Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 13:34

Δεν θα γλιτώσω το εγκεφαλικό Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Δεν θα γλιτώσω το εγκεφαλικό Ι Γ. Μασσαβέτας

 

Γλίτωσα τον περασμένο Αύγουστο, όταν χειρουργήθηκα για αφαίρεση όγκου. Είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι και το νέο χειρουργείο για άλλο πρόβλημα (κήλη) θα εξελιχθεί άριστα.

Εκείνο που με φοβίζει είναι μην πάθω κανένα εγκεφαλικό με αυτά που διαβάζω. Κίνδυνος που απειλεί όλους όσοι μάθαμε γράμματα σε άλλες εποχές. Διότι πώς να αντέξεις όταν διαβάζεις στην ιστοσελίδα π.χ. του «Πρώτου Θέματος» ότι ο 95χρονος πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ, εισήλθε στο νοσοκομείο «Λόγω ενός προϋπάρχων ζητήματος στην υγεία του»;

Επειδή αρχικώς υπέθεσα ότι ίσως πρόκειται για… τυπογραφικό λάθος του συντάκτη της είδησης της συγκεκριμένης εφημερίδας, είπα να δω την είδηση και σε μια άλλη εφημερίδα. Μπήκα λοιπόν και στην ιστοσελίδα της έγκριτης «Καθημερινής». Και εδώ τα ίδια: «Λόγω ενός προϋπάρχων ζητήματος στην υγεία του». Οχι μόνον έχει εξαφανισθεί η γενική της τετάρτης κλίσεως, «προϋπάρχοντος», αλλά ακόμη και το ουδέτερο γένος της μετοχής -γραμματικού τύπου που έχει… καταργηθεί από τη νέα γραμματική του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενώ διατηρείται σε όλες τις άλλες γλώσσες- δηλαδή το «προϋπάρχον», αποδίδεται αυθαιρέτως με το αρσενικό «προϋπάρχων». Αντίστοιχο και ανάλογο προς εκείνο το μιξοβάρβαρο «του διευθύνων σύμβουλου» και άλλων παρομοίων που ακούμε και διαβάζουμε, καθημερινώς. 

Την ίδια ώρα διαβάζουμε τα εικονογραφημένα άρθρα για το πώς έχει παραδοθεί στις συμμορίες εμπορίας ναρκωτικών το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και νέα απειλή εγκεφαλικού παραμονεύει καθώς μένουμε ενεοί από την ανάλυση που κάνει, για το φαινόμενο, ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος γείτονάς μου, ο υπουργός Παιδείας κ. Γιαβρόγλου. Οστις αποφαίνεται ότι για την κυριαρχία των ναρκεμπόρων, αλλά και για την έκταση των καταστροφών, δεν ευθύνεται η Πολιτεία. Αλλά η «απουσία ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος».

Η Πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση, το υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη», όπως και το Παιδείας, είναι παντελώς ανεύθυνοι φορείς, για όσα θλιβερά επικρατούν στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων.  Οπότε δεν απομένει παρά να ελπίζουμε ότι θα ξαναλειτουργήσουν, δυναμικώς, τα περίφημα ΚΝΑΤ. Δηλαδή οι ροπαλοφόροι της ΚΝΕ, οι ιδιαιτέρως «ρωμαλέοι», όπως δρούσαν στη δεκαετία του '80 στο Χημείο και αλλού. Που αντιμετώπιζαν τους μπαχαλάκηδες, ανοίγοντάς τους τα κεφάλια με τα ρόπαλα. Ωραία πολιτική, ωραία προοπτική προκοπής για την Παιδεία μας, για τον τόπο. Αθλιότητα που θα πάει πολύ πέραν του 2060. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr


NEWSLETTER