Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 22:59

Σωθήκαμε! Όταν έλθουν θα την αλλάξουν

Σωθήκαμε! Όταν έλθουν θα την αλλάξουν

Μερικές φορές, το να παρακολουθείς επί ώρες τις συνεδριάσεις της Βουλής, έστω και από την άνεση του σπιτιού σου, βλάπτει σοβαρώς την υγεία.

Σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Θες να… παρέμβεις. Και το μόνο που σου απομένει είναι να εκτονώνεσαι όπως και όσο μπορείς. Χαρακτηριστική περίπτωση, τα όσα ακούσαμε να λέγονται κατά την συζήτηση για την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία. Όπου παρακολουθήσαμε την αποθέωση της στρεψοδικίας και του εύκολου πολιτικού ψεύδους, παρέα με την επίδειξη ενός… τσάμπα πατριωτισμού.

Ποιο είναι το μέγα μειονέκτημα αυτής της συμφωνίας; Μα το επανέλαβαν κατά κόρον και ο Αλέξης Τσίπρας και ο “σκιώδης υπουργός” του επί των Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι Γάλλοι μας προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη, σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα (την Τουρκία δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους), μόνο στα όρια της χερσαίας, θαλάσσιας και εναέριας επικράτειάς μας. Δεν τους υποχρεώσαμε να δεσμευθούν ότι θα υπερασπισθούν και την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ότι, ως τώρα τουλάχιστον, δεν έχουμε καν, εμείς οι ίδιοι, προσδιορίσει ποια είναι αυτή η ελληνική ΑΟΖ και ποια τα όριά της, είναι απλή λεπτομέρεια. Όπως είναι… παρωνυχίδα το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στα τεσσεράμισι χρόνια της εξουσίας της, δεν διανοήθηκε να προχωρήσει σε προσδιορισμό της ΑΟΖ. Τώρα όμως δικαιούνται να κατηγορούν τους άλλους επειδή δεν υπάρχει στην συμφωνία πρόβλεψη για κάτι που είναι, κατά το διεθνές δίκαιο, νομικώς ανύπαρκτο.
Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα. Μπορούμε επιτέλους να ελπίζουμε οι Έλληνες. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε, ρητώς και κατηγορηματικώς, πως όταν θα επανέλθει στην εξουσία θα την αλλάξει την επαίσχυντη αυτή συμφωνία. Και ως γνωστόν, όταν ο Αλέξης δεσμεύεται να σκίσει μνημόνια, να καταργήσει νόμους όπως τον ΕΝΦΙΑ, να κάνει τους δανειστές μας να χορεύουν στον ρυθμό των ροζ νταουλιών του και να στείλει την μαντάμ Μέρκελ “χομ”, ο λόγος του είναι “λίρα εκατό”.
Αν την απειλή αυτή την εκτόξευε μόνον η βουλευτής Ιωαννίνων κ. Τζούφη, ίσως οι Γάλλοι να μην ανησυχούσαν τόσο πολύ. Ίσως να σκέπτονταν πως είναι… τζούφια λόγια. Αλλά όταν το λέει και ο Αλέξης, σίγουρα δεν θα μπορεί να κλείσει μάτι τα βράδια ο Μακρόν.
Άντε, και στα επόμενα “σκισίματα”.

giorgismassavetas@gmail.com