Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 19:15

Ο Σίμων Σίνας

Ο Σίμων Σίνας

Του Γιάννη Α. Μπίρη

Ο δρόμος που ανηφορίζει από την οδό Πανεπιστημίου, ανάμεσα στα δύο μεγαλοπρεπή κτήρια της Ακαδημίας και του Οφθαλμιατρείου Αθηνών και φτάνει στην Οκτάβιου Μερλιέ στη Νεάπολη, είναι η οδός Σίνα. Ονομάστηκε προς τιμήν του ελληνικής καταγωγής Βιεννέζου εθνικού ευεργέτη Σίμωνα Σίνα. Ο βαρόνος Σίμων Σίνας (Simon Georg von Sina όπως ήταν το όνομά του στα γερμανικά), γεννήθηκε στη Βιέννη στις 15 Οκτωβρίου 1810. Ήταν γιος του Βορειοηπειρώτη επίσης εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Σίνα και της Ουγγαρέζας Αικατερίνης Δέρρα που είχε επίσης ελληνική καταγωγή. Ο πατέρας του Γεώργιος Σίνας είχε διακριθεί στο εμπόριο και τις μεταφορές και κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων είχε αποκτήσει έναν από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς και τραπεζικούς οίκους της Αυστροουγγαρίας. Ήταν επίσης ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αυστροουγγαρίας. Το 1833, είχε διοριστεί πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βιέννη.
Τυπικά μεγαλοαστική οικογένεια που φρόντισε για τη μόρφωση του μονάκριβου γιου της. Ο Σίμων Σίνας τελείωσε το Κλασικό Γυμνάσιο στη Βιέννη και συνέχισε στο εκεί Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Πολιτική Οικονομία, Ιστορία και Φιλοσοφία ενώ παράλληλα γνώριζε έξι γλώσσες! Εκτός από την Ελληνική και την Ουγγρική που έμαθε από τους γονείς του, κατείχε τη Γερμανική, την Ιταλική, τη Γαλλική και την Αγγλική.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1856, τον διαδέχθηκε και έγινε πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη. Η διπλωματία τον κέρδισε και αφού το 1858 πήρε την ελληνική υπηκοότητα έγινε πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστροουγγαρία, την Πρωσία και τη Βαυαρία μέχρι το 1864 όταν και παραιτήθηκε. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις στη γεωργία αλλά και τη βιομηχανία που μόλις αναπτυσσόταν, πήγαιναν εξαιρετικά και αφού ο Σίμων διαδέχθηκε τον πατέρα του στη διεύθυνσή τους, εξελίχθηκε σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα της Αυστροουγγαρίας. Η εφαρμογή νέων καλλιεργητικών μεθόδων στις τεράστιες εκτάσεις γης που κατείχαν απέφερε την αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής απόδοσης με τεράστια κέρδη για την οικογένειά του.
Τότε αρχίζει και η μεγάλη εθνική δράση του. Ο ελληνορθόδοξος νεοβυζαντινός ναός της Αγίας Τριάδας στην ελληνική συνοικία της Βιέννης, επανασχεδιάστηκε και ανακατασκευάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν, με χρηματοδότηση του Σίμωνα Σίνα. Οι δωρεές του συνεχίστηκαν και στην Ελλάδα. Βοήθησε σημαντικά στην αποπεράτωση του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας και το 1856 ανέλαβε την ανέγερση του εμβληματικού νεοκλασικού μεγάρου της «Σιναίας Ακαδημίας» που σήμερα στεγάζει την Ακαδημία Αθηνών, επίσης με σχέδια του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Το κτήριο θεμελιώθηκε τον Αύγουστο του 1859 και ολοκληρώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1887, όταν και παραδόθηκε στον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη. Η Ακαδημία Αθηνών ιδρύθηκε πολύ αργότερα, τον Μάρτιο του 1926 με Συντακτική απόφαση του υπουργού παιδείας Δημητρίου Αιγινήτη της κυβέρνησης του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Ο Σίνας συνέχισε και με άλλες δωρεές σε πολλά ελληνικά φιλανθρωπικά και πνευματικά ιδρύματα όπως το Αρσάκειο, η Αρχαιολογική Εταιρεία, τα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Οφθαλμιατρείο ενώ συνέβαλε σημαντικά στη συντήρηση αλλά και τη λειτουργία και του Αστεροσκοπείου Αθηνών που είχε ιδρύσει ο πατέρας του. Κι ενώ είχε αποκτήσει σημαντική περιουσία στο κέντρο της Αθήνας, ο Σίνας δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. Πέθανε στη Βιέννη μετά από πολύμηνη ασθένεια, στις 15 Απριλίου 1876.
Το 1835 ο Σίμων Σίνας είχε παντρευτεί την Ελληνορουμάνα Ιφιγένεια Γκίκα και απέκτησαν έξι παιδιά. Προσωπικότητα μεγάλου εκτοπίσματος, ο εθνικός ευεργέτης Σίμων Σινας τιμήθηκε πολλές φορές, τόσο στην Αυστρία όσο και στην Ελλάδα.