Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 20:04

Αναμένοντας την πραγματική συνεργασία Καλαμάτας - Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον

Αναμένοντας την πραγματική συνεργασία Καλαμάτας - Μεσσήνης

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από την εκλογή των νέων δημοτικών αρχών.

Σε τοπικό επίπεδο οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης είχαν την ευκαιρία να κάνουν τον έως τώρα απολογισμό τους μέσα από συνεντεύξεις τους στον τοπικό Τύπο, ο μεν Θανάσης Βασιλόπουλος στην “Ελευθερία”, ο δε Γιώργος Αθανασόπουλος στο “Θάρρος”.

Από αυτήν εδώ τη στήλη είχαμε γράψει την 1η Οκτωβρίου 2019, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ότι μεταξύ άλλων οι δύο δήμαρχοι έχουν να αντιμετωπίσουν μία πρόκληση. Τη δρομολόγηση ενός προγραμματικού σχεδίου διαδημοτικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, με στόχο την ανάδειξη επωφελών ευκαιριών και για τα δύο μέρη. Κίνηση, που θα μπορούσε μεταξύ άλλων να φέρει ουσιαστικά πιο κοντά τις δύο κοινωνίες.
Χαρακτηριστικά γράφαμε πριν 8 μήνες:
“Καλαμάτα και Μεσσήνη μπορεί να απέχουν μεταξύ τους μόνο λίγα χιλιόμετρα, αλλά για μία σειρά από λόγους διαχρονικά η απόσταση μεταξύ τους είναι πολύ μεγαλύτερη στην πράξη. Και βασικός λόγος δεν είναι τόσο η σημαντική διαφορά μεγέθους μεταξύ τους, αλλά περισσότερο το γεγονός ότι οι δημοτικές αρχές που πέρασαν φρόντισαν να μην καθίσουν στο τραπέζι για να βρουν τα σημεία που η Καλαμάτα και η Μεσσήνη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά η μία προς την άλλη”.
Και σε άλλο σημείο: “Συνεργασίες σε συγκοινωνιακό επίπεδο, με επίκεντρο το αεροδρόμιο, αλλά και σε άλλους τομείς μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και είναι κάτι που μπορεί να συζητείται καιρό, αλλά στην πράξη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Αλλωστε τόσο ο κάμπος, όσο και η θάλασσα αποτελούν υποχρεωτικές γέφυρες για κοινές δράσεις”.
Ας ελπίσουμε η ακόλουθη απάντηση του δημάρχου Μεσσήνης σε σχετική ερώτηση του συναδέλφου Κώστα Γαζούλη στο “Θάρρος” να δείχνει όντως το καλό σημείο προσέγγισης των δύο πλευρών: “Εχουμε ξεκινήσει καλά με το νέο δήμαρχο Καλαμάτας. Πιστεύουμε στη συνεργασία και γνωρίζουμε ότι είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου των δύο δήμων θεωρώ ότι θα είναι η μεγάλη γέφυρα της κοινής αναπτυξιακής προσπάθειας. Ελπίζω ότι θα πάμε καλά”.
Περιμένουμε λοιπόν το επόμενο διάστημα να δούμε σε ουσιαστικό επίπεδο την προσέγγιση Καλαμάτας και Μεσσήνης και τότε θα υπάρχει μία καλύτερη ευκαιρία αξιολόγησης των πραγματικών προοπτικών αυτής της υπόθεσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 20:03