Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 15:43

Αυτοί που βοηθούν άλλους

Του Θοδωρή Κακαλέτρη, Ειδικού συμβούλου της Isofruit

Στα 24 χρόνια που συμβουλεύω επιχειρηματίες έχω αποκομίσει πολλές αξιόλογες εμπειρίες. Θα αναφερθώ σε κάτι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που βαδίζουν προς ή βρίσκονται στην κορυφή.

Οι περισσότεροι, όταν συζητώ μαζί τους για στόχους που έχουν στη ζωή, δηλώνουν πως θέλουν να βοηθήσουν ανθρώπους γύρω τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, που παρατηρώ αυτή την ανθρωπιστική πλευρά ορισμένων ανθρώπων, δεν παύω να εκπλήσσομαι από το γεγονός πως, ενώ κάποιος με προσλαμβάνει για ν’ αναπτύξει την επιχείρησή του οικονομικά, μού παρουσιάζει στη συνέχεια ως έναν βασικό του σκοπό να βοηθήσει άλλους (δίχως αντάλλαγμα).

Αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα άτομα στο περιβάλλον τους. Ίσως κάποιοι να νομίζουν το αντίθετο, όμως, η εμπειρία δείχνει ακριβώς αυτό που σας λέω. Μην παραδειγματίζεστε από μια μειοψηφία δύστροπων ατόμων που έχουν «κάποια» εξουσία. Οι ψυχικά εύμορφοι άνθρωποι επιθυμούν την εξέλιξη των άλλων κι αισθάνονται καλύτερα όταν ο περίγυρος τους τούς κατανοεί. Νιώθουν πως μπορούν να μοιραστούν πράγματα με άτομα που τους καταλαβαίνουν κι έτσι μπορούν να δραπετεύσουν από τη μοναξιά του να ξέρεις κάτι μόνο εσύ και κανένας άλλος. Γι’ αυτό ωθούν τους υπόλοιπους προς τα πάνω. Αυτό φαίνεται από τα εξής:

α) Ξοδεύουν χρήματα για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους.

β) Κάνουν δωρεές για το καλό της κοινωνίας.

γ) Αφιερώνουν προσωπικά τον χρόνο τους για να βελτιώσουν άτομα και καταστάσεις.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που ονομάστηκαν ευεργέτες λόγω των δωρεών που έκαναν για το καλό της κοινωνίας μας. Η λέξη «ευεργέτης» αναλύεται στα ευ και έργον δηλαδή καλό έργο. Το όραμα εκείνων των δωρητών πήγασε από τα πιο αγνά βάθη της καρδιάς κι είναι μια ένδειξη της μεγαλοσύνης τους.

Θα αναφέρω τυχαία κάποια ονόματα ευεργετών τονίζοντας έτσι την καλοσύνη ορισμένων ανθρώπων (τα επέλεξα τυχαία από το διαδίκτυο):
Ευάγγελος Ζάππας, Κωνσταντίνος Ζάππας, Γεώργιος Αβέρωφ, Ιωάννης Βαρβάκης, Έλενα Βενιζέλου – Σκυλίτση, Βασίλειος Σιβιτανίδης και Κωνσταντίνος και Αναστάσιος Σισμάνογλου. Σας συνιστώ να τα αναζητήσετε στο διαδίκτυο και να δείτε πώς συνεισέφεραν στους συνανθρώπους τους. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σίγουρα είχαν τη διάθεση να βοηθήσουν.

Ο άνθρωπος δεν είναι ένας διάολος που πρέπει να τον φοβάσαι.

Ο κάθε άνθρωπος είναι μια ευγενική ψυχή που αναγκάζεται να βλάψει και να το παίξει «κακός». Εσύ κι εγώ, όταν ζοριζόμαστε, δεν γινόμαστε κάπως κακοί; Η απόδειξη γι’ αυτό είναι πως όταν κάποιος γίνεται ισχυρός προσφέρει απλόχερα την ισχύ του δίχως ν’ αναμένει προσωπικά οφέλη (όχι όλοι αλλά υπάρχουν πολλοί που θα το έκαναν). Το μόνο που αναμένει ευεργετώντας είναι να κάνει τους άλλους χαρούμενους... τίποτα παραπάνω.

Βάσει της μυθολογίας μας, βλέπουμε τον τιτάνα Προμηθέα να κλέβει τη φωτιά, τις τέχνες και τις επιστήμες από τους υπόλοιπους θεούς και να τα χαρίζει στους ανθρώπους. Ίσως, κι εκείνος, να είχε παρακινηθεί από αισθήματα θάρρους και καλοσύνης υπέρ της ανθρωπότητας αντιμετωπίζοντας μάλιστα την ποινή αιώνιων βασανιστηρίων λόγω της οργής του Δία.

Πριν αρκετά χρόνια, ένιωσα σε μεγάλο βαθμό αισιοδοξία κι αναζωπυρώθηκε η πίστη μου στην καλή πλευρά των ανθρώπων. Ο λόγος ήταν πως γνώρισα έναν επιχειρηματία που έχει το προνόμιο να καλλιεργεί αυτή τη διάθεση να βοηθήσει. Κάποια στιγμή ανακάλυψα πως είχε εκδώσει δυο μεγάλους, πολυτελείς τόμους σχετικά με τη μακροχρόνια συντήρηση φρούτων και λαχανικών. Εκατοντάδες έγχρωμων σελίδων που ανέφεραν λεπτομέρειες για κάθε φρούτο και κάθε λαχανικό. Όλες οι οδηγίες, από το στάδιο της συγκομιδής έως και πριν την κατανάλωση, βρίσκονταν εκεί. Ο ίδιος άνθρωπος είχε δημιουργήσει την Isofruit μια ομάδα συμβούλευσης για τη μετασυλλεκτική διαχείριση φρούτων και λαχανικών. Ο λόγος που τα έχει κάνει όλα αυτά είναι πως επιθυμεί να βοηθήσει τους Έλληνες παραγωγούς και διακινητές φρούτων ή λαχανικών να διαχειριστούν με ασφάλεια κι αποδοτικότερα τα προϊόντα τους αναβαθμίζοντας συνεπώς την αγροτική παραγωγή της χώρας μας. Αν σκεφτούμε πως οι απώλειες προϊόντων φτάνουν έως και το 40%, λόγω κακής μετασυλλεκτικής διαχείρισης, τότε κατανοούμε πόσο μεγάλο θα είναι το όφελος αν τηρήσουμε τις σωστές διαδικασίες τώρα που είναι διαθέσιμες.

Ο κύριος Βασίλης Ευστρατίου, ως ένας σύγχρονος Προμηθέας, συγκέντρωσε και παρέδωσε τη γνώση στους Έλληνες επαγγελματίες ώστε να εκλείψουν οι απώλειες προϊόντων που κοστίζουν στη χώρα μας πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Οι τόμοι Φρούτα & Λαχανικά Μακροχρόνια Συντήρηση - Τα Μυστικά είναι πλέον πραγματικότητα.

Διατίθενται από την ομάδα της Isofruit η οποία παρέχει συμβουλές για τη σωστή μετασυλλεκτική διαχείριση φρούτων & λαχανικών.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site: www.isofruit.gr