Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 22:58

Αγώνας μαζικός και ενωτικός για να επιβάλλουμε μέτρα ενάντια στην ακρίβεια

Γράφτηκε από την
Αγώνας μαζικός και ενωτικός για να επιβάλλουμε μέτρα ενάντια στην ακρίβεια

 

Του Θανάση Πετράκου

Περιφερειακός σύμβουλος και πρώην βουλευτής

Σοκ και δέος προκαλούν οι τρομακτικές αυξήσεις σε όλα τα είδη.

Οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτοξεύουν τις τιμές στα είδη διατροφής και όλα μαζί εξανεμίζουν τα ήδη πολύ χαμηλά λαϊκά εισοδήματα και οδηγούν  στη φτώχεια το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Τα ψίχουλα επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις  του ηλεκτρικού ρεύματος.

Βέβαια οι μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα υπήρχαν και πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ελλάδα είχε την υψηλότερη τιμή χοντρικής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, στα 212,24 ,€/MWh. Οι βασικές αιτίες είναι το κύριο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής έχει γίνει το φυσικό αέριο και το χρηματιστήριο ενέργειας το οποίο με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την οριακή τιμή τιμολόγησης λειτουργεί για να κερδίζει το καρτέλ των τεσσάρων μεγαλοεπιχειρηματιών που παράγουν ρεύμα από το φυσικό αέριο καθώς και οι μεγαλομέτοχοι της ιδιωτικής πια ΔΕΗ.

Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο παλλαϊκό κίνημα με αιτήματα:

– Ανοίξτε τώρα τις λιγνιτικές μονάδες,

– Καταργήστε την βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση,

– Καταργήστε την ρήτρα αναπροσαρμογής, την οριακή τιμή τιμολόγησης και το χρηματιστήριο ενέργειας,

– Να ακυρωθούν όλες οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος,

– Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,

– Άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%,

– Δωρεάν χορήγηση 1200 κιλοβατώρων το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια φτώχειας,

– Σταμάτημα αποκοπών  συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεση τους.

 

Γενικότερα πρέπει η ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ακύρωση της  πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ  της ΔΕΣΦΑ και των ΕΛΠΕ.

Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα ξεπερνούν καθημερινά κάθε όριο, εδώ και τώρα να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ή τουλάχιστον να μειωθεί δραστικά στα προμνημονιακά επίπεδα στο φυσικό αέριο, στο αγροτικό πετρέλαιο, στο  πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στη  βενζίνη, καθώς και να μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα.

Εκτός από τον αγώνα για φτηνή ηλεκτρική ενέργεια και φτηνά ενεργειακά προϊόντα, επιβάλλεται να υπάρξει ένα μεγάλο μαζικό κίνημα το οποίο να απαιτήσει:

-Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, χορήγηση ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) στους μισθούς   και τα επιδόματα, χρησιμοποιώντας όχι τον επίσημο πληθωρισμό αλλά δείκτη τιμών των μικρομεσαίων νοικοκυριών (εξαιρούμενου του εισοδηματικά ανώτατου 30% το πληθυσμού).

- Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας μέτρα ελέγχου στα σουπερμάρκετ τα οποία δουλεύουνε σαν καρτέλ.

- Επιβολή διατίμησης, δηλαδή καθορισμού ανώτατων τιμών σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες

- Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων.

- Μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών και  ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 15%

- Επιβολή ενοικιοστασίου.

- Άμεσα μέτρα για τους αγρότες και συγκεκριμένα να  μην πληρώσουν  «το τέλος αναπροσαρμογής», να έχουν  μηδενικό   ΦΠΑ για λιπάσματα και ζωοτροφές  και  να είναι αφορολόγητο το καύσιμο για τα τρακτέρ

Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων στην πρώτη κατοικία  και στις   λαϊκές περιουσίες.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ  και επαναφορά του ΦΜΑΠ.

Η επίθεση που δεχόμαστε στο εισόδημα μας, μόνο με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες μπορεί να αντιμετωπιστεί.


NEWSLETTER