Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 12:48

Ανάγκη αποφάσεων τώρα για την Covid σεζόν 2021

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)


Την ώρα που ο τουρισμός στη χώρα έχει να λύσει θέματα επιβίωσης, στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στη Μεσσηνία οι “επαγγελματίες” τουριστικών καταλυμάτων δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ευχαριστημένοι, γιατί δούλεψαν τον Δεκαπενταύγουστο και κάποιοι έχουν κρατήσεις και για το Σεπτέμβριο.

Πριν προχωρήσω, να εξηγήσω ότι τα εισαγωγικά στο “επαγγελματίες”, δεν σημαίνουν τίποτα το ειρωνικό, αλλά την τάση η ενασχόλησή τους με τον τουρισμό να είναι ένα πάρεργο, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους ή άλλοι να ψευτοβγάζουν ένα εισόδημα χωρίς καμία επιχειρηματική φιλοδοξία ή διάθεση, που θα επέτρεπε να ανοίξουν θέσεις εργασίας.
Τι γίνεται όμως με τους επαγγελματίες οι οποίοι εξαρτώνται από τον τουρισμό και την προσέλευση επισκεπτών και οι οποίοι παράγουν πλούτο για τη χώρα; Σύμφωνα με το “Χρήμα και Τουρισμός”, αλλά και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιο, παρατηρήθηκε σημαντική απώλεια κρατήσεων στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, αλλά και στις αρχές Σεπτεμβρίου, που προήλθε και από την επικοινωνιακή διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων, και τη χρήση του όρου lockdown. Πέρα άλλωστε από τις… θριαμβολογίες στην Πελοπόννησο, που είναι γνωστό τοις πάσι πως διαθέτει μετρημένες κλίνες, οι πληρότητες του Αυγούστου αποδεικνύονται μικρότερες από τις προσδοκώμενες, ενώ ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι “μισός μήνας” τουριστικά, ενώ και η επόμενη σεζόν θα είναι μια Covid σεζόν 2021, καθόλου εύκολη και με πολλά ερωτηματικά.
Ωστόσο, για να μην φανώ ισοπεδωτική, που δεν είναι άλλωστε και η πρόθεσή μου, εκτός της “πρωταθλήτριας” περιοχής στις πληρότητες, το Ηράκλειο, το οποίο τον Αύγουστο έφτασε στο 70%, με πολλά ξενοδοχεία να λειτουργούν κανονικά, και η Πελοπόννησος κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, λόγω της πρόσβασης με αυτοκίνητο και της γειτνίασης με την Αττική.
Επίσης, στα λίγα θετικά της σεζόν, που θα κεφαλαιοποιηθεί για τη σεζόν του 2021, είναι σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουρισμού το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία κέρδισαν το στοίχημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφού η εφαρμογή τους ήταν απολύτως επιτυχημένη και τα κρούσματα στα ξενοδοχεία ήταν μηδαμινά.
Ωστόσο, η κατάσταση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία και μένει να ξεκινήσουν όσο πιο σύντομα οι διεργασίες από τους ξενοδόχους για την Covid σεζόν 2021, με σύμμαχο φορείς του τουρισμού και φυσικά την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αλλωστε, τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 50% των εποχικών ξενοδοχείων που έχουν απομείνει ανοιχτά, αναμένεται να κλείσουν εντός του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 08:43