέρουμε, αλλά μας συμπαρασύρει η καθημερινότητά μας και τα παραβλέπουμε. Βρίσκονται βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού μας και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να έρθουν σε πρώτο πλάνο ξανά.

- Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από το κοινό;

Πραγματικά δεν μπορείτε να φανταστείτε. Από πολύ μικρές ηλικίες, με την αφέλεια και την γλυκύτητα της ηλικίας τους, που σε κάνει να χαμογελάς, όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες που έρχονται, μας σφίγγουν το χέρι, μας χτυπάνε στην πλάτη συγκαταβατικά σχεδόν συνωμοτικά, σα να μας λένε είμαστε μαζί σας, συνεχίστε. Και παίρνουμε απίστευτη δύναμη από όλο αυτό. Αυτή είναι η πραγματική μας ανταμοιβή!

- Τι απολαμβάνετε περισσότερο; Οταν γίνονται οι πρόβες, ή όταν παίζονται οι παραστάσεις;

Και τα δύο έχουν τη γοητεία τους. Εγώ επιπλέον και ως σκηνοθέτης έχω περισσότερα πράγματα και επιβαρύνσεις. Στις πρόβες είμαστε πιο χαλαροί, διορθώνουμε και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και που απαιτεί η εκάστοτε δουλειά. Στις παραστάσεις υπάρχει το άγχος να πάνε όλα καλά και το ανάλογο τρακ, αλλά και η θετική αύρα του εκάστοτε κοινού που μας παρακολουθεί.

-Εκτός από τους ερμηνευτές στην παράσταση συμβάλλουν και πολλοί άλλοι που βρίσκονται πίσω από τη σκηνή. Τι εντυπώσεις έχετε αποκομίσει από αυτή την πολυμερή συνεργασία;

Σαν σκηνοθέτης έχω το τελικό πρόσταγμα. Όμως υπάρχουν οι τεχνικοί μας, οι φωτιστές, οι άνθρωποι που μεταφέρουν και στήνουν το σκηνικό. Η θεατρική παράσταση είναι συλλογικό άθλημα. Αν κάτι δεν πάει καλά, κατακρημνίζεται το οικοδόμημα που έχουμε δημιουργήσει. Πρέπει να είναι όλα καλοκουρδισμένα και στο κατάλληλο σημείο.

- Μετά την περιοδεία στην Ελλάδα το έργο θα ταξιδέψει και στο εξωτερικό;

Δεν σας κρύβω πως το προσπαθούμε, είναι κρυφός μας και φανερός μας στόχος. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε γιατί αγωνιζόμαστε μόνοι μας χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την Πολιτεία.

- Τι νέο θα δούμε από εσάς;

Ετοιμάζω δύο πράγματα ταυτόχρονα. Τη μαύρη κωμωδία καταστάσεων, “Μέχρι να βγει η ψυχή σου” και μια παιδική παράσταση. Το πρώτο σαν κείμενο είναι έτοιμο, είμαστε σε συζητήσεις για τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη. Το δεύτερο θα είναι έτοιμο λίγο πριν από τις γιορτές.

 - Θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, ή ένας πολύπλευρος άνθρωπος που στέκεται παντού... Πώς αυτοπροσδιορίζεται ο Πέτρος Καφαντόγιας; 

Είμαι ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους γύρω μας, που αγαπά ίσως λίγο παραπάνω την τέχνη. Θέλω να την κατανοώ, να γίνομαι μέρος της και εν τέλει να δημιουργώ για αυτήν, με αυτήν για όλο τον κόσμο. Άλλες φορές μου αρέσει το γράψιμο για να αποφορτίζομαι από την καθημερινότητα, άλλες σκηνοθετώ για να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα και κάποιες άλλες ερμηνεύω και κάποιους από τους ρόλους. Θέλω να είμαι ενεργός και παραγωγικός.

 

Λίγα λόγια για τον Μικρό Αριστοφάνη

Ο Μικρός Αριστοφάνης είναι το παιδί που όλοι εμείς οι μεγάλοι κρύβουμε μέσα μας. Είναι ο μικρός εκείνος γενναίος ιππότης όπου ο χρόνος ποτέ δεν τον νίκησε και δεν θα τον νικήσει ποτέ. Είναι ο μικρός εκείνος πρίγκιπας όπου στο κάστρο του που κάποτε έχτισε στην αμμουδιά, θα ζουν για πάντα μέσα του εκεί, οι γοργόνες ,οι νεράιδες, τα ξωτικά και οι μάγοι που τον συντρόφευαν σε όλες του τις φανταστικές περιπέτειες. Και πάντα θα τον περιμένουν εκεί κάποτε να ξαναγυρίσει.

Είναι ο μικρός εκείνος σκανταλιάρης καλικάντζαρος που ποτέ δεν θα πάψει να θέλει τα Χριστούγεννα να διαρκούσαν για πάντα.

Είναι ο μικρός εκείνος ταξιδιάρης Οδυσσέας που κάθε βράδυ αν και κουρασμένοι εμείς, μας ξεσηκώνει να μπαρκάρουμε μαζί του και να πάμε βόλτα ως τα πέρατα του κόσμου.

Είναι όμως και ο μικρός ζωηρός μας γιος και η μικρή μας χαϊδεμένη κόρη που ανυπόμονα αν και κουρασμένοι κάθε βράδυ εμείς, όχι μόνο απαιτούν να δουν, να μιλήσουν και να παίξουν με το παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας, αλλά και να ταξιδέψουν μαζί του στον μαγικό κόσμο των αισθημάτων και των συναισθημάτων των πιο όμορφων ιστοριών, που δεν είναι άλλες από εκείνες, όπου εμείς οι ίδιοι πλάθουμε με την φαντασία μας.

Ο Μικρός Αριστοφάνης λοιπόν είναι όλοι εμείς που είτε σαν παιδιά είτε σαν ενήλικοι γονείς, ποτέ δεν θα πάψουμε να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο.

Τώρα όσο για εμάς -την θεατρική ομάδα του Μικρού Αριστοφάνη- είμαστε απλώς δυο πλανόδιοι θεατρίνοι (πατέρας και γιος), που τους αρέσει να δίνουν σάρκα και οστά στις δικές τους φανταστικές ιστορίες.

Πέτρος Καφαντόγιας - Αντώνης Καφαντόγιας


NEWSLETTER