Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 10:33

Γνωστοί - άγνωστοι στα κυκλώματα εγκληματικότητας

Γράφτηκε από τον
Γνωστοί - άγνωστοι στα κυκλώματα εγκληματικότητας

Εδώ είναι ο τόπος που καταφέρνουμε να τα γελοιοποιήσουμε, με τις υπερβολές και τους μιμητισμούς μας, όλα. Από τα διάφορα κινήματα ως τις ιδεολογίες και από τους νόμους ως τις διαδικασίες εφαρμογής τους.

Κλασικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει με την υποτιθέμενη προστασία των προσωπικών δεδομένων, η οποία κατέληξε να είναι ασπίδα προστασίας εγκληματιών -βιαστών, δολοφόνων, ναρκεμπόρων, απατεώνων-, ενώ από την άλλη λειτουργεί ως μηχανισμός ύπουλου διασυρμού αθώων.

Μπαίνοντας στο Διαδίκτυο μπορείτε να δείτε τα ταμπλόιντ της Βρετανίας. Από όπου ξεκίνησε η εφαρμογή κάποιων κανόνων δεοντολογίας, για να αποφεύγεται η διαπόμπευση ανθρώπων, που μπορεί μεν να κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα, αλλά ως την τελεσίδικη καταδίκη τους έχουν υπέρ αυτών το τεκμήριο της αθωότητας. Ε, όταν πρόκειται για στυγερά εγκλήματα, θα δείτε στα πρωτοσέλιδά τους και τη φωτογραφία και τα πλήρη στοιχεία του δράστη ή των δραστών. Διότι αυτό επιτάσσει το ύψιστο συμφέρον. Η προστασία της κοινωνίας, που πρέπει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει πρόσωπα που ενδεχομένως έχουν διαπράξει και άλλα εγκλήματα, πέραν αυτών για τα οποία έχουν συλληφθεί.

Εδώ βιώνουμε μια φαρσοκωμωδία, η οποία τελικώς έχει πολλές παρενέργειες. Με αυτές τις περιγραφές «αρχηγός του κυκλώματος εμπορίας της κοκαΐνης είναι γνωστός επιχειρηματίας της νύκτας» και στο κύκλωμα μετέχουν «γνωστός παρουσιαστής» ή «νεαρά που εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές» και «40χρονη σύζυγος βιομηχάνου», «τραγουδίστρια» ή «ποδοσφαιριστής μεγάλης ομάδας», γίνεται τελικώς το… όποιον πάρει ο χάρος του κουτσομπολιού. 

Ενώ στη δικογραφία για το κολωνακιώτικο κύκλωμα διακίνησης της κοκαΐνης αναφέρονται λεπτομερώς ονόματα, διευθύνσεις και ιδιότητες των εμπλεκομένων, αλλά και διαχωρίζεται ο βαθμός εμπλοκής εκάστου και εκάστης, στα μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται μόνο να… περιγραφούν τα πρόσωπα. Ετσι ώστε να καθίστανται για το κοινό ύποπτοι όλοι οι «παρουσιαστές», «μοντέλα», τραγουδιστές», ποδοσφαιριστές και λοιποί… περιγραφόμενοι. 

Συνελήφθη μια δική μας κοπέλα, η Ειρήνη από τη Λέσβο, στο Χονγκ-Κονγκ. Και η σύλληψή της μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο με φωτογραφίες της, με τα στοιχεία της, αλλά και με κινηματογραφική λήψη. Εδώ κρύβουμε το πρόσωπο και τα στοιχεία της, λες και δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά στον περίγυρό της. Ελληνική φαρσοκωμωδία, τροφή για κουτσομπολιό και για λάσπη επί ανυπόπτων, χωρίς να προστατεύεται η κοινωνία. 

Ε, καιρός να αλλάξει η σχετική νομοθεσία.

 

Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER