Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 17:06

NESTOR": Ουσιαστική πολιτική επανένταξης κρατουμένων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
NESTOR": Ουσιαστική πολιτική επανένταξης κρατουμένων

Συχνά σε αυτή τη χώρα καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και γι’ αυτό η Ελλάδα καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πληρώνει πρόστιμα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει να κάνει σημαντική δουλειά μέσα στις φυλακές, αναπτύσσοντας ουσιαστικές πολιτικές επανένταξης κρατουμένων. Η σημερινή κυβέρνηση επίσης φαίνεται να δείχνει μέριμνα για την αντεγκληματική πολιτική με πρωτοποριακά προγράμματα, όπως είναι το “NESTOR”, ένα εθνικό δίκτυο σχολών γονέων για την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου κρατουμένων.

Βέβαια, πριν προχωρήσω μιλώντας για το εν λόγω πρόγραμμα, να ξεκαθαρίσω ότι τα βήματα που έγιναν και γίνονται ναι μεν είναι σημαντικά, αλλά απειροελάχιστα μπροστά στις ανάγκες εκσυγχρονισμού και επέκτασης σε μεγαλύτερο πληθυσμό κρατουμένων των σωφρονιστικών και πολιτικών επανένταξης που υιοθετούνται.

Σε ό,τι αφορά το “NESTOR”, το οποίο εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS, θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους κρατούμενους είναι γονείς, να μάθουν περισσότερα και να ασχοληθούν συστηματικά με τον γονεϊκό τους ρόλο. Ειδικότερα, στα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να δημιουργηθεί εθνικό δίκτυο σχολών γονέων στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας. Στη λειτουργία αυτού του δικτύου, το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο, θα συμμετέχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται στις φυλακές.

Στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων – γονέων στις τοπικές κοινωνίες. Στο έργο συμμετέχουν 4 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αυστρία, Κύπρος), με τη χώρα μας να κατέχει το ρόλο συντονιστή κι η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει από φέτος 1 Δεκεμβρίου.

Η διάρκειά του θα είναι τρία χρόνια και φορέας – συντονιστής υλοποίησής του θα είναι το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η πιλοτική λειτουργία του εθνικού δικτύου για την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου των κρατουμένων θα ξεκινήσει με 30 σχολές γονέων σε 20 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 14:11

NEWSLETTER