Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 23:04

Μας τρελάνατε με τα «έξυπνα» των μέτρων σας

Γράφτηκε από τον
Μας τρελάνατε με τα «έξυπνα» των μέτρων σας

 

 

Για μια ακόμη φορά, κ. Πρόεδρε, μιλώντας στο CNN αναφερθήκατε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει «έξυπνα μέτρα», περνώντας σε φάση μερικής αποκλιμάκωσης των απαγορεύσεων.

Με διπλό στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τόσο της «κουρασμένης» πια κοινωνίας όσο και της απελπισμένης «αγοράς». Μόνο που διαβάζοντας τις εισηγήσεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί ως το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν γράφονται τούτες οι γραμμές, δεν κατάφερα να καταλάβω σε τι συνίσταται η «εξυπνάδα». Θαρρώ πως απλώς γίνεται κατάχρηση του όρου «έξυπνα», όταν η πολιτική τον δανείζεται από την τεχνολογία, όπου πράγματι έχει νόημα όταν αναφέρεται σε συσκευές με «έξυπνο» λειτουργικό.

Για την ώρα εκείνο που έχουμε ως δεδομένο είναι η τεράστια αύξηση, όχι μόνο των κρουσμάτων, ιδίως δε των νέων επιθετικότερων μεταλλάξεών του, που θερίζουν τον ελληνικό χώρο, αλλά δύο ακόμη βαρύτερων παραμέτρων. Του αριθμού των θανάτων και των διασωληνωμένων. Τα πανευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι νέοι φορείς μειώνονται, στην Ελλάδα υπάρχει αυξητική τάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λαμβάνοντας υπόψη την αναλογικότητα των πληθυσμιακών δεδομένων, προχθές είχαμε τετραπλάσια κρούσματα από τη Μ. Βρετανία, στην οποία μέχρι προ μερικών εβδομάδων υπήρχε τρομακτική έξαρση της πανδημίας, ένθεν και η πιο επικίνδυνη μετάλλαξη, τριπλάσια από την Ισπανία, όπου επίσης θέριζε η πανδημία και κατά 19% περισσότερα από το Βέλγιο, που είναι στα ίδια επίπεδα πληθυσμού με εμάς, αλλά ως τώρα είχε πολλαπλάσια θύματα από τα δικά μας. Μιλάμε για χώρες όπου καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι και εκατομμύρια κρούσματα.

Το γνωρίζετε ασφαλώς ότι εκείνο που άλλαξε άρδην την εικόνα στη Βρετανία δεν είναι κάποια «έξυπνα ανοίγματα» της αγοράς. Αλλά το γεγονός ότι χωρίς τις κοινοτικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, η κυβέρνηση του Λονδίνου κατάφερε να εμβολιάσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, από όσος είναι ο μέσος όρος στην Ένωση. Το ίδιο μήνυμα έρχεται και από το Ισραήλ: Η μεγάλη έκταση των εμβολιασμών επέτρεψε τέτοια χαλάρωση ώστε να λειτουργεί και η εστίαση και η ψυχαγωγία.

Χορτάσαμε από «έξυπνα» ακορντεόν. Μπορείτε να κάνετε κάτι πιο πρακτικό και αποτελεσματικό; Μπορείτε πέρα από τις ενδοκοινοτικές κατανομές να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων και ταχύτερη διεκπεραίωσή τους, ώστε να καλύψετε την πλειονότητα του πληθυσμού πριν από την τουριστική περίοδο; 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER