Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017 10:54

«Εκτακτο δελτίο ακραίων συναισθηματικών φαινομένων»

Γράφτηκε από την

 

Νεφώσεις γκρίνιας και καταιγίδες μιζέριας, κατά τόπους ισχυρές, σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα...

Η κακή διάθεση, συνοδευόμενη από μόνιμα αρνητική ερμηνεία των καταστάσεων και η συνεχής γκρίνια, καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική για εκείνους που παλεύουν με κάθε τρόπο να κρατήσουν όρθια την ασπίδα τους, στην τάση ποινικοποίησης της αισιοδοξίας.

 Η οικονομική κρίση βέβαια έχει και  δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή με το κόστος της ύφεσης να επεκτείνεται  πέραν του οικονομικού και σε ψυχολογικό επίπεδο. Προβλήματα εργασιακά, βιοποριστικά, διαπροσωπικά, οικογενειακά κ.α. αποδυναμώνουν το άτομο και ενεργοποιούν την αρνητική του σκέψη. Αισθήματα άγχους και φόβου για όσα φέρνει η επόμενη μέρα, βασανίζουν αρκετούς επομένως ως ένα σημείο η γκρίνια δικαιολογείται. Η διατύπωση παραπόνων στις περιπτώσεις αυτές έχει προσωρινό χαρακτήρα και λειτουργεί κατευναστικά, προκειμένου να εκτονωθεί η συσσωρευμένη ένταση που προκαλείται σε συνθήκες ανασφάλειας. Το άτομο αποφορτίζεται ψυχικά, ανακτά σταδιακά τις δυνάμεις του και συνεχίζει τον αγώνα επιβίωσης.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας όμως, λειτουργεί ως άλλοθι σε κάποιους, για να δικαιολογήσει τη μιζέρια που ελλοχεύει μέσα τους. Πρόκειται για ανθρώπους που πορεύονται στη ζωή με όλα όσα δεν έχουν μα επιθυμούν, αλλά συγχρόνως απαιτούν να τους χαριστούν με ενέργειες συμπαντικές. Καθημερινά τους συναντάς αγέλαστους, να προσπερνούν τα ανθρώπινα εμπόδια στο δρόμο της ματαιοδοξίας τους. Η καλημέρα τους στοιχίζει ακριβά και μια καλή κουβέντα έχει προϋπολογίσει το κόστος και το όφελος.  Κριτές των πάντων, εκτός του εαυτού τους, αποδομούν οτιδήποτε καλοπροαίρετο ενώ βουλιάζουν την ελπίδα για να αποδείξουν περίτρανα πως το κακό νικά. Ζοφερά σενάρια του μέλλοντος και αδρανής στάση, υποκαθιστούν το σχεδιασμό πρακτικών λύσεων. Τα κακώς κείμενα άλλωστε κρύβουν μοναχά την υπαιτιότητα των άλλων. Οι πεποιθήσεις τους προκύπτουν από γενικευμένα συμπεράσματα, υποβαθμίζοντας το ρόλο των πολλαπλών αναγνώσεων.  Ιδρυτές και κοινωνοί των μίζερων σχέσεων, ονείρων και συναισθημάτων κυκλοφορούν μονίμως με πένθιμα ρούχα και αφήνουν στο πέρασμά τους ρίγη και παγωμάρα.

Η θερμοκρασία  δεν θα σημειώσει  αξιόλογη μεταβολή. Οι αρνητικοί άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στα 9 μποφόρ με ελάχιστες ενδείξεις εξασθένησης.

Οσοι τολμηροί βγείτε βόλτα, φορέστε στο σκοτάδι ρούχα πολύχρωμα και φαρδιά για να χωράνε όλες τις διαθέσεις.

Αλεξάνδρα Σωτηροπούλου