Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 15:10

«Ομφακες εισίν» το ζεστό χρήμα του Μ. Ντράγκι

Γράφτηκε από τον

 

 

Ενας από τους πιο γνωστούς, όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς, μύθους του Αισώπου είναι εκείνος με την αλεπού.

Η οποία, αν και πεινασμένη, όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να φτάσει τα ωραία τσαμπιά με τα λαχταριστά σταφύλια για να τα γευθεί, αποφάνθηκε ότι είναι… αγουρίδες. Και αποχώρησε μεγαλοπρεπώς με την ουρά της αναπεπταμένη, για να μην παραδεχθεί την ήττα της: Αλώπηξ λιμώττουσα, ως εθεάσατο από τινός αναδενδράδος βότρυας κρεμαμένους, ηβουλήθη αυτών περιγενέσθαι και ουκ ηδύνατο. Απαλλαττομένη δε προς εαυτήν είπεν· "Όμφακες εισίν."

Αυτό ακριβώς κάνει τώρα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τα…τσαμπιά του ζεστού χρήματος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του διεθνούς καταγεγραμμένου ως «φθηνού χρήματος του Μάριο Ντράγκι». Από το οποίο επωφελήθηκαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερον της Ευρωζώνης, ενώ εμείς, την ώρα που έβρεχε φθηνό χρήμα, κρατούσαμε και κρατάμε ακόμη αλεξιβρόχια.

Κάνει λοιπόν άλλη μια κωλοτούμπα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος που προσδιόριζε ως προσδοκώμενο κέρδος, από την επιτυχή έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, τη συμμετοχή της χώρας μας στο, επισήμως λεγόμενο, «πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Μιλώντας τώρα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC αποφαίνεται ότι «δεν είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για εμάς, όπως πιστεύαμε πριν». Και εμφανίζει τις πρότερες προσδοκίες της κυβέρνησής του ως μια ακόμη… αυταπάτη: «Η εκτίμησή μας, πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση, ήταν ότι το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) αποτελούσε κλειδί προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις έδειξαν ότι δεν ήταν προϋπόθεση. Για εμάς δεν υπάρχει ο στόχος να έχουμε πρόσβαση στο QE πριν από το τέλος του προγράμματος».

Ο εστί μεθερμηνευόμενον «όμφακες εισίν». Δεν φταίει αυτή η κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτό το κόμμα που ανέτρεψε το 2014 την πορεία προς την τότε δεύτερη αξιολόγηση, οπότε θα είχαμε ενταχθεί από το 2015 στο πρόγραμμα του φθηνού χρήματος. Δεν φταίνε τα ανερμάτιστα «παίγνια» της Βαρουφάκειας περιόδου. Ούτε το δημοψήφισμα-μαϊμού, διά του οποίου κατοχυρώθηκε διεθνώς ως αμιγώς ελληνικό… προϊόν προστατευόμενης προελεύσεως (ΠΟΠ) η «κωλοτούμπα» ως πολιτική πρακτική. Απλώς το χρήμα του σενιόρου Ντράγκι μεταλλάσσεται τώρα σε… αγουρίδες.

Καταγράψτε λοιπόν άλλη μία κωλοτούμπα. Και έχετε υπομονή να καταγράψετε και τις επόμενες.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr