Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022 22:54

Πώς σώθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα

Πώς σώθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα

Του Ιωάννη Κ. Θεοδωρόπουλου, Δικηγόρου*

Αναφερόμενος στην τηλεοπτική σειρά, που προβλήθηκε από τον ΣΚΑΪ, υπό τον τίτλο «Καταστροφές και Θρίαμβοι», την οποία επιμελήθηκε και παρουσίασε ο διαπρεπής Καθηγητής των Παγκοσμίου κύρους Πανεπιστημίων Οξφόρδης και Γέιλ κος Στάθης Καλύβας, θα μου επιτραπεί να σταθώ ιδιαίτερα στα λεχθέντα, στα πλαίσια αυτής της εκπομπής, από τον Διευθυντή της «Κ» κ. Αλέξη Παπαχελά.
Με απόλυτο γνώση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν το κρίσιμο χρονικό διάστημα, από της ελεύσεως και αναλήψεως της ευθύνης για την σωτηρία της χώρας από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο κ. Α.Π. προσδιόρισε τους λόγους που οδήγησαν, τα κρίσιμα αυτά εικοσιτετράωρα, δυστυχώς τόσο λίγο φωτισμένα, σε αυτό που παγκοσμίως ονομάστηκε «το ελληνικό θαύμα της μεταπολίτευσης». Ο Διευθυντής της «Κ» το απέδωσε, κατά κύριο λόγο, στην επιβλητική προσωπικότητα και ακτινοβολία του μακεδόνα ηγέτη, προσθέτοντας, χαρακτηριστικά, και τους κινδύνους που διέτρεξε η ίδια η ζωή του, την κρίσιμη αυτή περίοδο, μιας και η φρουρά που είχε διατεθεί για την ασφάλειά του, στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου διέμενε, ήτο άγνωστων προθέσεων, πράγμα που τον ανάγκαζε να διανυκτερεύει σε σκάφη πιστών και αφοσιωμένων φίλων του.
Οι ευφυείς και αποτελεσματικοί χειρισμοί, για την διασφάλιση και εμπέδωση της Δημοκρατίας, του κορυφαίου συνεργάτη του, Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα, στον οποίον ο Εθνάρχης εμπιστεύτηκε το κρίσιμο και νευραλγικό πόστο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, πρόσθεσε ο κ. Α.Π., έπαιξε κύριο και αποφασιστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.
Ακριβώς σε αυτά τα οποία επεσήμανε ο κ. Α.Π. θα μου επιτραπεί να παραθέσω και τα παρακάτω.
Η άμεση επαναφορά στην ενέργεια, από τον Ευ. Αβέρωφ, όλων των αξιωματικών που μετείχαν στο «Κίνημα του Ναυτικού», του οποίου, άλλωστε, ο ίδιος υπήρξε κορυφαίος πολιτικός καθοδηγητής και σύμβουλος, αποτέλεσε αποφασιστικό όπλο στα χέρια του, έτσι ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί, με πρωτοφανή επιτυχία, το καθοριστικό για το μέλλον της χώρας έργο, που δεν ήταν άλλο από την σταθεροποίηση της εύθραυστης, τότε, Δημοκρατίας.
Οι επανελθόντες αξιωματικοί προωθήθηκαν στα πολεμικά πλοία και σε καίριες θέσεις ευθύνης. Έτσι, ο τότε πλοίαρχος Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο ισχυρός άνδρας του «Κινήματος του Ναυτικού», ανέλαβε την διοίκηση του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Κανελλόπουλος, (ΚΕΚΑΝ), αλλά, και το σπουδαιότερο, Διοικητής Ο.Υ.Κ. (βατραχανθρώπων).
Τις κρίσιμες εκείνες ώρες, διαρκής υπήρξε η επικοινωνία του Ευ. Αβέρωφ με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως Αντιστράτηγο Σόλωνα Γκίκα (του οποίου ο καθοριστικός ρόλος πρέπει, επιτέλους, να αναγνωριστεί) και τον Αλέξανδρο Παπαδόγγονα.
Ο τελευταίος διέθεσε αφοσιωμένους εις αυτόν άνδρες να φρουρούν, για τους λόγους ακριβώς που επεσήμανε ο κ. Α.Π., το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας και ιδιαίτερα τον όροφο που ευρίσκετο το δωμάτιο του Εθνάρχη. Οι διαταγές του υπήρξαν σαφείς. Έστω και εάν ο Πρόεδρος, τους έλεγε να απομακρυνθούν, εσείς δεν θα εγκαταλείψετε, σε καμία περίπτωση, την φύλαξή του.
Γεγονός που μαρτυρεί τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι νομιμόφρονες αξιωματικοί τις κρίσιμες εκείνες ώρες, ήταν και το ακόλουθο. Επειδή ο οπλισμός των ναυτών που υπηρετούσαν στο ΚΕΚΑΝ συνίστατο σε πεπαλαιωμένα όπλα εκπαιδεύσεως, ο πλοίαρχος Αλ. Παπαδόγγονας, με σύμφωνη γνώμη του Ευ. Αβέρωφ, με τον οποίον ευρίσκετο σε συνεχή επαφή, προέβη σε μια παράτολμη ενέργεια με το να προμηθευτούν οι άνδρες του σύγχρονο οπλισμό, που εφυλάσσετο, με ευθύνη του ΝΑΤΟ, στην Κρήτη.
Παράλληλα, τέθηκε υπό παρακολούθηση η Σχολή Αλεξιπτωτιστών Ασπροπύργου, ισχυρό κέντρο ισχύος του καταρρεύσαντος καθεστώτος, με την αποστολή ναυτικού αγήματος, υπό τον πλοίαρχο Αθανάσιο Σέκερη, εκ των κορυφαίων ηγητόρων του «Κινήματος του Ναυτικού».
Παράλληλα, δύο (2) αντιτορπιλικά, με κυβερνήτες τον πλοίαρχο Γεώργιο Καραμήτσο και τον αντιπλοίαρχο Αναστάσιο Τριανταφυλλίδη, υψηλού κύρους και ικανοτήτων αξιωματικούς, αμφότεροι μέλη του «Κινήματος του Ναυτικού», αγκυροβολούσαν στον κόλπο του Ασπροπύργου, προ της Σχολής Αλεξιπτωτιστών. Το χουντικό αυτό προπύργιο ήτο άκρως επικίνδυνο και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Διέθετε μέσα μεταφοράς εντός του στρατοπέδου, στο οποίο εξακολουθούσαν να είναι ανηρτημένα τα σύμβολα της 21ης Απριλίου.
Ακριβώς λόγω της επικινδυνότητος, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Αντιστράτηγος Σόλων Γκίκας, μηχανεύτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο παρακολούθησης του στρατοπέδου. Απέστειλε εικονικά ζευγάρια ερωτευμένων! κατά μήκος του δρόμου που βρίσκεται προ της Σχολής, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα τυχόν διαφαινόμενης απειλής, από τους αμετανόητους χουντικούς, εάν οι τελευταίοι αποφάσιζαν να κινηθούν. Ο ίδιος δε, υπήρξε εκείνος ο οποίος έθεσε υπό πλήρη έλεγχο το επίσης ισχυρό χουντικό προπύργιο, του Στρατού Ξηράς, που έδρευε στον Διόνυσο Αττικής. Είναι εκείνος στο οποίον, λόγω της ισχυρής παρουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως διατελέσας Αρχηγός του ΓΕΣ και Υπουργός του, στηρίχθηκε ο Εθνάρχης για να επιτύχει την απομάκρυνση των μεγάλων μονάδων του Στρατού Ξηράς, εκτός των ορίων της Αττικής, που το στρατιωτικό καθεστώς είχε συγκεντρώσει.
Η αδιάλειπτη, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, συνεργασία των Ευάγγελου Αβέρωφ, Σόλωνος Γκίκα και Αλέξανδρου Παπαδόγγονα, και η ροή των πληροφοριών για τυχόν αντιδράσεις αμετανόητων χουντικών, υπήρξε ένας από τους κύριους και αποφασιστικούς παράγοντες στους οποίους στηρίχθηκε ο Εθνάρχης για να φέρει σε πέρας το μέγα έργο του της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Εύλογα θα αναρωτηθούν οι αναγνώστες της «Ελευθερίας» για την σκοπιμότητα των παραπάνω αναφορών. Απαντώ με άμεσο και σύντομο λόγο. Ήθελα να τύχουν μιας ευρύτερης προβολής, που στερήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, όλοι εκείνοι που σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, ταχθέντες στο πλευρό του μεγάλου εθνικού ηγέτη Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναδείχθηκαν άξιοι της ευγνωμοσύνης του Έθνους.

* O κ. Ιωάννης Θεοδωρόπουλος είναι πτυχιούχος του Ινστιτούτου Ανωτάτων Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.