Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 10:28

Επιτέλους κάποιοι ξεσηκώνονται Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Επιτέλους κάποιοι ξεσηκώνονται Ι Γ. Μασσαβέτας

Επέπρωτο να το ζήσουμε και αυτό. Αυτό που δεν επέτρεψαν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς, οι πλειστηριασμοί δηλαδή πρώτης κατοικίας, να γίνεται πράξη στις μέρες που ο τόπος κυβερνάται από μια, υποτίθεται, «αριστερή» κυβέρνηση. Αλλά τουλάχιστον, τώρα, μπροστά στην αγριότητα κάποιον τέτοιων περιπτώσεων, ενεργοποιούνται επιτέλους τα κοινωνικά ανακλαστικά. Κάποιοι, ευάριθμοι έστω για την ώρα, αλλά αποτελεσματικώς δυναμικοί συμπολίτες μας, ξεσηκώνονται. Αφήνουν τους καναπέδες και στήνουν ζωντανά τείχη προστασίας των συνανθρώπων τους. 

Αυτά που παρακολουθήσαμε να διαδραματίζονται στην Θεσσαλονίκη, όπου επιχειρήθηκε ο εκπλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας οικογενειάρχη με αναπηρία 87% και με παιδί επίσης βαρέως ανάπηρο, αλλά και στο Περιστέρι και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, είναι προάγγελος ενός γενικότερου ξεσηκωμού ενάντιων της βαρβαρότητας. Και όσο η βαρβαρότητα της εξουσίας γίνεται κοινωνικώς αγριότερη, τόσο ελλοχεύει και ο κίνδυνος τα κρούσματα αυτοδικίας -διότι βεβαίως περί αυτοδικίας πρόκειται-, ως μοναδικό όπλο αντίδρασης της κοινωνίας, να πάρουν όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις.

Και να σκεφθείτε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Με όσα επέρχονται να είναι αδύνατο να τα συλλάβει, πόσο μάλλον να τα αποδεχθεί, ο νους τους απλού ανθρώπου. Διότι η κυβέρνηση με τους μεγαλοϊδιοκτήτες υπουργούς, τύπου Σταθάκη, ετοιμάζεται να αποδεχθεί την πώληση των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες στα ξένα επιθετικά κεφάλαια. Πώληση που θα διέπεται από τον κανόνα -που επιβάλλουν οι ορεξάτοι «αγοραστές»- ένα προς δέκα. Για κάθε ευρώ δανείου δηλαδή θα πληρώνουν μόνο δέκα λεπτά. Αυτό σημαίνει πρακτικώς ότι «κόκκινο δάνειο» ύψους 35.000 ευρώ, θα εξαγοράζεται από τα αρπακτικά Funds αντί μόλις 3.500. 

Και εδώ γίνεται ακόμη πιο προκλητικός ο ρόλος των «θεσμών» που εκπροσωπούν τους δανειστές μας: Απαγορεύουν στους δανειολήπτες να σώσουν τα σπίτια τους πληρώνοντας το ίδιο ακριβώς ποσό που προσφέρει και ένα fund.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER