Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 14:01

Βόλτα στα μανταλάκια…

Γράφτηκε από τον

Λόγω της αργίας της προηγούμενης Δευτέρας (του Πάσχα) οφείλω στους αναγνώστες της στήλης ένα "Χριστός Ανέστη", αφού οι παλαιοί (στους οποίους ανήκω) το κρατάμε -αντί καλημέρας- σαράντα ολόκληρες ημέρες!

Το ερώτημα είναι πότε θ’ αναστηθούν (και) οι δικές μας οι ψυχές και μην πιστεύετε τους πολιτικούς οι οποίοι, κάθε τόσο δηλώνουν ανερυθρίαστα: «Ολοι μαζί θα προχωρήσουμε και θα βγούμε από την κρίση». Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, αυτό το "μαζί", προϋποθέτει τον Βαρδή Βαρδινογιάννη με τον άνεργο αλά μπρατσέτα και τον ακριβοθώρητο Σπύρο Λάτση συνοδοιπόρο των αστέγων…

Πάμε παρακάτω: μου έλεγε πρόσφατα φίλος μου διευθυντής ιστορικής εφημερίδας της πατριωτικής Δεξιάς ότι, τα έντυπα, παρά την συρρίκνωση της κυκλοφορίας τους, εξακολουθούν να διαθέτουν δυναμική. Κι αυτό γιατί το μανταλάκι ή ο πάγκος παραμένουν κράχτες της καθημερινής ενημέρωσης αλλά και ζύμωσης σημαντικών ειδήσεων, που η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, δεν έχουν χρόνο (ή διάθεση…) να διαθέσουν. Φυσικά και είχε δίκιο, το ζούμε καθημερινά πηγαίνοντας στο ψιλικατζίδικο για διάφορα μικροπράγματα. Περιμένοντας να πιάσει ο πωλητής τα τσιγάρα ή τη σοκολάτα για τον εγγονό, το μάτι πέφτει στα πρωτοσέλιδα και συχνά "μένει" για κάμποσα λεπτά.

Μόνο που αν συγκρίνεις τις βασικές ειδήσεις που πλασάρουν τα φύλλα, μπορεί να μπερδευτείς ή και να αγανακτήσεις. Προσέξτε ένα σεργιάνι χθες Κυριακή, μπροστά στα μανταλάκια με τις αθηναϊκές εφημερίδες:

«Με κάρβουνα Κούβας και Αργεντινής ψήσαμε το βουλγαρικό πασχαλινό μας αρνί» "Το Παρόν". Ηταν μια πικρή αλλά πέρα για πέρα αληθινή είδηση. Ευτυχώς, οι τομάτες δεν ήταν Βελγίου στα μανάβικα.

«Εκλογές στη Γαλλία στη βαριά σκιά του Brexit και της τρομοκρατίας». (Βασικό θέμα στην "Καθημερινή". Προφανώς το Αλαφουζέικο με τον διευθυντή "δυτικού τύπου" που εμπιστεύεται, προτιμά να αποφεύγει το "τζιζ" με δύσκολα ντόπια  θέματα).

«Οι Τράπεζες γράφουν ζημιές με την χρηματοδότηση του υπερχρεωμένου ΔΟΛ». (Πρωτοσέλιδο στην "Δημοκρατία", ελαφρώς εκ του πονηρού, αφού ο εκδότης Φιλιππάκης, με την εφημερίδα του δεύτερη πίσω από τα "ΝΕΑ", ορέγεται -και καλά κάνει- την πρώτη θέση).

«Οκταπλάσιο του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Στόχος το 0,5%, πιάσαμε 3,9%». "Το Χωνί". Δυστυχώς, το βασικό θέμα δεν αναλύεται επαρκώς. Προφανώς ο συντάκτης αγνοούσε (;) ότι με την απορρόφηση των αποθεματικών των υγιών ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τα χρέη του κράτους προς τα νοσοκομεία, φαρμακεία κ.λπ. το νούμερο που πιάσαμε και λίγο ήταν…

Μην ξεχάσω το "Εθνος" του Μεσσήνιου Γιώργου Μπόμπολα. Πολύ έξυπνα, το φύλλο στην καρδιά του πρωτοσέλιδου εκμεταλλεύτηκε τον εκπληκτικό Αρκά, με σκίτσο-μήνυμα που στέλνει όλους τους πολιτικούς για τσάι (στους σωστούς βαθμούς): «Ο δρόμος από την ευημερία στη λιτότητα είναι στρωμένος με παροχές»! Μεγάλος!

ΥΓ: Από τουίτ του πρωθυπουργού. «Στοίχημά μου είναι να βγάλω τη χώρα από τα μνημόνια». Σωστός. Μόνο που τα στοιχήματα θέλουν προσοχή λόγω εθισμού…