Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 15:46

Μια οφειλόμενη απάντηση στην πρόεδρο της Κοινότητας Σελλά Τριφυλίας

Μια οφειλόμενη απάντηση στην πρόεδρο της Κοινότητας Σελλά Τριφυλίας


Του Σαράντου Κουκούμη, δημοτικού συμβούλου Τριφυλίας με τη "Λαϊκή Συσπείρωση"

Από αλλού περίμενα απαντήσεις στα ερωτήματα που έθετα σε πρόσφατο δημοσίευμά μου σχετικά με την με αρ. 256/12-11-2020 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Τριφυλίας και με θέμα ¨Επί εγκρίσεως χρέωσης ελαιοτριβείων..¨ και από αλλού μου ήρθε.
Συγκεκριμένα με το ανωτέρω δημοσίευμα (6-12-2020) και με τίτλο "ΔΕΥΑ Τριφυλίας, Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει;" έθετα μια σειρά ερωτήματα για τη νομιμότητα αυτής της απόφασης αλλά και τα επί τόσα χρόνια άλυτα προβλήματα όχι μόνο της λειψυδρίας, αλλά και της αντικατάστασης των ακατάλληλων δικτύων από αμιαντοσωλήνες δικτύων ύδρευσης, ώστε ο λαός της Τριφυλίας να έχει σε επάρκεια υγιεινό, πόσιμο νερό.
Σε σχόλιό μου δε, σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες έργων και κονδυλίων από τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα, ανέφερα ότι από τον πακτωλό εκατ. Ευρώ… τα περισσότερα κατευθύνονται για έργα πέριξ της ΄COSTA NAVARINO΄, ούτε ένα ευρώ για τα δίκτυα του Φιλιατρινού Φράγματος, ούτε ένα ευρώ για αντικατάσταση των ακατάλληλων δικτύων ύδρευσης στην Τριφυλία. Και ως παράδειγμα, για να καταδείξω τις προτεραιότητες Κυβερνήσεων, Περιφερειών και Δήμων, έφερα το έργο της διαμόρφωσης του Περιβάλλοντος χώρου της Ι. Μονής Αγ. Νικήτα Σελλά με 245.000€.
Η Πρόεδρος της Κοινότητας Σελλά Τριφυλίας, κα. Χάιδω Παπαευθυμίου, παίρνοντας αφορμή από το ανωτέρω σχόλιο και το παράδειγμα που ανέφερα, θίχτηκε. Μου καταλογίζει, μάλιστα και ειρωνικό ύφος στο σχόλιό μου κι ότι το έκανα για λόγους εντυπώσεων.
Χωρίς να έχω καμία διάθεση να αντιδικήσω με την σεβαστή Πρόεδρο του Σελλά, θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις.
Καταρχήν, κα. Παπαευθυμίου, όσοι ασχολούνται με τα κοινά, ενδιαφέρονται για το ¨καλό του τόπου¨. Μόνο που επειδή αυτό είναι πολύ γενικό και αφηρημένο, πρέπει να δούμε αν αυτός ο τόπος κατοικείται από μια κοινωνική ομάδα ή από κοινωνικές τάξεις με αντικρουόμενα συμφέροντα. Απ΄τη μία η τάξη των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, τραπεζιτών κτλ, που ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα κι απ΄την άλλη ο λαός, που παλεύει να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες. Επομένως κι εμείς πρέπει να πάρουμε θέση σε ποια "όχθη του ποταμού" βρισκόμαστε. Με τα συμφέροντα των λίγων ή με τα λαϊκά συμφέροντα.
Αλήθεια κα. Παπαευθυμίου, δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί εν μέσω πανδημίας ο λαός μένει απροστάτευτος με το Νοσοκομείο και Κ.Υ. της Τριφυλίας υποστελεχωμένα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό και επάρκεια διαγνωστικών test για πρόληψη και θεραπεία κι απ΄την άλλη η κυβέρνηση μοιράζει ¨δωράκια¨στους κλινικάρχες; Δεν σας απασχολεί γιατί οι κάτοικοι του Σελλά και των γύρω χωριών δεν έχουν ένα δρόμο της προκοπής για να πηγαίνουν με ασφάλεια στις δουλειές τους την ίδια ώρα που πέριξ της Costa Navarino γίνονται έργα οδοποιίας άνω των 50 εκατ.€ ; Δεν σας ενοχλεί που το κράτος με τις κυβερνήσεις ανεξαρτήτου χρώματος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους κωφεύει όταν εμείς ζητάμε έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικού ελέγχου για να περιορίσουμε τις καταστροφές και κυρίως τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως έγινε πρόσφατα στη Σάμο, στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Κρήτη χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη από την Κυβέρνηση, την ίδια ώρα που μοιράζει εκατομμύρια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους; Δεν σας στεναχωρεί που πολλά παιδιά λαϊκών οικογενειών, από τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια-Λύκεια της Τριφυλίας δεν έχουν έχουν ένα laptop για να συμμετέχουν ισότιμα στην τηλεκπαίδευση, παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου; Aισθάνεστε διακαιομένη και ικανοποιημένη που θα υλοποιήσετε το δικό σας όνειρο ζωής, όπως λέτε, όταν το όνειρο πολλών παιδιών της Τριφυλίας θα μείνει για πάντα ανεκπλήρωτο, αφού κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες ή σε αφιλόξενο και επικίνδυνο σε μερικές περιπτώσεις περιβάλλοντα χώρο;
Με τα παραπάνω, φαντάζομαι, θα καταλάβατε ποιανού τα συμφέροντα εκπροσωπούμε εγώ και η παράταξή μου στο Δήμο και στην κοινωνία γενικότερα.
Επομένως, σας επιστρέφω ως απαράδεκτο και ατυχέστατο-ως προς τη φιλοσοφία του- το ανέκδοτο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, με την κατσίκα του γείτονα. Γιατί εμείς αγωνιζόμαστε ο λαός να μοιράζεται, με βάση τις ανάγκες του, όλο τον πλούτο που παράγει. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να οργανωθεί και να διεκδικήσει μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του.
Να πάει απέναντι σε όλους αυτούς που συνθλίβουν τις ανάγκες του στη λογική του ¨κόστους-οφέλους¨, που επιλέγουν ποια έργα θα γίνουν και ποια όχι με βάση τα κέρδη των ομίλων.
Υ.Γ.1 Πράγματι τα προβλήματα που αφορούν το λαό δεν έχουν λυθεί τα 10 χρόνια που είμαι Δημοτικός Σύμβουλος. Θα σας διέφυγε, ίσως, ότι είμαι στην αντιπολίτευση και δεν είμαι ο "Μωυσής". Το ¨μαγικό ραβδί¨ το κρατά στα χέρια του ο λαός αλλά δεν το έχει χρησιμοποιήσει ακόμη.
Υ.Γ.2 Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και Περιφέρειας για επικαιροποίηση- συμπλήρωση της μελέτης για την κατασκευή του Σελλαίικου φράγματος που θα έλυνε το πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τόσες άλλες που θα έλυναν προβλήματα ζωτικής σημασίας για το λαό, δείχνουν ότι είναι μακριά από εμάς κάθε τοπικιστικό πνεύμα.