Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 22:52

Θέλουμε πραγματικά το Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πανηγυρικό είναι τα τελευταία 24ωρα το κλίμα στην Ηλεία και την Αχαΐα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του πολυσυζητημένου αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος.

Ενός δρόμου, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες εδώ και χρόνια και που όλοι ελπίζουμε το 2025 η παράδοση του νέου τμήματος να σημάνει μία νέα εποχή τόσο για την οδική ασφάλεια όσο και για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να υπάρχει αντίστοιχο πανηγυρικό κλίμα και στη Μεσσηνία λόγω της στασιμότητας και της μη ύπαρξης κάποιας συγκεκριμένης δέσμευσης ή ενημέρωσης για το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. Πολλοί ήλπιζαν ότι κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού στο Γεράκι Αμαλιάδας για την έναρξη των εργασιών θα υπάρξει κάποια ουσιώδης αναφορά για το εν λόγω τμήμα. Αλλά μάταια…
Το πιο περίεργο όμως δεν είναι ότι δεν μάθαμε κάτι από την πλευρά της κυβέρνησης για το νότιο κομμάτι της πάλαι ποτέ σχεδιαζόμενης Ολυμπίας Οδού, αλλά ότι από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μία επίσημη τοποθέτηση από τον Δήμο Τριφυλίας για το θέμα. Ενώ έχει περάσει 1,5 μήνας από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα και ακόμα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η μορφή της παρέμβασης που προέκυψε από την κατά τα φαινόμενα ομόθυμη απόφαση υπέρ του έργου.
Από πλευράς αυτοδιοίκησης, η μοναδική παρέμβαση που υπήρξε εκείνη την ημέρα και έκανε ξεκάθαρο λόγο για την ανάγκη η Ολυμπία Οδός να συνεχίσει και νοτιότερα και ουσιαστικά να “κουμπώσει” στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα στην Τσακώνα, ήταν ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ο οποίος μάλιστα επέδωσε και σχετικό έγγραφο στον υπουργό Υποδομών.
Από μεσσηνιακής πλευράς, στο θέμα αναφέρθηκαν δημοσίως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Μενέλαος Γερονικολός.
Μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός και πλέον βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον υπόλοιπο δρόμο γράφοντας: “Τώρα πια ας εκφράσουμε μια διπλή ευχή: Αφενός με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου, στα τέλη του 2025, αφετέρου δε την ταχεία προώθηση της υλοποίησης και του άλλου τμήματος της οδού, Πύργου - Τσακώνα”.
Η ευκαιρία της Μεσσηνίας για τη διεκδίκηση της τύχης τού Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, που θα ολοκληρώσει το “παζλ” της Ολυμπίας Οδού, είναι τώρα. Και ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο αδρομολόγητο τμήμα της Αδριατικής Οδού εν Ελλάδι.
Σε πολλούς αρέσει η ιδέα της οδικής διασύνδεσης της Καλαμάτας με την Τεργέστη μέσω του “Μπλε διαδρόμου” των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά μάλλον δεν έχουν κάνει έως τώρα όλα όσα περνούν από το χέρι τους για να βοηθήσουν την εξέλιξη ενός τόσο εμβληματικού έργου.