Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 21:04

Οταν η Πολιτεία δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόρφωση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οταν η Πολιτεία δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόρφωση

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Τα Δημοτικά Σχολεία στο Δώριο, στη Μερόπη, στο Διαβολίτσι και στην Κορώνη δεν έχουν παιδιά και υποβιβάζονται λειτουργικά. Το Γυμνάσιο - Λύκειο Μεθώνης που έχει παιδιά, γιατί δεν έχει καθηγητές; Το Νυχτερινό Λύκειο Καλαμάτας που έχει μεγάλα παιδιά - εργαζόμενους, γιατί δεν έχει καθηγητές; Ρητορικά τα ερωτήματα. Γιατί δεν περιμένουμε από το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει, στα λόγια.

Επρεπε να έχει απαντήσει εδώ και καιρό, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με πράξεις. Επρεπε να έχει ανταποκριθεί στην αποστολή του, να έχει επιτελέσει το καθήκον του. Να έχει στελεχώσει έγκαιρα με τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται όλα τα σχολεία της πατρίδας μας. Οπου και αν βρίσκονται, είτε στα νησιά είτε στις ακριτικές περιοχές είτε σε δυσπρόσιτα κι εκπαιδευτικά μέρη, όπως είναι η Μεθώνη, είτε σε ιδιαίτερα εκπαιδευτικά και κοινωνικά σχολεία, όπως είναι τα νυχτερινά.

Τα παιδιά της πατρίδας μας έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Εχουν τα ίδια δικαιώματα -τουλάχιστον αυτό οφείλει να το κάνει πράξη η Πολιτεία- σε όποια περιοχή και αν βρίσκονται. Το υπουργείο, όμως, αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, ανίκανο να ανταποκριθεί στην αποστολή του και δεν μαθαίνει από τα λάθη και τις αδυναμίες του.

Γιατί τα ζητήματα με τους καθηγητές στο σχολείο της Μεθώνης είναι διαχρονικά. Και αντί να αντιμετωπίζονται και να λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, κάθε χρόνο και χειρότερα, ιδιαίτερα φέτος.

Με το σημείωμα αυτό ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τα παιδιά και την κοινωνία της Μεθώνης και των χωριών της περιοχής που κινητοποιήθηκαν για το αυτονόητο, για το χρέος της Πολιτείας να τους εξασφαλίσει το δικαίωμα στη μόρφωση, όπως το έχουν τα παιδιά των μεγάλων πόλεων.

Ντροπή για ένα κράτος που καυχιέται πως εκσυγχρονίζεται, αλλά στην πραγματικότητα βασανίζει τους πολίτες του και δεν μπορεί να προσφέρει ούτε τα στοιχειώδη. Είναι ντροπή ένα σχολείο της πατρίδας μας το 2021, σε μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές του τόπου, να μην έχει μαθηματικό, φυσικό και φιλόλογο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 20:46

NEWSLETTER