Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 22:42

Το «επόμενο βήμα» στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Το «επόμενο βήμα» στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Του Χρήστου Καπούτση

Έκδηλη είναι η αδυναμία θεσμικής παρέμβασης από την «σώφρονα» διεθνή κοινότητα, προκειμένου να αποτρέψει, διαφαινόμενες, εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Στην αρχή της βδομάδας που μας πέρασε συνεδρίασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, υπό το φάσμα των βάρβαρων και ανθρωποκτόνων επιχειρήσεων του Στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ευρωπαίοι υπουργοί «ευχήθηκαν» να σταματήσει σύντομα ο Ισραηλινός Στρατός τις δραστηριότητες σε βάρος των Παλαιστινίων, ώστε να «προλάβει» η Ευρώπη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έκανε λόγο για «τρομακτικές επιθέσεις. Υπάρχουν αναφορές για μαζικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών μεταξύ των νεκρών. Η Γάζα είναι η κόλαση στη Γη». Επισημαίνουμε ότι, η περιοχή που βομβαρδίστηκε και βομβαρδίζεται ακόμη και τώρα, έχει χαρακτηριστεί από τις ίδιες τις ισραηλινές δυνάμεις ως «ασφαλής ζώνη». Πολλοί Παλαιστίνιοι κυρίως άμαχοι , άστεγοι, εκτοπισμένοι, κυνηγημένοι, παιδιά, βρέφη, άρρωστοι, πεινασμένοι, γυναίκες με μικρά παιδιά, ανήμποροι γέροντες, «έπεσαν» στην παγίδα των Ισραηλινών και μετακινήθηκαν σε αυτή τη περιοχή, νομίζοντας, ότι είναι μια ασφαλής περιοχή, όπως διαβεβαίωνε ο Στρατός του Ισραήλ. Μέχρι και την ώρα που γραφότανε αυτό το κείμενο, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπούσε ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζα.
Και ενώ τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της ΓΑΖΑΣ, που προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο δεν βρίσκεται σε εξέλιξη «μείζων» χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, κατά συνέπεια, δεν θα υπάρξει «αλλαγή πολιτικής», της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι.
Και κάτι ακόμη, που προκαλεί απέχθεια λόγω κτηνώδους κυνισμού. Είναι φωτογραφία της Νίκι Χέιλι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρώην αντίπαλος του Τράμπ στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων για υποψήφια πρόεδρος, να γράφει πάνω σε οβίδα του ισραηλινού στρατού τη φράση... "αποτελειώστε τους".

Ουκρανία

Το διήμερο 30-31 Μαΐου, έγινε στην Πράγα Άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Στα άτυπα συμβούλια, δεν λαμβάνονται αποφάσεις, διαμορφώνεται όμως «κλίμα».... Στις συζητήσεις στην Πράγα, κυριάρχησαν δύο θέματα. Το Ουκρανικό και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Νέα Υόρκη, που θα γίνει το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου.
Στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ήταν η πρόταση της Γαλλίας, να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία, τα όπλα που λαμβάνει από τη Δύση, για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους ακόμη και εντός της επικράτειας της Ρωσίας.
Η Γαλλία έχει ήδη προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας τύπου SCALP και ξεκαθάρισε, ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να χτυπήσουν στρατιωτικές μονάδες που χρησιμοποιεί η Ρωσία, για να επιτεθεί στην Ουκρανία.
Σαφή θέση, στο να δοθεί η δυνατότητα στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα όπλα που λαμβάνειν από τη Δύση, εναντίον της Ρωσίας , πήρε και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, που μετέχει του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠ.ΕΞ. ΝΑΤΟ στην Πράγα.
Η Ατλαντική Συμμαχία ωθεί τις δυτικές πρωτεύουσες να άρουν περιορισμούς που “δένουν τα χέρια πίσω από την πλάτη των Ουκρανών”, σύμφωνα με τη διατύπωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει «αθόρυβα» την άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός της Ρωσίας - αποκλειστικά σε περιοχή κοντά στο Χάρκοβο - χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico. Έχει σημασία, η επισήμανση, για στρατιωτικά πλήγματα με αμερικανικά όπλα εναντίον βάσεων εφορμήσεως του Στρατού της Ρωσίας, αλλά κοντά στο Χάρκοβο, δηλαδή περιοχή της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία και όχι βαθιά στην ενδοχώρα της Ρωσία. Βέβαια, η Ρωσία, τα εδάφη της Ουκρανίας που καταλαμβάνει, τα θεωρεί ρωσική επικράτεια.
Κατόπιν αυτών, η Ουκρανία θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ , τη Γαλλία και τη Βρετανία, όπως ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, αντιπυραυλικά συστήματα ΠΑΤΡΙΟΤ, για να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Κίεβο, εναντίον στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο ή εναντίον ρωσικών βομβαρδιστικών που εκτοξεύουν βόμβες εναντίον στόχων στην Ουκρανία.
Αναμενόμενη η αντίδραση της Μόσχας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι αν επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει το εσωτερικό της Ρωσίας, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια σύγκρουση.
Η Μόσχα είχε και έχει προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους τη Δύση, ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολας, και η αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συνιστά ζωτική απειλή για τη εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος αυτός είναι υπαρξιακός όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τη Ρωσία.
Η Ρωσία θα δώσει «ασύμμετρη» απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εδάφους της με όπλα που έχουν προσφέρει στο Κίεβο οι ΗΠΑ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, επικαλούμενη τον Αντρέι Καρταπόλοφ επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής κάτω βουλής.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και αντιπρόεδρος σήμερα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.
Όλα αυτά, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία κλιμακώνεται επικίνδυνα, καθώς η απειλή χρήσης πυρηνικών, ίσως, να μη είναι μόνο φραστική απειλή ....