Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 21:10

Νοσοκομείο αναφοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Του Δημήτρη Πλεμμένου

Σε οριακή κατάσταση έχει φτάσει το τελευταίο διάστημα το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με την κλινική Covid-19 να κοντεύει να… σκάσει. Φυσικά όλο αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τη λειτουργία ξανά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για περιστατικά κορονοϊού, καθώς τότε θα ετίθετο εν αμφιβόλω ακόμα περισσότερο η δυνατότητα εξυπηρέτησης όλων των υπόλοιπων μη Covid περιστατικών.
Το τελευταίο διάστημα έχει χρειαστεί τουλάχιστον 4 ασθενείς να διακομιστούν διασωληνωμένοι σε Αθήνα και Κόρινθο, ενώ είναι σαφές πλέον ότι όποιος ασθενής με κορονοϊό χρήζει διασωλήνωσης θα μεταφέρεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βάση του.  
Συζητώντας προ ημερών με γιατρούς, ήταν σαφές από την πλευρά τους ότι στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου η απουσία νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό οδήγησε τα υπόλοιπα νοσοκομεία να φτάσουν σε οριακή κατάσταση και να πρέπει πλέον οι διασωληνωμένοι να μεταφέρονται από εδώ κι από κει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ. Είναι όμως δυνατόν μπροστά στον δύσκολο χειμώνα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να συνεχίσει χωρίς νοσοκομείο αναφοράς και να εξυπηρετείται είτε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ή από οποιοδήποτε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Νότιας Ελλάδας;
Με δεδομένο ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που είχε κρίνει προ μηνών ακατάλληλο το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης για νοσοκομείο αναφοράς και τότε έδειξε προς την Πάτρα, είναι υπό αντικατάσταση στον επικείμενο ανασχηματισμό, περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση της νέας ηγεσίας του υπουργείου.
Και από την άλλη πλευρά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να υπάρξει μία ενημέρωση για το πώς κατανεμήθηκαν οι νέες ΜΕΘ που δωρίστηκαν από ιδιώτες (κάποιοι εξ αυτών μάλιστα έχουν βάση την Πελοπόννησο). Υπήρξε αναλογική κατανομή ανά περιφέρεια ή τελικά δημιουργήθηκαν εκ νέου συνθήκες συγκέντρωσης με ό,τι συνέπεια μπορεί να έχει αυτό για τη συνολική εικόνα του συστήματος Υγείας;


* Το άρθρο είχε γραφτεί πριν την ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 20:39