Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 10:04

Το ισχυρό κυνηγετικό λόμπι στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)
Το ισχυρό κυνηγετικό λόμπι στην Ελλάδα

“Παρά την απαγόρευση, κυνηγοί βγαίνουν σε ορεινές περιοχές της Μεσσηνίας και κυνηγούν, είπε στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για τη «Μήδεια» ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας.

Απηύθυνε έκκληση για να μην βγουν για κυνήγι αυτές τις μέρες που προβλέπεται χιονιάς και παγετός, ώστε να μην υπάρξουν πρόσθετα προβλήματα με τυχόν εγκλωβισμό τους στα χιόνια”.
Αυτό είναι ένα σχόλιο του συναδέλφου Γιάννη Σινάπη, που δημοσιεύτηκε στην “Ε” της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου. Στην ουσία, και με αφορμή τη “Μήδεια”, ο δασάρχης Καλαμάτας δεν είπε τίποτα το… κρυφό, αλλά αυτό που συμβαίνει στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας παρά τις απαγορεύσεις για το κυνήγι εξαιτίας του Covid-19.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση του 2014 για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, 85 είδη πουλιών στη χώρα μας απειλούνται από το κυνήγι. Παρόλα αυτά, η Πολιτεία κάθε άλλο παρά φρόντισε μέχρι και σήμερα το κυνήγι να υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς, ώστε να εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των θηρεύσιμων ειδών. Αντίθετα, η έκταση του κυνηγιού στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχου και παρακολούθησης της δραστηριότητας, εντείνει τις αρνητικές επιπτώσεις του στη βιοποικιλότητα.
Στις 13 Αυγούστου 2020 το efsyn.gr (ο ιστότοπος της Εφημερίδας των Συντακτών) δημοσιεύει με την υπογραφή του Τάσου Σαραντή θέμα για τη διάταξη που ρύθμιζε τους κανόνες για την περσινή περίοδο του κυνηγιού, με τίτλο “Τα σπάνια ζώα στο στόχαστρο, οι κυνηγοί στο απυρόβλητο…”. Στην εν λόγω δημοσίευση αντικατοπτρίζεται με σαφήνεια και τεκμηριωμένα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία η ανεπάρκεια των μηχανισμών της Πολιτείας να προστατέψουν αποτελεσματικά την ελληνική φύση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος “επιτρέπει το κυνήγι παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, όπως το γκισάρι και το τρυγόνι, ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σαρσέλα, το σφυριχτάρι, η ψαλίδα, η καλημάνα και η κοκκινότσιχλα. Πρόκειται δηλαδή για είδη που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, με τον πληθυσμό μάλιστα της ψαλίδας στην Ελλάδα να έχει σχεδόν καταρρεύσει. Κατά την περίοδο 2004-2015 το είδος παρουσιάζει μείωση κατά 15% ανά έτος”.
Διαβάζοντας δε, το κείμενο στο σύνολό του καταλαβαίνει κανείς γιατί η εν λόγω διάταξη θεωρείται κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις του κυνηγετικού λόμπι της χώρας, ενώ για κάθε νοήμονα και φυσιολάτρη άνθρωπο μοιάζει με εν λευκώ άδεια για θήρα απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, ακόμα και στις πιο ευαίσθητες περιοχές.


NEWSLETTER