Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 09:50

Φενγκ σούι προτάσεις που αφορούν τα Χριστούγεννα

Φενγκ σούι προτάσεις που αφορούν τα Χριστούγεννα

Αν υπάρχει κάτι που μας αρέσει περισσότερο από τα σπίτια μας, την εποχή των Χριστουγέννων, είναι τα σπίτια μας με χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Η θέση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και το χρώμα και τα σχήματα με τα οποία το στολίζουμε μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό ορισμένες πτυχές της ζωής μας χωρίς να το γνωρίζουμε καθόλου.

Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο στολισμός και ο καλός φωτισμός της εισόδου - ειδικά της εξώπορτας του σπιτιού ή του γραφείου μας - έτσι ώστε να καλωσορίσουμε τους επισκέπτες, τους πελάτες και ενεργειακά την ευημερία και τον πλούτο στον χώρο μας.

Η ειδικός σύμβουλος του φενγκ σούι Ευθυμία Μισιρλή, μοιράζεται μαζί μας τις επαγγελματικές της συμβουλές για το πώς θα μεταμορφώσουμε το σπίτι ή το γραφείο μας σε ένα εορταστικό καταφύγιο θετικής ενέργειας και αρμονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Το φενγκ σούι είναι η τέχνη εναρμόνισης της ενέργειας στον χώρο μας»

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Η περίοδος των γιορτών είναι η εποχή που όλα πρέπει να είναι χαρούμενα, άνετα και γεμάτα ζεστασιά. Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο ζευγάρι που μόλις αρχίζει να σχεδιάζει και να δημιουργεί τα πρώτα του Χριστούγεννα μαζί;

Το νέο ξεκίνημα για ένα καινούριο ζευγάρι είναι η βάση πάνω στην οποία θα «κτιστεί» μια καινούρια κοινή πορεία στην ζωή, τι πιο λογικό λοιπόν από το να επιθυμούμε να είναι όσο πιο ευνοϊκή γίνεται.

Σύμφωνα με το φενγκ σούι θα χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε το στοιχείο της γης στην πλευρά του γάμου και της αγάπης στον χώρο, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά τοποθετώντας κεραμικά ή πορσελάνινα διακοσμητικά σε κρεμ ή κόκκινο χρώμα, ιδανικά σε ζεύγη.

Ειδικά για το καινούριο ξεκίνημα το ζευγαριού, σε αυτή την νοτιοδυτική πλευρά του χώρου, θα τοποθετήσουμε και έναν κρύσταλλο ροζ χαλαζία μαζί με δύο στρογγυλά κεριά σε κρεμ ή κόκκινο χρώμα για την επιπλέον ενίσχυση του στοιχείου της φωτιάς.

Τέλος θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε ένα φυτό όπως η σανσεβέρια (Sansevieria trifasciata/snake plant) στα νότια του χώρου για επιπλέον προστασία από την εξωτερική αρνητική ενέργεια.

 

- Ποια είναι η βέλτιστη θέση για το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι ή το γραφείο και τι πρέπει να προσέξουμε στη διακόσμησή του;

Η πιο ευνοϊκή θέση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σύμφωνα με το φενγκ σούι είναι στα  νότια, ανατολικά ή νοτιοανατολικά του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου μας.

Για την διακόσμησή του φροντίζουμε να υπάρχουν σε ισορροπία τα 5 στοιχεία του Φενγκ Σούι, νερό, γη, φωτιά, μέταλλο, ξύλο.

Γι’ αυτό, εκτός από το ίδιο το δέντρο που συμβολίζει το στοιχείο του ξύλου, χρησιμοποιούμε κόκκινο, χρυσό ή ασημί χρώμα, μπάλες και μεταλλικές λεπτομέρειες στα διακοσμητικά του που αντιπροσωπεύουν τα στοιχεία της φωτιάς και του μετάλλου, κορδέλες, γιρλάντες ή και σειρές από λαμπιόνια, για το στοιχείο του νερού και κεραμικά ή πορσελάνινα διακοσμητικά στα κλαδιά ή την βάση του δέντρου μας, σε κρεμ χρώμα για το στοιχείο της γης.

Φυσικά αντί του δέντρου, μπορούμε να στολίσουμε το παραδοσιακό καραβάκι που εκτός από γνήσιο ελληνικό έθιμο είναι και εξαιρετικό φενγκ σούι καθώς συμβολίζει την ενέργεια της αφθονίας που ταξιδεύει για το λιμάνι (και ενεργειακά στην ζωή μας).

Η καλύτερη θέση είναι στα νοτιοανατολικά του χώρου, εκτός της περιοχής της εισόδου/χολ του σπιτιού ή του γραφείου μας.

Για την διακόσμησή του ενισχύουμε την ενέργειά του με το στοιχείο του μετάλλου, δηλαδή με χρώματα όπως το χρυσό, το ασημένιο, το χάλκινο ή και κάποιο κρεμαστό μεταλλικό διακοσμητικό.

 

- Τα κεριά έχουν επίδραση στο σπίτι;

Τα κεριά είναι σημαντικό στοιχείο στο φενγκ σούι καθώς προσθέτουν το πολύ σημαντικό στοιχείο της φωτιάς και μας βοηθούν, ανάλογα με το σημείο που θα τα τοποθετήσουμε,στο να ενισχύσουμε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Για παράδειγμα μπορούμε να ενισχύσουμε την ενέργεια της αγάπης και του έρωτα, τοποθετώντας δύο όμοια κεριά, κόκκινου χρώματος στα νοτιοδυτικά ή στα δυτικά του χώρου μας, ενώ εάν η κύρια επιθυμία μας είναι η επαγγελματική αναγνώριση και άνοδος, τότε ένα λευκό ή κρεμ κερί στο χρώμα της βανίλιας στα νότια του χώρου μας, είναι η καλύτερη επιλογή. Το κερί, σε αυτό ειδικά το σημείο του χώρου, μπορούμε να επιλέξουμε να είναι σε τρίγωνο ή τετράγωνο σχήμα (δηλ. να έχει γωνίες είτε το ίδιο το κερί είτε το κηροπήγιο που θα το τοποθετήσουμε.)

 

- Τα χρώματα συνδέονται με το καλό φενγκ σούι;

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του περιβάλλοντός μας είναι τα χρώματα που υπάρχουν σε αυτό.

Οι χρωματισμοί που υπάρχουν στους τοίχους τα έπιπλα και τα αντικείμενα στον χώρο μας αντανακλούν τις συχνότητες του φωτός γεμίζοντας τον χώρο αυτό με γρήγορες ή αργές συχνότητες, ανάλογα με την απόχρωση που έχουμε επιλέξει.

Αυτές οι συχνότητες που εκπέμπουν τα χρώματα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μας ή του γραφείου μας εισέρχονται στο εσωτερικό μας πεδίο Qi και κατά συνέπεια, μεταβάλλουν την προσωπική μας ενέργεια.

Τα σωστά χρώματα σύμφωνα με την θετική ενέργεια του φενγκ σούι μπορούν να ενεργοποιήσουν την ενέργεια ενός δωματίου θετικά αλλά και αντίστοιχα τα λάθος χρώματα μπορούν να εμποδίσουν την ροή της ενέργειας στον χώρο και κατά συνέπεια να μπλοκάρουν και την δική μας προσωπική ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα για την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μας θα φροντίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κλασσικά χρώματα των γιορτινών ημερών, πράσινο και κόκκινο,που συμβολίζουν την ενέργεια του στοιχείου της γης και του στοιχείου της φωτιάς αντίστοιχα, με μικρές προσθήκες λευκού/χρυσού ή ασημί χρώματος του στοιχείου του μετάλλου για την ισορροπία των 5 στοιχείων του Φενγκ Σούι στον χώρο μας.

 

- Υπάρχουν ευνοϊκές ημερομηνίες τον Δεκέμβριο που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Για τον στολισμό του σπιτιού μας και ειδικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου, επιλέγουμε οποιαδήποτε ημερομηνία μας εξυπηρετεί έτσι ώστε να είναι όλη η οικογένεια παρούσα.

Οι πιο ευνοϊκές ημερομηνίες σύμφωνα με το φενγκ σούι ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο για να στολίσουμε το δέντρο μας, είναι 2, 3, 4, 10, 11, 15, 17 Δεκεμβρίου.

Επίσης ο χριστουγεννιάτικος στολισμός καλό είναι να μαζευτεί μετά τον αγιασμό τον υδάτων, στα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου.

 

-  Αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού στολισμού είναι το Αλεξανδρινό. Τι γίνεται με τα φυτά κάκτων; Συνδέονται με την περίοδο των Χριστουγέννων;

Στο Φενγκ Σούι το Αλεξανδρινό, το χαρακτηριστικό φυτό των Χριστουγέννων, τοποθετείται ιδανικά στα ανατολικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά του χώρου μας όπου ενισχύεται το στοιχείο της φωτιάς που αντιπροσωπεύει.

Για τους κάκτους, θα λέγαμε πως δεν συνίσταται η τοποθέτησή τους σε εσωτερικό, επαγγελματικό ή οικιακό χώρο, σύμφωνα με τις αρχές ευνοϊκής χωροθεσίας φενγκ σούι γιατί οι ακίδες του λειτουργούν ενεργειακά σαν "δηλητηριώδη βέλη" προς εμάς, πολύ περισσότερο εάν είναι κοντά στο σημείο που κοιμόμαστε, καθόμαστε ή τρώμε, καθώς μέσω των ακίδων του μας "σημαδεύει" με αρνητική ενέργεια Chi.

Εάν παρ' όλα αυτά επιλέξουμε να τοποθετήσουμε έναν κάκτο στον χώρο μας τότε θα πρέπει να επιλέξουμε έναν κάκτο που ανθίζει ή και είναι χρωματιστός τον οποίο θα τοποθετήσουμε εκτός του χώρου, στο μπαλκόνι ή την αυλή μας ή σε συγκεκριμένο σημείο-πάντα εκτός χώρου- που θα μας υποδείξει ένας σύμβουλος feng shui έτσι ώστε να επωφεληθούμε όσο πιο θετικά γίνεται από την ενέργειά του

 

- Σε ό,τι αφορά την εξώπορτα; Πώς να στολίσουμε για να αισθάνονται οι επισκέπτες επιπλέον ευπρόσδεκτοι; Η χρήση φώτων συνιστάται από το φενγκ σούι;

Εξαιρετικά σημαντικός ο στολισμός και ο καλός φωτισμός της εισόδου και ειδικά της εξώπορτας του σπιτιού ή του γραφείου μας έτσι ώστε να καλωσορίσουμε τους επισκέπτες, τους πελάτες και ενεργειακά την ευημερία και τον πλούτο στον χώρο μας.

Ανάλογα από την θέση της εξώπορτας εφαρμόζουμε και τις αντίστοιχες οδηγίες ευνοϊκής χωροθεσίας φενγκ σούι. Εάν η πόρτα μας βρίσκεται στα βόρεια, βορειοδυτικά, δυτικά ή νοτιοδυτικά του χώρου μας τοποθετούμε μεταλλικά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά επάνω στην πόρτα σε μαύρο, χρυσό, ασημί ή κόκκινο χρώμα ενώ τοποθετούμε, εάν αυτό είναι φυσικά εφικτό, διακοσμητικά λαμπιόνια και ένα στεφάνι με κόκκινα λουλούδια (φυσικά ή υφασμάτινα).

Ενώ αν  η εξώπορτα του σπιτιού μας βρίσκεται στην νότια, νοτιοανατολική ή ανατολική πλευρά χρησιμοποιούμε ξύλινα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά σε πράσινο, καφέ ή κρεμ χρώμα.

Εξαιρετικό φενγκ σούι έχουν και τα γιορτινά στεφάνια που σηματοδοτούν την αιώνια φύση της αγάπης που ποτέ δεν σταματά, ούτε τελειώνει.

Είναι ένα συνεχή κύκλος του έρωτα, που αγκαλιάζει εμάς και όλους όσους αγαπάμε.

Τα Χριστουγεννιάτικα στεφάνια διακοσμημένα με φωτάκια, λουλούδια, αστέρια και άλλα γιορτινά διακοσμητικά, που ανήκουν στα στοιχεία της φωτιάς, της γης και του νερού είναι ιδανικά για την εξώπορτα του σπιτιού μας καθώς ο συνδυασμός του κυκλικού σχήματός τους με την ενέργεια του φωτός ενισχύουν την ευνοϊκή ροή της ενέργειας Chi στον χώρο μας.

 

- Τι άλλο μας προτείνετε;

Οι μέρες των γιορτών είναι μέρες χαράς αλλά και μεγαλύτερης έντασης λόγω αυξημένων εργασιών και υποχρεώσεων. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ροή της ενέργειας στον χώρο μας και στον εαυτό μας σε ομαλά, επίπεδα χωρίς πίεση, άγχος και ένταση. Χρειαζόμαστε ηρεμία και ισορροπία για να οργανώσουμε και να γιορτάσουμε αυτές τις όμορφες μέρες κοντά στους αγαπημένους μας με αρμονία και θετική ενέργεια!


    

Ευθυμία Α. Μισιρλή

Μηχανολόγος-Μηχανικός,

Ειδικός σύμβουλος Σύνθετης Ενεργειακής Ψυχολογίας & Ευνοϊκής Χωροθεσίας Feng Shui.

Feng Shui Interior Design

Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων με την εφαρμογή Feng Shui

Προσωπικές συνεδρίες Σύνθετης Ενεργειακής Ψυχολογίας   

www.fengshuiinteriordesign.gr

https://www.facebook.com/www.fengshuiinteriordesign.gr