Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2023 18:03

Οι απορίες μου για το αντιπλημμυρικό

Οι απορίες μου για το αντιπλημμυρικό

 

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, Ο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο… ΜΕΓΑΛΟΣ

Ας μπω κι εγώ στην συζήτηση για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας. Δηλαδή συζήτηση τρόπος του λέγειν, διότι συζητούν μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι ψιλά το Περιφερειακό και όσα γράφουν και λένε τα ΜΜΕ.

Με μεγάλους απόντες τους φορείς έκφρασης της οικονομικής, της επιστημονικής και της κοινωνικής κοινότητας, οι απλοί πολίτες προσπαθούν να φανταστούν πώς θα γίνει η πόλη, κατά και μετά το έργο αλλά άκρη δεν μπορούν να βρουν.

Δεν είμαι από εκείνους που δεν έχουν άποψη για το αντιπλημμυρικό καθώς και λόγω γειτονιάς οι παραστάσεις μου είναι κοντά στις περιοχές που θα γίνει (αν γίνει) το έργο. Την άποψή μου είχα την τύχη να την διατυπώσω στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνάντηση εκδοτών της Πελοποννήσου στο Μέγαρο Χορού όταν μας ρώτησε για τα φλέγοντα θέματα της περιοχής του καθενός.

Για να μην τα πολυλογούμε του είπα ότι πέρα από το γενικό μπάχαλο που θα επικρατήσει στην Καλαμάτα κατά την διάρκεια κατασκευής του αντιπλημμυρικού όπως αυτό επιμένει να το φτιάξει η κυβέρνηση, η όλη λειτουργία του στοχεύει να διώχνει τα νερά ταχύτατα προς την θάλασσα. Κάτι δηλαδή που δεν συμβαδίζει με την λογική μιας επωφελούς διαχείρισης του υδάτινου πλούτου.

Τι μου απάντησε; «Ακου να σου πω, όσο πιο ψηλά διαχειρίζεσαι το νερό, τόσο πιο σωστό και φθηνό είναι το έργο». Με αυτό κατάλαβα ότι εφ’ όσον ενημερωθεί αρμοδίως για τις λεπτομέρειες δεν μπορεί να συμφωνήσει με την επιχειρούμενη λύση. Στην συνάντησή του που έγινε στη συνέχεια με τον δήμαρχο, πληροφορήθηκα ότι το θέμα εθίγη αλλά δεν έμαθα προς ποια κατεύθυνση οδήγησε την συζήτηση ο πρωθυπουργός. Αυτά μέχρι πρόσφατα που το αρμόδιο υπουργείο αγνόησε την άποψη του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου και ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τελειώνοντας θέλω να διατυπώσω μια απορία μου και όποιος γνωρίζει μπορεί να με βοηθήσει να την λύσω. Επειδή ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, ο οποίος μιλάει γενικώς και αορίστως για κάποιες «κόκκινες γραμμές», ούτε ηλίθιος είναι, ούτε λαμόγιο, γιατί επιμένει να στηρίζει άκριτα την τακτική του Μορέα και δεν ξεκινά να σκέπτεται με βάση την ουδέτερη επιστημονική έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ Δημ. Κουτσογιάννη; Κάποιοι πιστεύουν - και μου λένε - ότι δεν τολμά να αντιταχθεί στις επιθυμίες κάποιου… Μεγάλου, που όλοι τον ξέρετε. Και εγώ ο αφελής ερωτώ: Θα παίξει κορώνα-γράμματα την πόλη, που τον έβγαλε δήμαρχο από τον α’ γύρο, για… λογαριασμό οποιουδήποτε;

 

Ντίνος Δ. Πλεμμένος