Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 14:10

Τα νέα στοιχεία για τα αρχαία της Υπαπαντής

Γράφτηκε από τον

Τα νέα στοιχεία για τα αρχαία της Υπαπαντής

“Αν έχετε νέα στοιχεία προσκομίστε τα”, προκάλεσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος τις μειοψηφίες για τα αρχαία στην πλατεία της Υπαπαντής, αντιδρώντας στην αποκάλυψη και την ανάδειξή τους, στη συζήτηση του σχετικού ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης με τηλεδιάσκεψη.

Στην ίδια γραμμή η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη ήταν σίγουρη πως νέα στοιχεία δεν υπάρχουν κι εκτιμούσε ότι ο χρόνος της ανασκαφής θα είναι πάνω από 10ετία και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.

Νέα στοιχεία, φυσικά, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν μπορούσαν να έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Τέτοια στοιχεία έχουν μόνο οι αρχαιολόγοι, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, το ΚΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού. Τα νέα στοιχεία είναι κοινωνικά, πολιτικά. Είναι το ενδιαφέρον που φούντωσε και η κινητοποίηση που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία για την αποκάλυψη και την ανάδειξη των θαμμένων αρχαίων, με την ευκαιρία της δημοπράτησης του έργου της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής.

Ο κόσμος θέλει να έρθει στο φως η ιστορία της Καλαμάτας, για να τη μάθουμε εμείς οι ντόπιοι και οι επισκέπτες της πόλης, που σε κοντινή απόσταση θα μπορούν να δουν τον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, το Κάστρο και όλα τα μνημεία του Ιστορικού Κέντρου. Και είναι κρίμα και ντροπή να μην μπορούμε να δούμε και να μάθουμε την ιστορία της πόλης.

Τα νέα στοιχεία είναι οι ξεκάθαρες δηλώσεις και τοποθετήσεις υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων από: Τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που κατέρριψε το μύθο της αντίθεσης της Εκκλησίας. Τον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη, που δίνει απάντηση σ’ αυτούς που θέλουν τη γνώμη των ειδικών. Τον πρώην δήμαρχο και πρώην υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο. Τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Κουτσούλη. Τον βουλευτή Μεσσηνίας κι εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση. Το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας. Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, τον Αγγελο Χρονά περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης Νίκα, τις Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Και αφήνω στην άκρη τους πολίτες που μετέχουν και στηρίζουν τη διαδικτυακή καμπάνια “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”, με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου και πολύ καλού γνώστη της ιστορίας της Καλαμάτας Ηλία Μπιτσάνη, γιατί μπορεί να κατηγορηθώ για... λαϊκισμό, απ’ αυτούς που δηλώνουν πως είναι ανοιχτοί και αφουγκράζονται την κοινωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 14:11