Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 20:46

Ο “Κλεισθένης” δεν επιτρέπει την οξεία αντιπαράθεση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο “Κλεισθένης” δεν επιτρέπει την οξεία αντιπαράθεση

 

Νέες διαστάσεις πήρε η συζήτηση για τα δημοτικά της Καλαμάτας τα τελευταία 24ωρα με την ανακοίνωση των δύο υποψηφιοτήτων γένους θηλυκού.

Με τον δικό τους τρόπο, άτομα κυρίως προερχόμενα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να σχολιάσουν τόσο αυτές όσο και τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, ανακοινωμένες και φημολογούμενες. Βασικό σημείο σχολιασμού ο πιθανολογούμενος μεγάλος αριθμός υποψηφίων και δη από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Προφανώς όσοι έχουν ανακοινώσει έως τώρα, έχουν όχι απλώς καταλήξει σε έναν βασικό κορμό του ψηφοδελτίου, αλλά θα έχουν δεσμεύσει, πιθανόν και γραπτώς, κάποια πρόσωπα. Κι αυτό για να αποφύγουν στο μέτρο του δυνατού τις διαρροές προς “γειτονικά” ψηφοδέλτια.

Αυτό που πάντως έχει αρκετό ενδιαφέρον είναι εάν οι μονομάχοι έχουν φθάσει σε τέτοιο βαθμό προετοιμασίας, ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν βασικούς άξονες του προεκλογικού τους προγράμματος. Αυτούς με τους οποίους θα προσπαθήσουν αρχικά να πείσουν πολίτες να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Εκτός κι αν για ορισμένους αρκεί η συμπάθεια προς το πρόσωπο του επικεφαλής για να συνταχθούν μαζί του ως υποψήφιοι.

Ο γοργός ρυθμός με τον οποίο εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες τα των υποψηφιοτήτων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, μάλλον αναγκάζουν και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους να βιαστούν. Αλλά η ταχύτητα αυτή δεν φαίνεται να λειτουργεί για όλους με τον ίδιο τρόπο. Αλλωστε σε έναν τέτοιο αγώνα και όσο ακόμα βρισκόμαστε στη διαδικασία των υποψηφιοτήτων, τυχόν εξελίξεις σε ένα σχήμα δεν αποκλείεται να έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ένα άλλο, είτε προσθαφαιρώντας  ισχύ είτε ζωντανεύοντας ξανά το ενδιαφέρον επίδοξων υποψηφίων.

Οι προσεχείς εβδομάδες θα φέρουν ένα πιο σαφές πολιτικό τοπίο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και θα δώσουν μία πιο καλή εικόνα για τις συγκλίσεις και τις ρήξεις που θα δούμε κατά την... οικοδόμηση των ψηφοδελτίων.

Μέχρι τότε οι ζυμώσεις συνεχίζονται με διάφορες τακτικές, κυρίως ανορθόδοξου πολέμου και ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί συνθήκες οξείας αντιπαράθεσης με επιθέσεις στο (πολιτικό) ήθος των αντιπάλων. Κάτι που ίσως σε αυτές τις εκλογές να μην το δούμε και πολύ σε τοπικό επίπεδο, καθώς ο “Κλεισθένης” καθιστά πιθανόν απαραίτητες τις μετεκλογικές συμμαχίες.


NEWSLETTER