Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 11:37

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του ανατολικού κέντρου

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του ανατολικού κέντρου

 

Του Βασίλη Κανάκη, Δημοτικού Συμβούλου “Καλαμάτα Μετα”, Πολιτικού Μηχανικού

 Το ζήτημα της χρηματοδότησης της ανάπλασης του ανατολικού κέντρου της πόλης μας είναι επίκαιρο καθώς πρόσφατα παρουσιάστηκε το project και τέθηκε σε διαβούλευση.

Για το έργο απαιτούνται περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ. Είναι γεγονός πως υπάρχει απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης  με αριθμό 4333/12.01.2022 (ΑΔΑ: Ρ69846ΜΤΛ6-ΤΑΒ). Το έργο υπάγεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης "Αντώνης Τρίτσης".

Οι μελέτες κοστίζουν περίπου 350.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση δηλαδή την κατασκευή. Ωστόσο αυτό που κρίνεται επισφαλές είναι το κατά πόσο το πρόγραμμα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το συγκεκριμένο project καθώς τα χρήματα καταβάλλονται κατά 50% από το ελληνικό δημόσιο και κατά 50% από δάνειο που λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδοτεί και άλλες αναπλάσεις στην πόλη μας που έχουν διακοπεί προσωρινά λόγω διαφόρων προβλημάτων στην χρηματοδότηση.

Συνεπώς, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, παρόλο που η χρηματοδότηση φαίνεται εξασφαλισμένη, μέσω της απόφασης ένταξης, κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη μπορεί να θεωρηθεί διότι απλούστατα δεν γνωρίζουμε εάν το ελληνικό δημόσιο θα είναι σε θέση να καταβάλλει τα χρήματα στο σύνολο τους.

Θεωρώ πως πρέπει να αποφεύγονται ακραίοι βερμπαλισμοί και μεγαλοστομίες από την πλευρά της δημοτικής αρχής η οποία οφείλει να είναι ειλικρινής και σοβαρή απέναντι στους δημότες.