Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 19:06

Επιτυχόντες πανελλαδικών και... προσωπικά δεδομένα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Επιτυχόντες πανελλαδικών και... προσωπικά δεδομένα

 

Νέα δεδομένα και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έφερε ο νέος κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Και ενώ τα μέσα ενημέρωσης παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια είχαν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν όλα τα ονόματα των επιτυχόντων με τις αντίστοιχες σχολές που πέρασαν, από φέτος αυτό τελείωσε. Τα αποτελέσματα λοιπόν ανακοινώνονται μόνο με κωδικούς και συνεπώς μόνο οι ίδιοι οι υποψήφιοι μπορούν να τα δουν είτε ηλεκτρονικά, είτε από τα αναρτημένα αποτελέσματα στα σχολεία.

Είναι όμως στην πραγματικότητα προσωπικό δεδομένο η σχολή στην οποία πέτυχε μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων; Κάποιοι, και πιθανόν σωστά, εκτιμούν πως πρόκειται για δημόσια θέση που καταλαμβάνει μέσω των πανελλαδικών ο μαθητής και συνεπώς δεν θα έπρεπε να υπάρχει ελεγχόμενη πληροφόρηση ως προς αυτό.

Προσωπικό δεδομένο είναι σίγουρα τόσο ο αριθμός των μορίων, όσο και η επιμέρους βαθμολογία σε κάθε μάθημα και ενδεχομένως και η κατάταξη εισαγωγής στη σχολή επιτυχίας.

Αλλά κι αν ακόμα νομικοί ερμηνεύσουν ότι η σχολή όντως αποτελεί προσωπικό δεδομένο, τότε αυτό το εμπόδιο θα μπορούσε να ξεπεραστεί κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού, όπου ο υποψήφιος θα μπορούσε πολύ απλά να δηλώσει στο σύστημα αν συναινεί στη δημοσιοποίηση της σχολής σε περίπτωση επιτυχίας.

Ετσι όποιος για δικούς του λόγους δεν επιθυμεί να γίνει γνωστή η σχολή του θα το κατάφερνε χωρίς παράλληλα να στερούνται και οι υπόλοιποι από τη χαρά της δημόσιας επιβράβευσης.

Ο υπερβάλλων ζήλος μόνο θετικά δεν λειτουργεί σε τέτοιες καταστάσεις και από τη μία πλευρά της άκρατης ασυδοσίας και του ξεπουλήματος κάθε προσωπικού δεδομένου φτάσαμε πλέον στην άλλη “όχθη” της υπερευαισθησίας, όπου όλα είναι απλώς κωδικοί.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 15:25

NEWSLETTER